Programul CANTEMIR // Artiștii Dan Beudean, Alexandra Mocan și Cezar Cîmpeanu, la 5533 Istanbul

Expoziția „Sidestep / multiplied // insolently “, parte a proiectului „The Alternative Exchange“, se deschide sâmbătă, 14 octombrie 2023, ora 17:00, la galeria 5533 din Istanbul, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Programul CANTEMIR. Expoziția prezintă contribuțiile a trei artiști români, Dan Beudean, Alexandra Mocan și Cezar Cîmpeanu, alături de lucrări semnate de Betül Aksu, Musa Alpar, Barıș Çavușoğlu, Vovo – the Child of Atom și Soodeh Karimi. Proiectul este inițiat de MATCA artspace, sub egida Asociației Silver Screen, aceasta fiind prima colaborare cu 5533 Istanbul.

„The Alternative Exchange“ este un proiect conturat de nevoia de a găsi alternative de colaborare care să faciliteze vizibilitatea și mobilitatea artiștilor români și internaționali, prin expunere reciprocă, schimb de experiență și metode de învățare prin cooperare. Inițiat în mare măsură din nevoia de solidarizare cu scena artist-run și din nevoia generală a artiștilor de a beneficia de oportunități și spații de expunere și întâlnire, proiectul include colaborarea între șase inițiative artist-run din orașe internaționale: 5533 - Istanbul, Stroboskop + Przyszła Niedoszła - Varșovia, Funnel -Belgrad, Æther - Sofia, Heerz Tooya - Veliko Tarnovo, NEW NOW - Frankfurt.

Reunind lucrările lui Betül Aksu, Musa Alpar, Dan Beudean, Barıș Çavușoğlu, Vovo - the Child of Atom, Alexandra Mocan și Soodeh Karimi, expoziția „Sidestep / multiplied // insolently “se învârte în jurul narațiunii glitch punk, încorporând metode de răspândire a informațiilor piratate pe rețelele online, bruiaje politice, derapaje birocratice, pixeli morți și tactici de rezistență sub centură de tip punk, se arată în prezentarea organizatorilor. Recodificând glitch-urile ca potențiale de nesupunere înverșunată, expoziția adoptă o atitudine disruptivă și distorsionează semnalul prin crearea unor linii eterogene de rezistență. De asemenea, va include o inserție realizată de Guerilla Radio, care include contribuții ale tuturor artiștilor expuși, adăugându-l pe Cezar Cîmpeanu , un artist de sunet din România, pe lista de contribuitori.

Expoziția poate fi vizitată în fiecare zi între orele 12.00-18.00, cu excepția zilelor de duminică, în perioada 14-28 octombrie 2023.

5533 este un spațiu independent de cercetare și expoziție de artă contemporană, inițiat de artiști. Galeria/biblioteca/arhiva de artă se află într-un fost magazin situat în Istanbul Textile Traders' Market (IMC) Block No. 5. Cu o ofertă largă de expoziții, mese rotunde, lecturi și performance-uri. IMC5533 este un punct de legătură pentru artiști, locuitori și iubitori de artă. MATCA artspace este un spațiu independent inițiat și curatoriat de trei artiști vizuali (Alexandra Mocan, Alexandru Muraru, Matei Toșa) din Cluj-Napoca de la începutul anului 2017 până în prezent. În cadrul proiectelor pe care le desfășoară, urmărește să repereze felul în care arta se formulează în prezent, în special pe plan local, având ca motivație integrarea în spațiul vizibil a unor practici care reflectă posibilitățile de dezvoltare și reflecție ale artiștilor într-un timp în care valorile se modelează și remodelează constant. Prin organizarea de evenimente periodice, inițiativa propune să investigheze producția vizuală contemporană prin prisma elementelor și a contextelor ce stau la baza creației artistice. O altă miza importantă a spațiului este aceea de a parcurge un rol de instrument de cercetare în artă locală din Cluj, care aduce în contact publicul cu artiștii și creează un dialog non-ierarhic între artiștii tineri și cei consacrați.

Acest proiect este co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.