Proiecte organizate de rețeaua ICR în cadrul Programului Național „Anul 2014 – Anul Brâncoveanu“

Implicarea rețelei reprezentanțelor Institutului Cultural Român în Programul Național „Anul 2014 – Anul Brâncoveanu“

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BERLIN
Institutului Cultural Român de la Berlin organizează, în colaborare cu Ambasada României de la Berlin, o expoziţie şi proiecția unui film documentar prin care este marcat tricentenarul Brâncoveanu în Germania, în perioada 20 noiembrie – 2 decembrie 2014. Expoziţia „Brâncoveanu 300 – Tradiţia continuă“, realizată cu sprijinul Uniunii Arhitecţilor din România, va avea loc în spaţiile de reprezentare ale Ambasadei României la Berlin, urmând a fi expusă şi cu ocazia marcării Zilei Naţionale a României. O suită de 40 de panouri fotografice de mari dimensiuni (cca. 70 x 100 cm) va ilustra fenomenul cunoscut sub numele de artă și arhitectură brâncovenească. Fiecare panou fotografic va fi însoțit de un text explicativ. Expoziția va fi prezentată de Marius Marcu Lăpădat, decan la Facultății de Arhitectură de Interior din cadrul UAUIM, și co-realizator al conceptului expoziţiei de faţă, împreună cu Acad. Răzvan Theodorescu şi cu prof. univ. Augustin Ioan, Preşedintele Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Vernisajul expoziţiei va fi însoţit de proiecția filmului documentar, dedicat Mânăstirii Hurezi, intitulat Sub aripa lui Constantin Brâncoveanu – Ctitoria Hurezi, r.: Cristian Amza și produs de postul naţional de televiziune TVR +.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES
Pentru a marca împlinirea a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor, Institutului Cultural Român de la Bruxelles organizează expoziţia „Brâncoveanu - Tradiţia continuă“ la Bruxelles, în colaborare cu echipa europarlamentarei Adina Ioana Vălean şi cu sprijinul misiunilor diplomatice ale României în Belgia (Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE şi Ambasada României în Belgia), la Parlamentul European, în perioada 10-14 noiembrie 2014. La vernisajul expoziţiei, marţi, 11 noiembrie 2014, vor fi prezenţi academicieni, profesori şi rectori din diferite instituţii de învăţămant superior din România; va participa şi Prof. Dr. Arh. Marius Marcu-Lăpădat, decanul Facultăţii de Arhitectură de interior și co-autor al expoziţiei. Expoziţia a fost organizată în urma colaborării dintre Acad. Prof. Dr. Răzvan Theodorescu, Prof. Dr. Arh. Marius Marcu-Lăpădat şi Prof. Dr. Arh. Augustin Ioan, cu sprijinul Uniunii arhitecţilor din România şi al ARCUB. La Bruxelles vor fi expuse 25 de panouri, din cele 40 care formează expoziția, în armonie cu suprafaţa spaţiului de expunere din Foyer (PE). Panourile vor fi expuse temporar în localurile Reprezentanţei Permanente a României.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA
Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează, în cadrul seriei de evenimente dedicate arhitecturii ,,Luna Arhitecturii“ (6 octombrie – 1 decembrie), expoziţia „Tradiţia continuă / Brâncoveanu 300“ concepută de prof. dr. arh. Marius Marcu Lăpădat de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene la Budapesta, în perioada 13-27 octombrie 2014. În data de 13 octombrie, după vernisajul expoziţiei, va avea loc masa rotundă pe tema utilizării caracteristicilor arhitecturale brâncoveneşti în arhitectura contemporană din România şi impactul acesteia pe plan internaţional. Din partea României va participa dr. Augustin Ioan, iar din partea maghiară vor fi invitați: dr. Zorán Vukoszávlyev, reprezentantul Camerei Arhitecţilor din Ungaria, profesor universitar la Universitatea Politehnică din Budapesta, catedra de Istoria Arhitecturii şi a Patrimoniului Naţional, prof. János Krähling, şeful catedrei de Istoria Arhitecturii şi a Patrimoniului Naţional de la Facultatea de Arhitectură a Universitaţii de Ştiinţe şi Economie din Budapesta şi dr. Péter Sugár, arhitect laureat cu premiul „Ybl“, membru al Academiei de Arte „Széchenyi“, profesor universitar la aceeaşi universitate. Dezbaterea va fi axată pe utilizarea caracteristicilor arhitecturale brâncoveneşti în arhitectura contemporană din România.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU
