Programul „Romanian Annual Fashion Showcase”, relansat cu o expoziție a creatoarei Camelia Skikos, la ICR New York

Iniţiat de ICR New York, în anul 2022, programul „Romanian Annual Fashion Showcase”, care îi prezintă publicului american pe cei mai originali designeri de modă români și româno-americani, s-a relansat vineri, 17 februarie 2023, după hiatusul provocat de pandemie, în marja New York Fashion Week, cu un proiect al creatoarei de origine română Camelia Skikos. Luna februarie dă startul unuia dintre cele mai importante evenimente ale sezonului din industria modei la nivel mondial, New York Fashion Week 2023, unde vor fi prezentate colecţiile de toamnă-iarnă 2023 ale celor mai talentaţi designeri ai momentului.

Expoziția de artă şi modă a Cameliei Skikos, intitulată „IMAGO“, organizată la sediul ICR New York, a pus în evidență un vocabular stilistic foarte personal, alimentat de fascinația față de modul în care vestimentația are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi și ilustrat prin 20 de creații vestimentare selectate dintre cele mai recente colecții ale creatoarei româno-americane: „Language of Goddess” (2020), inspirată din cultura Cucuteni, „Permission to Bloom” (2021/2022), inspirată de picturile poetice şi simbolice ale celebrei artiste Georgia O’Keeffe, şi „Imago” (2023), care face referire la universul biologic al insectelor. 

În premieră, creațiile vestimentare prezentate în cadrul expoziției au fost însoțite de schițele și ilustrațiile realizate de Camelia Skikos, care dezvăluie un proces de elaborare complex, ca o descindere în intimitatea laboratorului de creație al unui artist foarte sofisticat. Lucrările au putut fi văzute la sediul ICR New York, în intervalul orar 18:00 - 21:00.

Camelia Skikos a absolvit Facultatea de Design din cadrul Universității Naționale de Arte București. Ulterior, s-a mutat la Londra, unde și-a definitivat studiile de design vestimentar în timp ce lucra ca ilustrator și designer de modă pentru diverse branduri britanice. După ce a lucrat ca designer pentru mărci binecunoscute, precum Gap și Levi Strauss, în 2010 şi-a lansat propriul brand, „Camelia Skikos”, o marcă conceptuală de îmbrăcăminte pentru femei, cu sediul în San Francisco. În 2011, a câștigat premiul „San Francisco Fashion Award” pentru cel mai bun designer vestimentar pentru femei. În timp ce își dezvoltă brandul ca loc de joacă creativ pentru a explora noi granițe estetice, artista continuă să colaboreze și cu alte companii de modă și tehnologie. Din 2014, ea este consultant la Google cu privire la tehnologia purtabilă care proiectează articole de îmbrăcăminte inteligente folosind material textil interactiv. Detalii: www.cameliaskikos.com

Toate creațiile vestimentare create de Camelia Skikos în atelierul său din San Francisco sunt fabricate pe plan local, din materiale sustenabile, de proveniență exclusiv vegană, în ediții limitate, din dorința de a menține o amprentă redusă asupra mediului. Tehnicile folosite au la bază forme geometrice, schițele realizate intrând în dialog cu corpul uman și creând un efect dinamic, foarte sofisticat vizual.

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:

Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/

Website: https://www.rciusa.info/

Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/

Twitter: https://twitter.com/RomanianY

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw


Credit fotografii de la eveniment: Johnny Vacar