- 22 July 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural Programul Cantemir Asociatia PETEC
Ce-ar fi dacă am putea concepe dansul fără suportul muzicii sau al cuvintelor, dacă l-am putea simți și defini ca o expresie de sine stătătoare, un limbaj unic, sieși suficient și totodată accesibil publicului privitor? Asociația pentru Teatru și Carte PETEC, în parteneriat cu compania Echo Echo Dance Theatre și Flowerfield Arts Centre, au format o echipă internațională în căutarea unui răspuns la această întrebare, pornind de la metodologia și filosofia Poetic Movement, formulată de marele coregraf irlandez Steve Batts, în cadrul proiectului Moving forward? – intention released into movement (Pași înainte? – intenții eliberate în mișcare). Proiectul este configurat în patru etape – o serie de ateliere adresate tinerilor, reunite sub titlul Intention released into movement, un spectacol de dans realizat în spațiul Flowerfield Arts Centre, intitulat All in Good Time (Toate la timpul potrivit),o masă rotundă în comunitatea artistică din Derry și o serie de ateliere de mișcare destinate publicului cu vârsta peste 50 de ani, intitulate Body Wisdom (Înțelepciunea trupului).
Activitatea echipei formate din artiști din România (Virginia Negru, Cătălin Diaconu), Moldova (Alexandra Soshnicova, Serghey Golovnea) și din Irlanda de Nord (Steve Batts) este fundamentată pe cercetări teoretice îndelungate, care pornesc de la premisa că mișcarea nu este niciodată la întâmplare, sau doar de dragul mișcării, dar că ea nici nu apelează la muzică, text, sau dramaturgie teatrală pentru a-și justifica existența. Astfel, atelierele sunt o invitație adresată publicului de a experimenta și de a se familiariza cu tehnici de mișcare și de compoziție, pornind de la propriile lor mișcări de la memoria și imaginația conținute deja în corpurile fiecăruia, pentru a le transforma ulterior în dans prin investirea lor cu atenție și intenție poetică. Prin intenție, mișcarea este încărcată cu semnificație și conținut artistic.
Mișcarea poate fi înțeleasă ca un limbaj specific, pe care toată lumea îl cunoaște deja, instinctiv, fără să fie neapărat conștientă de complexitatea și expresivitatea pe care o stăpânește. Atelierele pentru seniori sunt clădite pe această temelie conceptuală, se desfășoară deja de șase ani la Derry, în Irlanda de Nord, organizate de compania Echo Echo Dance Theatre, iar prin intermediul acestui proiect internațional, echipa artistică din România va revitaliza oferta actuală de facilitatori Body Wisdom, creând un mediu participativ, sigur și cu efecte pozitive în comunitate, extinzând publicul operatorilor culturali români către o categorie nouă de public internațional. Abordarea pe care o adoptă este că persoanele în vârstă au un potențial poetic imens încorporat în viețile lor de mișcare. Ei elimină așteptările care sunt de obicei asociate dansului ca artă - mobilitate extremă, atleticism, agilitate - și încep procesul de expresie acolo de unde se află oamenii.
Echipa artistică internațională va performa spectacolul All in Good Time, pe scena Flowerfield Arts Centre din Portstewart, Irlanda de Nord, în data de 2 august 2024, de la ora 19:30, pe unul dintre cele mai prestigioase spații dedicate artei contemporane, artelor performative și programelor de educație creativă din Marea Britanie. Spectacolul abordează dansul ca o perspectivă compozițională asupra lumii, o meditație asupra modului în care performerii sunt transformați de acțiunile lor, învestind până și pauzele dintre mișcări cu prezență și sens, așa cum nici pauzele dintre cuvintele unui discurs excelent nu sunt întâmplătoare și încercând să răspundă la întrebări profunde, la granița dintre filosofie și artă, ca de pildă „care este gramatica și sintaxa timpului și spațiului?”. Echipa artistică își propune apropierea spectatorilor de actul performativ și încurajează discuțiile la finalul spectacolului.
Seria
de evenimente din cadrul proiectului Moving
forward? – intention released into movement organizată de Asociația Pentru
Teatru și Carte (PETEC) și sprijinită de Institutul
Cultural Român prin Programul Cantemir*, oferă platforme de expresie între
scenele de dans din România și Irlanda de Nord. Proiectul vizează deschiderea
către un public internațional a unei colaborări interdisciplinare, la granița
dintre coregrafie și filosofia mișcării, în contextul excelenței artistice
asigurate de coregrafi și performeri la cel mai înalt nivel. Cu adevărat, este
vorba de „pași înainte” pentru scena de dans.
*Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul CANTEMIR – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.