Expoziția „Constantin Brâncoveanu şi epoca sa“, la Galeria la Rond (18 iulie – 11 august 2014), pentru marcarea a 300 de ani de la martiriul lui Constatin Brâncoveanu şi a fiilor acestuia, anul 2014 fiind declarat Anul Constantin Brâncoveanu. Expoziţia stradală a prezentat o serie de imagini şi documente legate de viaţa şi faptele lui Constantin Brâncoveanu și opinii ale istoricilor cu privire la personalitatea şi epoca sa. În cadrul manifestării au luat cuvântul: acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău, istoricii Silvia Corlăteanu, Gheorghe Negru şi Valentin Constantinov, scriitorii Vitalie Ciobanu, Iulian Filip şi Nichita Danilov, directorul adjunct al Institutului Cultural Român de la Chişinău.

Suită de manifestări dedicate comemorării a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor în perioada 7-15 august 2014, în organizarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău. Evenimentul a cuprins: 1. Tabără de pictură și grafică la Soroca, încheiată cu expoziția „Arta Românească – tradiție și contemporaneitate“. Au participat: Anatol Danilișin (Chișinău), Ghenadie Tâciuc (Chișinău), Anatol Lazarev (Chișinău), Petru Jireghea (Chișinău), Florentin Leancă (Chișinău), Cristian Diaconescu (Iași). 2. Conferința științifică „Epoca lui Constantin Brâncoveanu“ (14 august), la Biblioteca „Basarabia“ din Soroca. Au participat acad. Valeriu Matei ‒ „Secolul XVII românesc și epoca lui Constantin Brâncoveanu“, dr. Silvia Corlăteanu, Institutul de Istorie al AȘM ‒ „Domnitorul martir Constantin Brâncoveanu – fondator al stilului brâncovenesc“, dr. Valentin Constantinov, Institutul de Istorie al AȘM ‒ „Realizări culturale în Țara Românească în perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu“, paroh Sorin Huluță, Parohia „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Soroca ‒ „Sfântul martir Constantin Brâncoveanu“. 3. Expoziția „Constantin Brâncoveanu și epoca sa“ (15 august), la Biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Soroca. Expoziția a prezentat imagini, date biografice legate de Constatin Brâncoveanu, opinii ale istoricilor și criticilor cu privire la personalitatea și epoca sa. Parteneri: Asociația „Grigore Vieru – Soroca“, Parohia „Sfinţii Martiri Brâncoveni“, Biblioteca „Basarabia“, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău a organizat expoziția „Constatin Brâncoveanu și epoca sa“, pentru a marca 300 de ani de la martiriul lui Constatin Brâncoveanu și a fiilor acestuia; în cadrul seriei de expoziţii de la Vălenii de Munte. Lucrările au fost expuse la Casa Memorială „Nicolae Iorga“ din Vălenii de Munte, în perioada 17-24 august 2014.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău organizează, în colaborare cu Asociaţia Istoricilor „Grigore Vieru“ din Soroca, în perioada 19 septembrie – 17 octombrie 2014, expoziţia „Constantin Brâncoveanu şi epoca sa“, prin care se continuă seria de manifestări organizate pentru a marca cei 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu şi a fiilor săi, la Liceul Teoretic din satul Visoca, raionul Soroca. La eveniment vor participa: directorul ICR Chişinău, acad. Valeriu Matei, preşedintele Asociaţiei „Grigore Vieru” din Soroca, Ana Bejan, conducerea Liceului Teoretic din Visoca şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Liceul „Constantin Stere“ din Soroca, organizează expoziția „Constantin Brâncoveanu şi epoca sa“, în incinta liceului, în perioada 19 decembrie 2014 – 14 ianuarie 2015. Expoziția continuă seria de manifestări organizate pentru a marca cei 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu şi al fiilor săi. Vernisajul va avea loc pe 19 decembrie 2014, la Liceul „Constantin Stere“ din Soroca. Expoziţia „Constantin Brâncoveanu şi epoca sa“ a fost realizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău în colaborare cu Muzeu Național de Istorie a României și în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA ISTANBUL
