- 7 September 2023
- Tags Icr Cantemir Programul cantemir The alternative exchange
Expoziția „The Future of Freedom Must be Augmented“, cea de-a doua din cadrul proiectului „The Alternative Exchange“, cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul CANTEMIR, se deschide pe 15 septembrie 2023, ora 18:00, la Æther Sofia, Knyaz Boris I 39, 1463 Sofia Center. Expoziția din Bulgaria va putea fi vizitată până la data de 5 octombrie 2023.
„The Alternative Exchange“ este un proiect conturat de nevoia de a găsi alternative de colaborare care să faciliteze vizibilitatea și mobilitatea artiștilor români și internaționali, prin expunere reciprocă, schimb de experiență și metode de învățare prin cooperare. Inițiat în mare măsură din nevoia de solidarizare cu scena artist-run și din nevoia generală a artiștilor de a beneficia de oportunități și spații de expunere și întâlnire, proiectul include colaborarea între șase inițiative artist-run din orașe internaționale: 5533 - Istanbul, Stroboskop + Przyszła Niedoszła - Varșovia, Funnel - Belgrad, Æther - Sofia, Heerz Tooya - Veliko Târnovo, NEW NOW - Frankfurt.
Proiectul este inițiat de MATCA artspace, sub egida Asociației Silver Screen, iar cu ocazia colaborării cu Æther Sofia prezintă într-o expoziție de două săptămâni practica a 3 artiști din România: Mihai Grecu, Mihai Teodorescu și Luca Florian.
MATCA artspace este un spațiu independent inițiat și curatoriat de trei artiști vizuali - Alexandra Mocan, Alexandru Muraru, Matei Toșa - din Cluj-Napoca, de la începutul anului 2017 până în prezent. În cadrul proiectelor pe care le desfășoară, urmărește să repereze felul în care arta se formulează în prezent, în special pe plan local, având ca motivație integrarea în spațiul vizibil a unor practici care reflectă posibilitățile de dezvoltare și reflecție ale artiștilor într-un timp în care valorile se modelează și remodelează constant. Prin organizarea de evenimente periodice, inițiativa propune să investigheze producția vizuală contemporană prin prisma elementelor și a contextelor ce stau la baza creației artistice. O altă miza importantă a spațiului este aceea de a parcurge un rol de instrument de cercetare în artă locală din Cluj, care aduce în contact publicul cu artiștii și creează un dialog non-ierarhic între artiștii tineri și cei consacrați.
Mihai Grecu este artist plastic multimedia, regizor și producător de film, nascut în România în anul 1981. În momentul de față locuieste în Franta, unde si-a finalizat studiile la Fresnoy Studio of Contemporary Arts. Recurente in lucrările sale sunt teme care reflectă asupra dezastrelor naturale, asupra catastofelor, dezintegrării, sau asupra subconstientului, dominat de alegorii politice. O stare de liniște, de contemplare, e prezentă de obicei în lucrările sale ce utilizează noile tehnologii în vederea generării unor posibile noi teritorii de desfasurare a existenței – scenografiate sublim și seducator, dar în același timp mizere în dedesubturile lor.
Mihai Teodorescu (n. 1992 Ploiești, România) trăiește și lucrează în Ploiești. A absolvit studii de licență și masterat în sculptură la Universitatea de Arte București, de unde a început să se concentreze asupra tărâmurilor interioare și a simbolurilor pe care lumea virtuală le înglobează, în special asupra potențialului de extindere a propriei persoane prin intermediul avatarurilor - în același timp interesat de înțelegerea mentalităților colective și individuale, a poveștilor arhetipale și a codului moștenit pe care îl avem ca specie. Sub tema memoriei, el urmărește să exprime în lucrările sale: călătoria în timp &transcendentalismul, revizitând în același timp spațiile meditative dintre realitate și ficțiune. Printre expozițiile anterioare selectate se numără: "Rage Quit", CAVbucharest; "Outside", Kunstraum B e.V.; "Museum for Public Space", Salzburg; "A latitude for the lowest, a longitude for the safest, and a clue about the unknown", MATCA artspace. Mihai a fost, de asemenea, rezident al Salzburg Summer Academy în 2016.
Luca Florian (n.1998) este un artist vizual născut în București. În 2022 și-a terminat studiile de master la Kunstakademie Düsseldorf, la clasa profesorului Thomas Scheibitz, cu titlul onorific de Meisterschüler. A participat la expoziții de grup în București, Cluj, Timișoara și Düsseldorf, având primul solo show în 2021, la Galeria CAV. Unele dintre lucrările sale fac parte din ING Global Collection. În prezent locuiește și lucrează în București.
Acest proiect este co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.