Programul CANTEMIR // Rezidențe în mișcare realizează un apel deschis pentru o micro rezidență internațională

Asociația Silver Screen realizează un apel deschis pentru o micro rezidență internațională cu scopul de a susține și de a încuraja mobilitățile de cercetare în străinătate și creșterea vizibilității artiștilor români la nivel internațional, într-un stat cu istorie recent similară. Apelul se deschide astăzi, 1 iulie și aplicațiile pot fi depuse până în data de 25 iulie.

Rezidențe în mișcare invită artiști și artiste să propună un subiect de cercetare care poate fi aprofundat prin deplasare, într-un context în care fiecare aplicant are libertatea de a alege durata, locul și subiectul cercetării sale individuale.

Acceptăm pentru acest apel propuneri ale unor artiști sau artiste care locuiesc în România, care doresc să se deplaseze în scop de cercetare într-una sau mai multe din țările: Bulgaria, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Cehia, Polonia, Germania, Slovacia, Ungaria – pentru o durată de minim 5 zile. În urma mobilității fiecare rezident va avea o lucrare rezultată care va fi expusă în cadrul unei expoziții de grup în Chișinău la Țol Artist Run Space. Onorariul alocat pentru această deplasare, care include de asemenea și producția lucrării finale este de 7000 lei brut.

Fiecare artist selectat va stabili independent condițiile în care se deplasează și felul în care va gestiona bugetul primit - cu condiționarea ca deplasarea propusă să fie legată de tema generală a proiectului. Vom selecta în urma acestui apel 5 artiști și artiste. Sunt binevenite și propunerile de grup, însă bugetul rămâne același în cazul mai multor persoane care aplică sub o singură contribuție. Vom putea ulterior facilita contactul cu anumite organizații culturale externe, în funcție de locul ales pentru deplasare.

Rezidențe în mișcare oferă context pentru explorarea zonelor din Europa Centrală și de Est și relația acestora cu libertatea în ultimii 35 de ani. Prin examinarea aspectelor paradoxale care stau la baza libertății, căutăm contribuții care să investigheze aspectele care încă nu sunt rezolvate în ceea ce privește acest subiect. Posibile teme de reflecție includ societatea din Europa Centrală și de Est reflectată prin prisma capitalismului, a puterii politice și de consum, moduri de a locui și gentrificare, conflicte politice actuale, migrație, muncă/exploatare, educație, minorități, solidaritate, condiția femeii în societatea central-est-europeană, sisteme corupte care creează un cadru sigur în care puterea politică poate să existe, etc. Chestionăm în acest context paradoxuri ale conceptului de libertate în spațiul european, în special în țările care împart granița cu România, sau țări care au trecut prin revoluții în anul 1989.

Paradoxurile libertății în contextul post-89 și în cadrul sistemului capitalist pot fi abordate din diverse perspective, reflectând complexitatea și ambiguitatea acestor concepte. În multe țări post-comuniste, perioada de tranziție către democrație și economie de piață a adus atât câștiguri, cât și pierderi în privința libertății. Deși există mai multe libertăți civile, au existat de-a lungul timpului multe provocări economice și sociale. În contextul capitalismului, paradoxul apare în echilibrul dintre libertatea economică și inegalitățile sociale. Dorim să investigăm prin acest proiect relația dintre libertate si schimbarile recente care au avut loc în istoria comună a țărilor central-est-europene.

Adresăm acest apel deschis artiștilor care lucrează în diverse medii, de la video, text, fotografie, arhive, medii vizuale tradiționale, sunet, (...), sau artiștilor a căror abordare este interdisciplinară și poate fi legată de antropologie, sociologie, studii politice, activism, arhitectură, etc.

La finalul lunii Iulie (25.07) anunțăm selecția și comunicăm cu artiștii în vederea stabilirii detaliilor pentru deplasarea în rezidențe. Deplasarea poate sa aibă loc în intervalul 29 iulie – 10 septembrie, iar lucrarea rezultată în urma rezidenței trebuie să ajungă în Chișinău până pe data de 16 septembrie. Pe data de 20 Septembrie va avea loc la Țol Artist Run Space o expoziție de grup cu rezultatele rezidențelor, cărora le vor mai fi alăturate contribuțiie a încă 6 artiști și artiste (vom anunța restul contribuțiilor ulterior)

CUM SE APLICĂ:

Printr-un e-mail la matcaartspacecall@gmail.com până la data de 22 iulie - 23.59 EET; UTC+02:00 // subiect: Rezidențe în mișcare

Propunerile trebuie să includă un CV și un portofoliu în format .pdf. care să includă lucrări recente - sau un link către site/portofoliu+ un scurt BIO al artistului sau colectivului care aplică. Este necesară o scurtă argumentare a cercetării propuse și prezentarea locului/locurilor de deplasare si motivația alegerii lor. Detalii legate de durata aproximativă a deplasării, metode de cercetare si o propunere de lucrare care ar putea rezulta - sunt necesare să fie estimate.

*Vă rugăm să nu trimiteți propunerile prin intermediul platformelor de transfer care necesită descărcarea conținutului într-un timp limitat, deoarece s-ar putea să nu ajungem să descărcăm conținutul înainte ca transferul să expire.

**Alte criterii: Minimum 30 de fotografii documentare a rezidenței din partea fiecărui participant + acord pentru publicarea fotografiilor pe rețelele noastre de social media si un scurt raport narativ la final. Vom putea de asemenea sa asigurăm transportul cu autobusul către Chișinău pentru deplasarea la vernisaj și cazarea pentru 2 nopți acolo. Pentru artiștii care se deplasează la Chișinău, va fi necesară participarea într-un eveniment de tip artist-talk în care să prezinte parcursul și rezultatul rezidențelor.

--

//parte din proiectul Visiting Recent History.

Visiting Recent History urmărește producția unei expoziții colective care va avea loc la ȚOL Artist Run Space și o discuție cu public + proiecție de filme la Zpațiu-Muzeul Zemstvei, ambele în Chișinău. Proiectul conectează țări care împart granița cu România sau țări care au trecut prin revoluții în anul 1989 - de-a lungul unui itinerar abordat atât fizic, cât și imaginar - conceput pentru a pune la dispoziție oportunități de cercetare pentru artiști, în cadrul unui proiect inspirat de tranziții, mutații și "trecutul continuu" al culturii central-est-europene.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

***
MATCA artspace este un spațiu independent inițiat și curatoriat de trei artiști vizuali (Alexandra Mocan, Alexandru Muraru, Matei Toșa) din Cluj-Napoca de la începutul anului 2017 până în prezent.
https://www.facebook.com/matcaartspace
https://www.instagram.com/matcaartspace/
https://www.youtube.com/watch?v=aJ20171f-bE (video presentation)