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează, în perioada 11 noiembrie – 12 decembrie 2014, expoziția și lansarea de carte „Constantin Brâncoveanu – 300“, la sediu. Asociația culturală Dar Development Association a realizat în cadrul unui proiect cultural finanțat de AFCN o expoziție și un album documentar cu titlul „Constantin Brâncoveanu - 300“. Albumul, în ediție bilingvă româno-engleză, conține 300 de documente de arhivă privitoare la domnia lui Constantin Brâncoveanu, numărul acestora fiind ales simbolic la 300 de ani de la tragica moarte a domnitorului muntean și a celor patru fii ai săi. Cu această ocazie, publicul prezent va avea posibilitatea să se familiriarizeze cu date și fapte din viața și domnia principelui muntean. Expoziția va cuprinde 25 de panouri cu dimensiuni între 50x70 cm și 100x120 cm. Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul va găzdui expoziția și lansarea albumului documentar pe data de 11 noiembrie. Expoziția va fi deschisă timp de o lună la sediul institutului. Cu aceasta ocazie, directorul ICR Istanbul, Dr. Silvana Rachieru, va susține prezentarea „Pe urmele lui Brâncoveanu în Istanbulul contemporan“. Expoziția și vernisajul albumului Constantin Brâncoveanu – 300 aduc în atenția publicului istanbuliot un episod important din moștenirea culturală comună. De asemenea, calitatea foarte bună a tipăriturii face ca albumul să fie de real interes pentru cercetătorii din domeniul osmanisticii. Albumul va fi distribuit în principalele biblioteci universitare și ale centrelor de cercetare din Istanbul.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA
Participare românească, pentru a șaptea oară consecutiv, la Târgul Internațional de Carte de la Londra (8-10 aprilie) – unul dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte, destinat profesioniștilor din domeniu – cu un program conceput și organizat de Institutul Cultural Român, prin Institutul Cultural Român de la Londra și Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Ambasada României la Londra, Asociația pentru Performanță și Cultură, Literature Across Frontiers, English PEN, British Centre for Literary Translation, AmazonCrossing și European Bookshop din Londra. Participarea românească a fost, în același timp, un omagiu adus voievodului Constantin Brâncoveanu care, la 300 de ani după martirajul său, rămâne în continuare o referință culturală și morală pertinentă. Pentru a-l comemora pe marele voievod, formele stilului brâncovenesc, moștenirea sa cea mai durabilă, precum și culorile iconografiei brâncovenești au format suportul vizual al standului românesc, precum și al tipăriturilor adiacente. Proiect implementat în colaborare cu Centrul Național al Cărții.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK
Institutul Cultural Român de la New York comemorează 300 de ani de la martirajul Sfinţilor domnitori Brâncoveni prin expoziţia de grafică şi pictură „Rădăcini brancoveneşti / Brancovan Roots“ ce aparţine artistul plastic Elena Murariu, 24 octombrie – 7 noiembrie 2014. Expoziţia cuprinde 32 de lucrări ce au avut ca sursă de inspiraţie viaţa Sfinţilor Brâncoveni, arta brâncovenească şi tradiţiilor spaţiului românesc. La vernisajul expoziţiei, va lua cuvântul curatorul expoziţiei, Monica Morariu şi directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, care va susţine prelegerea „Civilizaţia de la începutul modernismului românesc, exact de la începutul domniei lui Constantin Brâncoveanu, până