Programul „Timişoara - Capitală Culturală Europeană 2021”, prezentat în Piaţa Taksim

Mai multe evenimente, organizate de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul în parteneriat cu Primăria Districtului Beyoğlu, Primăria Timișoara și Consulatul General al României la Istanbul, care au promovat oraşul Timişoara, au avut loc pe 19 octombrie, în celebra Piaţă Taksim.  Seara a fost deschisă de viceprimarul districtului Beyoğlu, dna Kübra Gülal, care a punctat colaborarea existentă cu ICR Istanbul, legăturile culturale dintre țările noastre, precum și experiența pe care o are Istanbulul când în 2010 a fost distins cu titlul de Capitală Culturală Europeană. Cu această ocazie, la evenimente au fost prezenţi Dan Diaconu, viceprimar al municipiului Timișoara şi reprezentantul Consulatului General al României la Istanbul.

Nadia Tunsu, director al ICR Istanbul, a vorbit despre întreg programul conceput împreună cu partenerii naționali pentru asigurarea unei foarte bune vizibilități a orașului bănățean, un program care să devină o invitație de călătorie la Timișoara.

Programul a inclus o expoziție fotografică cu obiective culturale şi arhitecturale din Timișoara, clădiri istorice emblematice pentru viața culturală și socială a urbei, scene din viața orașului, cu dinamica sa, cu șarmul său, prezentate prin intermediul a 32 de instantaneegrăitoare; un film scurt de prezentarea a Timișoarei, ce surprinde imagini ale orașului, considerat unul dintre cele mai active centre universitare și culturale din România; un concert de muzică clasică susținut de instrumentiștii unei prestigioase instituții culturale din România, Filarmonica Banatul din Timișoara.

Concertul a debutat cu interpretarea Duo Contraste, format din Sorin Petrescu, pian și Doru Roman, percuție marimbă, xylofon, cu un program în care au fost incluse compoziții aparținând unor nume importante ale istoriei muzicii românești, dar și universale.

West Brass Quintet, format din muzicienii Iulius Daian Mecea, corn francez, Andrei Candrianu, trompetă, Bogdan Ionuț Dijmărescu, trombon, Ilie Rășinar, trompetă și Mergan Florin, trombon bas, au completat seara. 

Sutele de persoane prezente în Piața Taksim, public local, turiști, comunitatea de români din Istanbul s-au bucurat de programul oferit de instrumentiștii români, program din care au făcut parte piese semnate de Tiberiu Brediceanu, Petre Elinescu, Grigoraș Dinicu, W.A. Mozart, P.I. Ceaikovski, Marc Antoine Charpentier, Wiliam Aldevedo.