Proiecte organizate de Direcția Relații Internaționale în perioada ianaurie-martie 2015

Proiecte organizate de Directia Relatii Internationale in perioada ianaurie-martie 2015
Proiecte organizate de Direcția Relații Internaționale în perioada ianaurie-martie 2015
Ianuarie
19-23 ianuarie / Participarea a doi specialiști străini, Igor Efrem Zanti și Saverio Simi de Burgis, în vederea jurizării concursului de selecție a proiectelor câștigătoare, la cea de-a 56-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, București.
22 ianuarie-1 februarie / Susținerea echipei filmului românesc „Palatul Pionierilor“ de Bobby Păunescu, producție cinematografică care a facut parte din Selecția Oficială a Festivalului de Film Sundance, ediția a 15-a, Park City, Utah, SUA.
28 ianuarie – 8 februarie / „Întâlnirile Cinematografiei Europene“, Marsilia.
30 ianuarie / Participarea muzicianului român Marius Sima în cadrul evenimentului „Aniversarea a 50 de ani de relații diplomatice româno-libaneze“ la Beirut.
Februarie
5–13 februarie / Artistul Gabriel Grama a participat la Bangalore (India), la International Art Event in India (ateliere de pictură).
17-28 februarie; 2-10 mai; 1-15 septembrie / Prezentarea spectacolului Don't cry, We All Meet on the Other Side, regia Andreea Valeanu pe scena Teatrului Lark, New York.
21 februarie 2015 / Participare românească la Winterthur, Elveția în cadrul expoziţiei „Few Were Happy with their Condition“.
Martie
1-15 martie / Artă din România în expoziţia „South by Southeast“, la Osage Foundation Hong Kong / Intervenţii site-specific şi lucrări realizate de Sebastian Moldovan, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi și de colectivul Apparatus 22 au fost prezentate în expoziţia „South by Southeast“ (curatori: Patrick D. Flores şi Anca Verona Mihuleţ).
3-8 martie / Participarea lui Răzvan Ion la cea de-a doua Adunare Generală a Asociației Internaționale a Bienalelor / În Sharjah, Emiratele Arabe Unite, a avut loc cea de-a doua Adunare Generală a Asociației Internaționale a Bienalelor.
4-7 martie / Participarea artistului vizual Liviu Bulea la expoziţia „Genesis“ din cadrul „Octopus Art Projects“/ Fundaţia artistică „Octopus Art Projects” a fost înfiinţată în anul 2010 de către un grup de artişti vizuali cu scopul de a promova curentele şi genurile hibride apărute în arta contemporană din Letonia şi de peste hotare.
10 martie / Filmul Poziția copilului în cadrul Festivalului de film francofon „Diverciné“ / Pelicula a fost în mod expres solicitată de Serviciile culturale ale Ambasadei Franței la Ottawa și de Institutul de film Canadian, care a manifestat un interes de lungă durată de a prezenta filmul publicului canadian, solicitând anterior Ambasadei României sprijinul în obținerea filmului pentru a fi prezentat la edițiile din 2013 și 2014 al Festivalului de film european de la Ottawa.
11 martie/ Participare românească în cadrul Festivalului Internațional de Iarnă „Infinity“ la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina / Artiștii Anca Iaroșevici și Bogdan Mihăilescu au susținut un concert de muzică barocă în duet, viola și chitară, în cadrul celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Iarnă „Infinity“ de la Sarajevo, considerat cel mai important eveniment artistic care se desfășoară anual în Bosnia și Herțegovina, fiind cel mai prestigios festival de muzică de cameră din estul Europei.
13-24 martie / Participarea Ducu Bertzi în cadrul evenimentelor culturale ce au marcat Zilele Francofoniei la Havana, Cuba / Prezența românească la eveniment a marcat de asemenea 55 de ani de relații diplomatice între România și Cuba.
17 martie / Participare românească la Sofia, Bulgaria în cadrul evenimentelor ce vor marca „Ziua Internațională a Francofoniei“ / Anual, 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei celebrează „Ziua Internațională a Francofoniei“ prin diverse manifestări culturale, acest eveniment apărând încă din anul 1998.
