- 25 July 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural Programul Cantemir
Studioul de design de interacțiune VERYTHERY SRLorganizează în perioada 8 august – 1 septembrie 2024 expoziția Sensitive Data 47.0227 N 28.8353.Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 august, ora 16:00 la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Aceasta explorează legătura afectivă dintre Chișinău și locuitorii săi prin interpretarea artistică a informațiilor și datelor despre teme esențiale pentru oraș. Șase instalații de artă digitală și new media construiesc o experiență multisenzorială care apelează la toate simțurile principale - văz, auz, miros, gust și atingere - pentru a crea un canal emoțional între informație și percepția publicului.
Proiectul își propune să atragă atenția spre componentele narative și afective posibile în discursul actual despre date statistice și analiza informației. Miza este explorarea mecanismelor prin care datele brute pot fi traduse în experiențe afective care să medieze relația dintre locuitorii Chișinăului și oraș.
Expoziția este produsă de Ofnow, o platformă colaborativă din București care creează lucrări multimedia, audiovizuale sau imersive, instalații de sunet și lumină, artă generativă și alte forme de expresie ale interacțiunii omului cu prezentul. Lucrările, realizate de Dorin Cucicov (n. 1988, Chișinău), Bogdan Ștefănescu (n. 1988, București) și Alina Rizescu (n. 1981, București) pornesc de la date despre calitatea aerului, mobilitate, locuire, sunet sau proveniența alimentelor. Instalațiile creează un dialog între vizitator și oraș ca entitate vie, colectivă, cu care avem un schimb continuu și personal de informație.
Colectarea și interpretarea datelor pentru realizarea lucrărilor sunt parte dintr-un proces colaborativ dintre artiști și studenții Universității de Stat din Moldova (USM), de la specialitățile Producție Multimedia și Comunicare și Relații Publice coordonați de Andrei Perciun, doctor în filosofie și şeful Departamentului de Comunicare și Teoria Informării din cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM. Prin ateliere și sesiuni de lucru online și offline, artiștii din București și cei șase studenți ai USM au cercetat și dezbătut temele urbane și modurile de interpretare artistică ale acestora.
Expoziția poate fi vizitată până pe 1 septembrie, de marți până duminică, în orarul de vizitare al Muzeului Național de Artă al Moldovei, 10:00-18:00.
Sensitive Data 47.0227 N 28.8353 E este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir* – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional, realizat cu sprijinul Muzeului Național de Artă al Moldovei și al Universității de Stat din Moldova. Proiectul Sensitive Data: 47.0227 N 28.8353 E își propune să atragă atenția spre componentele narative și afective posibile în discursul actual despre date statistice și analiza informației. Proiectul urmărește să creeze un canal de comunicare emoțional între Chișinău și locuitorii săi cu scopul de a sublinia importanța înțelegerii orașului ca entitate vie colectivă cu care avem un schimb continuu și personal de informație. Din perspectiva practicii artistice, miza este explorarea mecanismelor prin care date brute pot fi traduse în experiențe senzoriale afective. De asemenea, proiectul urmărește să creeze un punct de contact între scena de new media art din România și cea din Republica Moldova și între actuali și viitori profesioniști în domeniu.
VERYTHEORY SRL este un studiou de design de interacțiune fondat în 2021 de Dorin Cucicov și Octavian Arnăut. Studioul se axează pe crearea proiectelor digitale interactive, organizarea și
participarea în cadrul expozițiilor de arte New Media și organizarea atelierelor de programare creativă pentru tineri și adolescenți. Misiunea noastră este de a conecta noile tehnologii cu procesele de creație artistică prin intermediul tehnicilor interactive. Echipa VERYTHEORY a fost activă în diverse evenimente și proiecte în ultimii ani, inclusiv participarea la mai multe expoziții și organizarea unui festival de artă și tehnologie. De asemenea, am fost implicați în proiecte educaționale și am organizat expoziții în cadrul unor programe culturale naționale importante.
Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM), situat în Chișinău, este una dintre cele mai prestigioase instituții culturale din Republica Moldova. Fondat în anul 1939, muzeul deține o colecție de excepție ce cuprinde opere de artă plastică, pictură, sculptură, grafică și artă decorativă, ilustrând evoluția artei în spațiul moldovenesc de-a lungul secolelor.
Universitatea de Stat din Moldova (USM) este prima instituție de învățământ superior cu statut de universitate înființată în Republica Moldova. Fondată la 1 octombrie 1946, cu denumirea inițială de Universitatea de Stat din Chișinău, de-a lungul timpului și-a format o reputație impecabilă la nivel național și internațional. Crearea ei a constituit un pilon de bază pentru dezvoltarea și consolidarea învățământului superior din țară.
*Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.