Programul CANTEMIR // Rezidența Lubenița. Anguria: Artă Românescă & Gastronomie Italiană

Rezidența Lubenița. Anguria: Artă Românescă & Gastronomie Italiană, proiect cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir, s-a desfășurat în perioada 11-20 septembrie 2023 în provincia Cuneo din Italia, în mediul rural, cuprinzând localitățile Borgomale, Mango, Trezzo Tinella și Treiso. Timp de zece zile, artiștii vizuali Dan Basu, Liliana Basarab, Daniela Palimariu, Alexandru Niculescu, Cristian Raduta și Marius Nechifor au organizat diferite activități care au implicat publicul local, integrând elemente culturale și gastronomice, proiectul având și o puternică latură educativă.

Programul a inclus cine performative, ateliere practice, proiecții de filme, instalații site-specific în spațiul public, performance-uri gastronomice și artă video. Anguria este un proiect multidisciplinar interactiv, prin care multiple produse culturale românești sunt nu doar expuse publicului internațional, ci îl și implică direct.

Artista Liliana Basarab a susținut un atelier de ceramică contemporană adresat adulților. Având o experiență de peste 10 ani în lucrul cu ceramica, artista a realizat, alături de participanți, o serie de obiecte de utilitate casnică (căni, farfurii), fiecare având încastrat câte un simbol al realității contemporane și provocând, astfel, noțiunea de artă tradițională.

Programul educațional a fost întregit de participarea colectivului Romanian Mental Health Film Festival care, în zilele de 15, 16 și 17 septembrie 2023, a proiectat în aer libercâte un film românesc cu tematica sănătății mentale, subtitrat în limba italiană, proiecție urmată de câte o discuție cu publicul (în limba engleză, cu interpret pentru limba italiană). Filmele propuse au fost: Holy Father de Andrei Dăscălescu; Crai Nou, regia Alina Grigore și Noi împotriva noastră, regie Andra Tarara. Proiecțiile au inițiat o serie de dialoguri și de dezbateri între publicul local și organizatori pe tema sănătății mentale, discuții care au fost bine primite de comunitatea locală.

Rezidența a fost finalizată cu o expoziție colectivă a artiștilor români în localitatea Borgomale, însoțită de un tur ghidat. Tematica a fost aleasă în conformitate cu specificul zonei, artiștii realizând instalații site-specific în spațiul public, din materiale recuperate (lemn, plastic, polistiren). De asemenea, publicul local s-a putut bucura de un performance culinar pregătit de Marius Nechifor cu feluri de mâncare românești reinterpretate, dar și de o cină performativă în vie pregătită de Daniela Pălimariu, continuare a unei acțiuni similare desfășurate în septembrue 2021 în aceeași locație. Artista Daniela Pălimariu a citit texte în limba italiană și engleză referitoare la estetica relațională și legătura dintre artă și gastronomie.

Finalizarea Rezidenței a contribuit la întărirea legăturilor dintre Asociația Sandwich și partenerii săi locali,Azienda Agricola Flora Marina și Galleria Macca, care s-au ocupat de atragerea publicului din zonă și au oferit sprijin logistic, dar și de partenerii din România, Asociația În Dialog (Romanian Mental Health Film Festival), cu ajutorul căreia am reușit să mediatizeze un subiect neglijat în cele mai multe comunități, anume sănătatea mentală.

Realizarea cu succes a Rezidenței Lubenița a avut o serie de rezultate imediate în comunitatea din comuna Trezzo Tinella și din regiune, aici creându-se un spațiu de expoziție și happenings relevant, dar și în scena de artă internațională și în dezvoltarea relațiilor de colaborare cu autoritățile locale italiene.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul CANTEMIR – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.