21 martie / „Ziua Mondială a Poeziei“, organizată de clusterul EUNIC Roma, Italia / Scriitoarea Ruxandra Mihaela Braga (Ruxandra Cesăreanu) a reprezentat România în cadrul evenimentului dedicat poeziei mondiale prin susținerea unei sesiuni de poeme proprii.
21-27 martie / Prezență românească în cadrul „Atelierului de Tineri Manageri de Festivaluri“ la Beirut, Liban/ Cristina Bodnărescu a participat la evenimentul de formare inițiat de către European Festivals Association - primul atelier ținut în lumea arabă.
21-29 martie / Participarea artistului Sergiu Cârstea la o serie de conferințe pe tema „Muzica modernă pentru alamuri de compozitori români“ în Quebec, Canada / Muzicianul Sergiu Cârstea a susținut o serie de conferințe pe tema „Muzica modernă pentru alamuri de compozitori români“, artistul a predat un masster class studenților de la Universitatea Laval și a interpretat un recital extarodinar de trompetă și pian la Pavilionul Salle Henri-Gagnon Louis –Jacques-Casault adresat auditoriului româno-canadian.
22-29 martie / Workshop-ul SoNoRo-Interferențe 2015, ediția a IX-a, la Montepulciano, Italia / Workshop-ul oferă celor mai talentați tineri muzicieni din România posibilitatea de a intra în contact direct cu istoria, muzica și literatura din Europa.
23-27 martie / Expoziția Internațională „Conexiuni Interculturale“ la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, Elveția / Pe 23 martie a avut loc, la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, vernisajul Expoziţiei Internaţionale „Conexiuni Interculturale“.
23-29 martie / Expoziție Corneliu Drăgan și Radu Sigheti/ Cu ocazia aniversării a 20 de ani de relații diplomatice româno-saudite au fost prezentate la Centrul Cultural din Riad, Arabia Saudită, două expoziții, Corneliu Drăgan, pictură și Radu Sigheti, fotografie.
21 martie – 4 iunie / Participarea românească în cadrul proiectului expozițional, „DEVOUR! Social Cannibalism, political redefinition and architecture“ cu vernisaj la Berlin (21 martie) și Leipzig (30 aprilie) / Au fost prezenți peste 15 artişti provenind din diferite ţări, care au adus în faţa publicului lucrări de artă contemporană care analizează şi pun în discuţie diversele faţete ale dezintegrării arhitecturale: distrugerea provocată de războaie, atât la nivel urbanistic cât şi individual, reînnoirile din perioada postcolonială, relaţia arhitectură-antropofagie.
23-29 martie / Participarea României în cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Oslo, Norvergia / Festivalului Filmului Francofon face parte din seria mai amplă a manifestărilor organizate cu prilejul Festivalului Francofoniei din Regatul Norvegiei.
29 martie / Participarea scriitorului Dan Lungu la Festivalul Internaţional de literatură „Passa Porta“ / Ediţia din 2015 a Festivalului Internațional de Literatură „Passa Porta”a fost marcată de prezența unor importanți autori europeni contemporani.
25-29 martie / Târgul de artă ArtParis ArtFair sub cupola Grand Palais / Târgul de artă ArtParis ArtFair a prezentat o panoramă largă de artă modernă și contemporană, inclusiv fotografie, proiectare și cărți de artă.
Compartimentul EUNIC
Ianuarie
15-31 ianuarie / Participarea României în cadrul festivalului „Another Look“ - Festival European de Filme Restaurate, Tel Aviv, Haifa, Ierusalim, Filmul Manasse (1925), de Jean Mihail a fost nominalizat cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme în vederea participării în cadrul ediției din 2015 a festivalului.
22 ianuarie / Voices from the East / ICR Paris în colaborare cu Goethe Institut din Paris şi Institutul Cultural Bulgar din Paris au pregătit un concert internaţional pentru promovarea tinerilor artişti ce alcătuiesc Ansamblul Arifa (Alexandru-Florin Simu, clarinet; Franz von Chossy, pian; Sjahin Düring, percuţii; Michalis Cholevas;) şi invitaţii lor (Meng Xiaoxu, erhu şi voce; Niusha Barimani, kamanche şi voce; Vanya Valkova, gadulka şi voce).
