Programul CANTEMIR // Expoziția de fotografie „The Poetics of Politics – The Bucharest School of Photography“, la Bruxelles

Expoziția de fotografie „The Poetics of Politics – The Bucharest School of Photography“, proiect finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul CANTEMIR, va fi deschisă sâmbătă, 10 iunie 2023, la galeria Harlan Levey Projects din Bruxelles. Curatoriată de criticul de artă belgian Sam Steverlynck, expoziția reunește lucrări ale unei generații emergente de fotografi români – Michele Bressan, Dani Ghercă și Nicu Ilfoveanu – care au absolvit Universitatea Națională de Arte din București.

Aderând la o abordare conceptuală mai degrabă decât documentară, artiștii reflectează asupra unei perioade de tranziție economică, socială și tehnologică, în timp ce examinează noțiunea de imagine în toate formele ei – experimentând diferite moduri de prezentare, comutând între analog și digital, imagine proiectată și imagine în mișcare, uneori încorporând și text. Propusă de platforma de arte vizuale SwitchLab din București și implementată în colaborare cu galeria de artă contemporană Harlan Levey Projects din Bruxelles, expoziția „Poetics of Politics. Romanian Contemporary Photography Now” va putea fi vizitată de publicul belgian până la 15 iulie 2023.

SwitchLab este o platformă de artă contemporană dedicată artiștilor vizuali emergenți din România și integrării scenei naționale de arte vizuale în circuitul cultural european. Lab Switch SRL-D și-a început activitatea culturală în anul 2018, prin deschiderea spațiului Switch-Lab, aflat în Palatul Universul din București, un al doilea spațiu dedicat artelor vizuale fiind deschis în incinta Casei Presei Libere din București.

Harlan Levey Projects (HLP) a fost infintata de Wing Lam Kwok și Harlan Levey la Bruxelles, în 2013. Inițial un spațiu de proiecte dedicat dialogului social și conversației interdisciplinară, HLP și-a îndreptat atenția principală către colaborare și sprijinirea proiectelor artistice ambițioase și inovatoare. HLP lucrează îndeaproape cu artiști care au tendința de a crea lucrări de arta narative, conceptuale și bazate pe cercetare și care explorează diverse fenomene sociale, științifice și tehnologice. În 2021, galeria a deschis un al doilea spațiu expozițional - HLP 1080. Pe lângă expozițiile sale din ambele sedii din Bruxelles, HLP se angajează să creeze și să transfere cunoștințe, producând un program public, care include activități educaționale, prelegeri și ateliere.

Michele Bressan (n. 1980, Trieste, Italia) este un artist vizual interesat de fotografie și film, stabilit la București din 1993. A studiat fotografie la Academia de Arte din București, la departamentul de Fotografie și video, și este în special interesat de aspecte din România post-comunistă.În prezent, este profesor invitat și doctorand la Universitatea Națională de Arte din București.

Nicu Ilfoveanu (n. 1975, Pitești) a absolvit Universitatea de Artă din Bucureşti, la secţia foto-video, unde în prezent predă fotografia. Este fotograf şi artist video, Lucrările sale sunt caracterizate de jocul neașteptat şi imprevizibil dintre personal şi documentar, dintre sublim şi trivial, dintre evident şi ascuns.

Dani Ghercă (n. 1988, București) folosește fotografia pentru a examina noțiunea de urbanitate, scară și deconectare. În demersul său fotografic, urmărește să transmită privitorului un sentiment de confuzie, uimire și claustrofobie. Este absolvent al Institutului de Arte Frumoase din Gent (HISK), în 2021, și al Universității Naționale de Arte București UNARTE, 2015.

Programul de vizitare a expoziției: 10 iunie – 15 iulie 2023, miercuri – sâmbătă, 12:00 - 18:00, Harlan Levey Projects, Rue Isidoor Teirlinck 65, 1080 Molenbeek-Saint-Jean

https://hl-projects.com/