Programul CANTEMIR // Expoziţia de fotografie „Regards sur la Bucovine”, în foaierul Théâtre des Halles din Avignon

Expoziţia de fotografie „Regards sur la Bucovine”, semnată de artiștii Luana Popa şi Dinel Dumitru Teodorescu, va fi deschisă în perioada 7 iulie-26 iulie 2023 în foaierul Théâtre des Halles, Avignon. Proiectul este finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul CANTEMIR. 

Asociaţia Un Concept Luna şi Théâtre des Halles propun un proiect care presupune creşterea vizibilităţii artei fotografice, întâlnirea cu publicul internaţional prezent în Festivalul de la Avignon. Prin expoziţia de fotografie „Regards sur la Bucovine”, publicul va avea ocazia să descopere lucrările de artă fotografică a doi artişti din Suceava, Luana Popa şi Dinel Dumitru Teodorescu, şi prin ele o modalitate de a vedea lumea, cu predilecţie Bucovina - o regiune atrăgătoare nu doar la nivel de frumuseţe naturală şi peisaj, ci mai ales ca loc în care modernitatea se întâlneşte cu tradiţia, în care arta îşi are rădăcini multiculturale, locul din care au plecat artişti şi despre care se cunoaşte prea puţin în afara ţării. O incursiune artistică într-o regiune încărcată de istorie şi simbolistică, o încercare de portretizare prin diversitatea culturală folosind arta fotografică ca mijloc de cunoaştere şi descoperire.

Théâtre des Halles – Scène d'Avignon este un loc permanent, dedicat pentru crearea și diseminarea scrierii contemporane. Alain Timár și echipa sa se angajează să apere un teatru deschis tuturor, atent la problemele actuale, capabil să creeze punți între marile opere ale repertoriului și forța vie a tinerei generații de autori și regizori. Creațiile lui Alain Timár, programarea spaţiului, rezidențele de artiști, acțiunile de educație culturală și artistică desfășurate cu operatorii culturali din regiune, au construit identitatea locului și au permis Théâtre des Halles să dobândească o influenţă importantă regională, naţională şi internaţională. Théâtre des Halles – Scène d'Avignon este situat în interiorul meterezelor, lângă Place Pie și Marché des Halles. Este găzduit în fosta Cloître Sainte- Claire, o mănăstire creată în secolul al XIII-lea.

Asociaţia UN CONCEPT LUNA (AUCL) are experienţă de peste trei ani în implementarea de proiecte culturale. În domeniul artelor vizuale a curatoriat şi organizat expoziţii de fotografie (24), pictură (2), arta instalaţiei (6) online şi onsite. În domeniul artelor performative asociaţia are experienţă în producţia de spectacole de teatru (6) şi spectacole cu foc (7). Spectacolele de teatru au avut reprezentaţii în spaţii convenţionale (săli de spectacole) şi în spaţii neconvenţionale (la curte, pub-uri, cafenele, centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice). Spectacolele cu foc au participat la festivaluri de artă medievală (Suceava, Sibiu, Ardud, Oradea, Brăila, Gura Humorului), dar au fost şi difuzate live întrucât condiţiile pandemice în anul 2020 nu a permis desfăşurarea de evenimente cu public. Asociaţia are în derulare mai multe proiecte care au ca scop dezvoltarea publicului, diversificarea ofertei culturale şi creşterea accesului la cultură. Proiectul „Teatru la curte” creează oportunitatea întâlnirii directe dintre public și actori, posibilitatea dezvoltării unei relații personale cu lumea artelor spectacolului, prin prezentarea unui spectacol de teatru în aer liber, acasă la spectator.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.