Februarie
2 februarie / Proiecția peliculei Al doilea joc de Corneliu Porumboiu la Bruxelles / Proiectul Docu Mondays a fost realizat de membrii clusterului EUNIC Bruxelles în colaborare cu Asociația Ptit Cine și festivalul Filmer à tout prix, și a constat într-un ciclu de documentare prezentate la cinematograful Aventure din Bruxelles.
24 februarie / Lansare oficială EUNIC Austria, la Muzeul Austriac de Etnografie / Clusterul EUNIC Austria – primul cluster înfiinţat în reţeaua globală EUNIC a fost lansat în data de 24 februarie, la „Volkskundemuseum“ din Viena (Muzeul Austriac de Etnografie), Asociaţia EUNIC Austria.
26 februarie / Filmul european ajunge în şcoli - El cine europeo va a las aulas / ICR Madrid a propus participarea românească în cadrul proiectului organizat de clusterul EUNIC Spania în colaborare cu Asociația „Mucho + que cine” și Cineteca din cadrul Centrului Cultural Matadero Madrid.
27 februarie – 13 martie / Participarea României în cadrul Festivalului Filmului European de la Hong Kong / Festivalul Filmului European de la Hong Kong a fost organizat de către delegația Uniunii Europene la Hong Kong în parteneriat cu misiunile diplomatice ale statelor membre, cu sprijinul Guvernului R.A.S. Hong Kong.
Martie
6-27 martie / „Metropoezia“-campanie de promovare a poeziei europene contemporane / Proiect organizat de către membrii reţelei EUNIC Varşovia, „Metropoezia” a reprezentat o campanie de anvergură având drept scop promovarea poeziei europene contemporane în rândul publicului larg varşovian, prin metode mai puţin uzitate, întreaga manifestare aflându-se sub patronajul Primariei Varșovia.
10-12 martie / Participarea foto-jurnalistului Corneliu Cazacu cu o serie de fotografii despre criza din Ucraina la dezbaterea de la Centrul de arte frumoase Bozar din Bruxelles / Membrii rețelei EUNIC Bruxelles, în parteneriat cu Centrul de arte frumoase Bozar din Bruxelles şi Cinemateca Regală a Belgiei au organizat o dezbatere, o proiecţie de fotografii și film despre criza ucraineană, cu participarea regizorului Sergei Loznitsa.
10 martie / Participarea scriitoarei Nora Iuga în cadrul evenimentului „Europa Literară“ de la Berlin / Poeta și prozatoarea Nora Iuga a fost invitată de ICR Berlin în cadrul evenimentului „Europa Literară“ unde s-au susținuț lecturi și s-a dialogat cu publicul pe marginea a două romane recent publicate: Sexagenara și tânărul (Editura Polirom, 2004, 2012) și Harald și luna verde (Editura Polirom, 2014).
13 martie / Proiecţia filmului Sunt o babă comunistă la „Săptămâna Filmului Străin“ în Franța / Forumul Insitutelor Culturale la Paris a organizat în perioada 9-15 martie 2015 cea de a doua ediție a „Săptămânii Filmului Străin“ în Franţa, în centre culturale şi săli de cinema din Paris, dezvăluind publicului producţia audio-vizuală a peste 18 ţări participante, din dorința de a reflecta abordarea umorului în filme din diverse ţări de pe toate continentele.
16-19 martie / Seria de conferințe susținute de istoricului Florin Țurcanu cu ocazia celebrării „Lunii francofoniei“ în Suedia și Norvegia / ICR Stockholm a organizat, pe 17 martie 2015, la sediul institutului, o conferinţă despre implicarea României în Primul Război Mondial şi urmările acestuia, susţinută de istoricul român Florin Ţurcanu.

Detalii în documentul atașat.

Directia Relatii Internationale - perioada ianuarie-martie