Programul CANTEMIR // Balada lui Ciprian Porumbescu, prezentată în cadrul Cayman Arts Festival

Lucrarea Balada de Ciprian Porumbescu, în aranjament pentru vioară și orchestră de coarde de Lucian Moraru, a fost prezentată miercuri, 21 iunie 2023, în cadrul festivalului The Cayman Arts Festival (CAF) din Insulele Cayman, dedicat tinerilor muzicieni. Concertul susținut de CAF Youth Camerata, avându-i ca invitați speciali pe Irina Mureșanu (violonistă) și Scott Flavin (dirijor și violonist) a avut loc la John Gray High School Performance Hall. Partiturile pentru această lucrare românească au fost puse la dispoziție de Sonart Edition, ca parte din proiectul „The Sound of Romania“, proiect cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul CANTEMIR – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Conceptul Cayman Arts Festival (CAF) a luat naștere atunci când duo-ul de pian apreciat internațional „Micallef – Inanga” a fost invitat să cânte în Grand Cayman. După performanța lor din 2001, duo-ul a decis că cel mai potrivit răspuns la feedback-ul pozitiv pe care l-au primit este crearea unui festival. 

Încorporată în 2003, CAF a fost înființată inițial ca un eveniment de trei zile, menit să aducă oferte de clasă mondială, de la muzică clasică la operă și jazz, având printre scopurile sale principale educația muzicală. Toți artiștii în vizită desfășoară ateliere, cursuri de master și/sau demonstrații de concerte în beneficiul educațional al tinerilor din Cayman. CAF produce un festival anual de două săptămâni, precum și concerte de pian și alte evenimente ad-hoc în timpul anului, un program afterschool și multe alte proiecte.

Programul concertului a inclus: Georg Philip Haendel – March; Henry Purcell – Rondo; Ciprian Porumbescu/arr. Lucian Moraru – Ballade for violin and string orchestra; Johann Strauss, Jr. - Radetzky March; Edvard Grieg – In the Hall of the Mountain King; Georges Bizet – Habañera from„Carmen”; Edward Elgar – Nimrod from the Enigma Variations; Camille Saint-Säens – Introduction and Rondo Capriccioso. Programul a fost ales cu atenție pentru a arăta versatilitatea și talentul CAF Youth Camerata. Orchestra a pregătit, de asemenea, câteva surprize pentru a încânta și a antrena publicul. Detalii la https://caymanartsfestival.com/#events

CAF Youth Camerata este o orchestră formată din studenți talentați, incluși în programele afterschool ale festivalului. Acest concert marchează o piatră de hotar semnificativă pentru acești tineri muzicieni, deoarece urcă pe scenă pentru prima dată, gata să captiveze publicul cu abilitățile lor remarcabile și cu pasiunea pentru muzică. Acestora li s-au alăturat doi muzicieni prestigioși care să dirijeze și să interpreteze alături de ei – Irina Mureșanu, vilonistă și Scott Flavin, dirijor.

Irina Mureșanu este o foarte apreciată violonistă de origine română, profesor la Universitatea din Maryland. Cu studiile muzicale atât în România cât și in SUA, Irina Mureșanu este foarte atașată de repertoriul clasic românesc, pentru care este un promotor remarcabil. În anul Ciprian Porumbescu, Irina Mureșanu a ales lucrarea Balada pentru a promova spiritul muzicii clasice românești în multe din concertele și recitalurile pe care le susține, atât pe continetul american cât și in Europa. www.irinamuresanu.com

Scott Flavin este un renumit dirijor si violonist de la University of Miami's Frost School of Music. www.scottflavin.com

Sonart Edition, fondată în 2010, este singura editură muzicală din România care are în portofoliu o serie de lucrări și aranjamente proprii, titlurile acesteia fiind singurile publicații muzicale din România care sunt distribuite la nivel internațional de mari distribuitori de partituri din lume: Boosey & Hawkes (SUA), Sheet Music Plus(SUA),Sasaya (Japonia, China, Korea și Taiwan), Schott music (Marea Britanie), Universal Edition (Marea Britanie), Presto Music (Marea Britanie), Stretta Music (Germania), Alle Noten (Germania), Bauer & Hieber (Germania), Musikosmos (Germania), Haus der Musik (Germania), Just Flutes (Germania), Schagerl (Germania), Hazen (Spania), Broekmans (Olanda & Belgia). 

Proiectul „The Sound of Romania“ este un proiect propus de Sonart Edition și cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul CANTEMIR – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Obiectivul principal al acestuia este promovarea în 2023, an declarat Anul Ciprian Porumbescu și Anul Dimitrie Cantemir (Legea 38/12 ianuarie 2023) a celor două personalități emblematice pentru muzica românească.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.