PROIECTE EUNIC. Documentarul „Lemn” la European Film Festival din Stockholm

În perioada 8-10 octombrie 2021, ICR Stockholm, alături de alte 15 institute culturale şi ambasade membre ale clusterului EUNIC Stockholm, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene la Stockholm, organizează prima ediţie a festivalului de film european - European Film Festival.

Filmele vor fi proiectate la cinematograful Zita, situat în centrul orașului Stockholm.

În acest context, ICR Stockholm va proiecta, pe data de 9 octombrie, de la ora 18:30 (SE) documentarul „Lemn”/ "Wood", semnat de Monica Lăzurean Gorgan, Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger. Filmul care a avut premiera la TIFF2020 este un documentar despre investigaţiile inițiate de Alexander Von Bismarck, directorul organizației non-guvernamentale Environmental Investigation Agency (EIA) în România, Peru, Rusia şi China legate de tăierile ilegale de lemn. „Wood” a avut premiera mondială la prestigiosul Festival Internațional de Film Documentar Copenhaga (CPH:DOX).

Trăim alături unii de alţii, miliarde de oameni, împărtășind moștenirea europeană. Spațiul cultural al multor națiuni, deşi aparent diferit, este totuși foarte asemănător. Ultimii ani au adus multe schimbări și provocări: pentru planetă, pentru Europa și pentru umanitate. Cultura și, în special, cinematografia din societățile noastre contemporane europene au tot mai mult un rol care depășește stabilirea unei experiențe estetice. Acestea ne ghidează spre a ne gândi, a imagina şi de a pune îndrebări despre un viitor durabil, diversificat, echilibrat.

Anul 2021 este unul esenţial pentru abordarea urgenţei climatice, a pierderii fără precedent a biodiversității, a inegalităților în creștere și a pandemiei COVID-19. În anul 2021 va avea loc o serie de întâlniri majore, inclusiv conferințe de negociere atât pentru convențiile privind schimbările climatice, cât și pentru biodiversitate, pe fondul unei serii de evenimente internaționale și regionale majore.

Anul 2022 va marca, de asemenea, cea de-a 50-a aniversare a Conferinței Națiunilor Unite privind mediul uman, desfășurată la Stockholm în 1972, prima conferință a ONU din lume privind dezvoltarea durabilă. Pentru a contribui la aceste repere majore, EUNIC Stockholm, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene la Stockholm, va lansa în toamna anului 2021 Zilele Filmului European, un festival de film a cărui primă ediţie va conţine 16 filme europene cu două teme de actualitate: mediul înconjurăror şi feminism.

Accesul în sală este gratuit, dar se face prin rezervare de bilet, direct de pe site-ul cinematografului Zita, aici: https://bio.se/biografer/zita-folkets-bio/film/ST00013360/wood/https://bio.se/biografer/zita-folkets-bio/film/ST00013360/wood/

Mai multe informații: https://zita.se/european-festival