la intrarea României în contemporaneitate“ şi va fi lansat albumul bilingv română-engleză Rădăcini brâncoveneşti / Brancovan Roots, un catalog orientativ al expozițiilor închinate de Elena Murariu Sfinților Brâncoveni. De asemenea, va fi prezentat şi albumul Constantin Brâncoveanu – Puterea viziunii. Textele sunt scrise de acad. Răzvan Theodorescu, Doina Mândru, Nicoletta Isar şi Elena Murariu. La evenimentul de la ICR New York va fi prezentat un slide-show cu imagini de atelier ale artistei şi cu fotografii ale unor lucrărilor prezentate în alte expoziţii şi va fi proiectat filmul documentar Puterea viziunii realizat de Marilena Rotaru pentru TVR 2. Documentarul este dedicat proiectului Elenei Murariu închinat Sfinţilor Brâncoveni fiind realizat în cadrul programului TVR consacrat Anului Brâncoveanu. Filmul va fi difuzat pe data de 3 august 2014 pe TVR 2. Expoziţia, slide-show-ul şi filmul documentar vor fi itinerate la Biserica Sfânta Maria din Queens şi la Biserica Sf. Ioan Valahul din Alpine, New Jersey. De asemenea, Asociaţia Communauté Moldave du Québec, condusă de Ala Mîndicanu, a solicitat prezentarea slide-show-ului şi a filmului Marilenei Rotaru la Montréal, urmând ca evenimentul să fie mediatizat la radio şi la televiziune.

Institutul Cultural Român de la New York organizează o serie expoziții dedicate arhitecturii românești din diferite perioade istorice, solicitând în acest sens colaborarea profesorului univ.dr. arhitect Sorin Vasilescu. Primul proiect major din această serie este expoziția „Brâncoveanu - Treasures in Romanian and European Patrimony“, realizată cu prilejul comemorării a 300 de ani de la matiriul sfinților Brâncoveni. De asemenea, această expoziție aduce un omagiu patrimoniului arhitectural de secol XVII - început de secol XVIII pe care-l deține România, prezentând publicului american monumente emblematice ale stilului brâncovenesc, a căror valoare le înscrie pe lista patrimoniului european și universal. La vernisajul de la sediul ICR New York, din data de 3 octombrie 2014, vor vorbi: Prof.univ. dr. arh. Sorin Vasilescu de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București; Prof. univ. dr. architect Livio Dimitriu de la Pratt Institute din New York, Doina Uricariu – doctor în poetică și stilistică, și director al ICR New York, Eduard Andrei – doctor în istoria artei. Expoziția organizată la sediul ICR New York va avea ca interval de expunere perioada 3-16 octombrie. Această expozitie va fi apoi itinerată, până la sfârșitul lunii, la The New York School of Interior Design. Proiect implementat de EUNIC.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS
Institutul Cultural Român de la Paris a organizat o serie de evenimente pentru a marca 300 de ani de la martirajul domnitorului Brâncoveanu, în cadrul celei de-a patra ediții a festivalului „Din Dragoste pentru Frumos“ (29 mai – 1 iunie) desfășurat la Catedrala Mitropolitană Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail, Biserica Saint Sulpice, Cripta Puțului, Reședința Mitropolitană Limours, Institutul Cultural Român de la Paris, Ambasada României la Paris. Din cadrul seriei fac parte: Conferința „Martirul și poetul – Constantin Brâncoveanu oglindit în imnografia lui Ioan Alexandru“, conferenţiar invitat dr. teolog și scriitor Costion Nicolescu; Expoziția de caligrafie și grafică sacră „Rădăcini Brâncovenești“, artist invitat Elena Murariu, difuzarea filmului Un chip de lumină, Arhimandritul Ioan Starețul Mănăstirii Hurezi 1692 – 1726, scenariul și regia Iuliana Mateescu; masa rotundă în jurul filmului, invitați: Anca Vasiliu, cercetător la CNRS și Iuliana Mateescu, producător; și o conferinţă despre arta epocii brâncoveneşti, susţinută de Monahia Prof. Dr. Atanasia, istoric de artă şi muzeograf al Mănăstirii Stavropoleos (Bucureşti). Proiect implementat de Direcţia Românii din Afara graniţelor şi Limba română.

