Programul CANTEMIR // Expoziția „Comunitate în solitudine”, la Casa Zemstvei din Chișinău

WASP Studios în parteneriat cu Asociația Oberliht invită publicul din Chișinău la vernisajul expoziției „Comunitate în Solitudine”. Evenimentul va avea loc la Casa Zemstvei în data de 26 august 2023, începând cu ora 20:00, printr-un dialog deschis de către echipa artistică a expoziției despre microcosmosurile sociale, dihotomia singurătate-comunitate, pornind de la lucrările prezentate.

Expoziția „Comunitate în solitudine” și activitățile conexe  la Chișinău fac parte din proiectul „Trasee și Dialoguri Itinerante. Arta în comunitate”, co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Expoziția „Comunitate în solitudine” are ca tematică principală solitudinea și noile forme de-a fi împreună. Artiștii participanți în cadrul expoziției surprind prin creațiile lor implicarea în diferite micro-cosmosuri sociale, realizează o analiză subiectivă a rolului comunităților artistice/non-artistice în politica de recuperare din criza „Covid 19”. În pofida faptului că în prezent se mai vorbește puțin despre repercusiunile contextului pandemic, acestea continuă să existe și să ne afecteze viața de zi cu zi.

Discursul face referire totodată și la problematica conflictelor socio-politice recente, care se petrec atât în proximitatea noastră, cât și la nivel global. În fața izolării forțate și ca răspuns imediat la o agresiune deschisă, artiștii dezvoltă spații fizice și virtuale de întâlnire, dialog, revoltă și reflecție. Lucrările expuse evocă un timp și mediu specific, care ne-au marcat existența socială colectivă și individuală, alterând expresivitatea și emoția artistică, deseori înlocuite de anxietate și teamă.

“Expoziția surprinde astfel cu elocvență faptul că a locui nu presupune luarea în posesie a unui spațiu oarecare, nu se reduce la o simplă adresă în buletin, ci mai degrabă se referă la un acasă ca loc al regăsirii, un acasă care pentru artist poate fi chiar atelierul său iar pentru performer sala de spectacol. Cele patru proiecte implicate livrează în acest sens o fenomenologie artistică, centrată pe investigația relației dintre „a fi” și „a locui”, dintre identitatea individului respectiv arhitectură, peisaj, spațiu (fizic și virtual) locuit de acesta.” (Raluca Oancea, Revista ARTA, iunie 2022)

Curatoriată de Andreea Căpitănescu (WASP Studios, București), expoziția “Comunitate în solitudine” reunește lucrări din medii diverse de expresie artistică, de la fotografie, video-art, sculptură, instalație, realizate de Matei Bejenaru (Iași), Valeria Barbas (Chișinău), Anna Bantiuc (Chișinău), Andrei Mateescu (București), Gabriela Mateescu (București), Liliana Mercioiu Popa (Timișoara), Ghenadie Popescu (Chișinău).

În cadrul proiectului, cu ocazia vernisajului, se va desfășura o masă rotundă (orele15:00 - 17:00) și un atelier de fotografie coordonat de Matei Bejenaru (orele 17:30 - 19:30) , evenimente care fac parte din programul „Ziua Atelierelor Deschise” la Casa Zemstvei.

Expoziția va putea fi vizitată gratuit între 26 august și 9 septembrie, la Casa Zemstvei (str. Al. Șciusev 103, Chișinău), de joi până sâmbătă, în intervalul 16:00- 20:00.

Parteneri media: Radio România Chișinău, Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă, Revista Golan, Empower Art&Artists, #diez(site de știri din Republica Moldova, destinat tinerilor)

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.