Programul CANTEMIR // Artistele Larisa Crunţeanu și Sonja Hornung prezintă proiectul „Hélène F.“ la Berlin

Centrul expozițional alpha nova & galerie futura din Berlin găzduiește joi, 12 octombrie 2023, ora 19:30, o proiecție performativă, intitulată Hélène F., urmată de o discuție cu artistele Larisa Crunţeanu și Sonja Hornung. Prezentarea face parte din proiectul „Helene Fixeuse“, dezvoltat de Asociația Copia Originala, în parteneriat cu alpha nova & galerie futura, și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir, program de finanțare a proiectelor culturale destinate mediului internațional.

Filmul produs în cadrul proiectului va fi proiectat alături de lecturi și performance cu sunet live. După proiecție, cele două artiste invitate vor răspunde întrebărilor publicului. Detalii: AICI

„Hélène F.“ este un proiect în lucru al artistelor Larisa Crunţeanu şi Sonja Hornung, o lucrare de explorare a erorilor (sau glitches)* care perturbă producţia de peisaj în capitalismul „verde”. Proiectul „Helene Fixeuse” este o coproducție româno-germană realizată de artistele Larisa Crunțeanu și Sonia Hornung, ce vizează fuziunea mediilor artistice video și digitale. Helene Fixeuse este un personaj fictiv care realizează o serie de tururi ghidate online, explorând minele de cupru din România și Germania, cu un important element de reflecție asupra evoluției tehnologice și a impactului său asupra mediului înconjurător. 

Lucrările Larisei Crunțeanu, artist vizual, creează contexte în care faptele și amintirile sunt reactivate, încurajând un efort comun și apariția de noi practici. Multe dintre proiectele ei reflectă asupra noțiunii de colaborare și a ideilor existente în spatele obiectelor și poveștilor.

Practica artistică a Sonjei Hornung ia ca punct de plecare crizele provocate de formatele proprietății private, gentrificare și financiarizare, investigând modul în care acestea afectează relația dintre corpuri și spații. Îmbrăcămintea textilă, care criptează această relație, este un motiv recurent în lucrarea ei, care se bazează și pe text și media mixtă. Conversația artistică dintre Sonja și Larisa a început în 2015, cu lucrarea Femina subtetrix. De-a lungul anilor, firele tematice au fost reluate în colaborări ulterioare – inclusiv modurile în care corpurile feminine de gen negociază producerea propriilor imagini în spațiile privatizate și puterea camuflajului, deoarece prăbușește granițele dintre „natural” și „artificial”.

alpha nova & galerie futura este un spațiu de artă cu sediul la Berlin, fondat în 1986, care găzduiește expoziții și evenimente culturale cu o perspectivă feministă și emancipatoare. Se concentrează pe colaborări cu femei artiste și FLINTA (Female, Lesbian, Inter, Trans și Agender), creând un spațiu de legătură între intervenția politică și practica artistică pentru a dezvolta puncte de vedere critice pentru comunitățile artistice și academice, precum și pentru societate în general. Evenimente precum proiecții de filme, spectacole, concerte, lecturi, prelegeri și discuții, precum și ateliere tematice și mese rotunde pentru și cu femei producătoare de cultură completează programul expozițional. Accent: Feminism, postcolonialism, intersecționalitate, abordări conceptuale și investigative, muncă colaborativă, arta ca producție de cunoaștere, cercetarea ca format artistic.

* o referință la cartea lui Legacy Russell - Glitch Feminism (2020)

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.