Cu ocazia celebrării Anului Brâncoveanu, Institutul Cultural Român de la Paris organizează conferinţa istoricului Matei Cazacu, cu titlul „Constantin Brâncoveanu, de la prinţul aurului la martirul creştin“, urmată de proiecţia unui documentar dedicat lui Constantin Brâncoveanu, în data de 27 octombrie 2014, la Sala Bizantină a Palatului Béhague. Filmul documentar este realizat de Georges Boisnard, cu sprijinul arheologului prof. univ. dr. Sergiu Iosipescu.


INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA
Institutul Cultural Român de la Praga a marcat împlinirea a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor, prin organizarea proiecţiei, la sediu, în data de 12 iunie 2014, a două episoade biografice despre Doamnele şi Domniţele Brâncovence, din seria de documentare a realizatorului Anca Filoteanu. Martiriul a avut loc pe data de 15 august 1714: Constantin Brâncoveanu a fost executat la Istanbul, împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ştefan, Radu şi Matei), astăzi cinstiţi de Biserica Ortodoxă Română ca Sfinţii Mucenici Brâncoveni.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA
Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează la Białystok un eveniment dedicat Anului Brâncoveanu care va consta în expoziţia „Brâncoveanu 300. Tradiţia Continuă“, o prezentare despre stilul brâncovenesc susţinută de prof. dr. arh. Marius Marcu‐Lăpădat, decan al Facultăţii de Arhitectură de Interior din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti, o prelegere despre arhitectura românească susţinută de Françoise Pamfil, redactor-şef al revistei Arhitectura din Bucureşti şi o recepţie. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 28 noiembrie – 31 decembrie 2014. Momentul central dedicat Anului Brâncoveanu şi, totodată, Zilei Naţionale a României, va avea loc în spaţiul expoziţional al Facultăţii de Arhitectură a Universităţii Politehnice din Białystok. Proiectul este realizat în colaborare cu Consulatul Onorific al României la Białystok, consul Ewa Moroz-Ustymowicz.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA

Proiecţia filmului documentar Un chip de lumină – Arhimandritul Ioan, stareţ al mânăstirii Hurezi între anii 1692 şi 1726, în contextul marcării Anului Brâncoveanu, în data de 21 mai, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena. Proiecţia a fost urmată de prelegerea „Mănăstirea Hurezi: un monument reper al artei brâncoveneşti“, susţinută de Doina Petrescu, arhitect, specialist în restaurarea monumentelor istorice. Partener: Ambasada României la Viena.
De asemenea, Institutul Cultural Român de la Viena organizează expoziţia itinerantă „Brâncoveanu în documente de arhivă“, care se va desfășura la sediu, în perioada 28-30 octombrie 2014. În data de 28 octombrie va fi prezentat la sediul ICR Viena volumul omagial Constantin Brâncoveanu 300 – documente de arhivă. Expoziţia fotodocumentară prezintă într-un format grafic deosebit o colecţie de documente de cancelarie brâncovenească inedite, elemente de sigilografie precum şi documente legate de moştenirea brâncovenească, toate aflate în păstrare la Arhivele Naţionale Centrale din Bucureşti. Proiectul este dezvoltat de Asociaţia DAR Development şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.