Programul aniversar „Columna lui Traian 1900” începe la ICR Londra cu o expoziţie 3D şi o întâlnire specială cu starul britanic Richard Johnson

Institutul Cultural Român din Londra inaugurează pe 21 noiembrie seria de evenimente intitulate „Columna lui Traian 1900: O privire contemporană asupra a două milenii de istorie", care îşi propune să celebreze într-un mod modern şi original cele 19 secole de la ridicarea marelui monument.

Primele două evenimente ale seriei au loc la sediul ICR Londra din 1 Belgrave Square şi sunt vernisajul expoziţiei de fotografie 3D „Columna lui Traian” şi premiera britanică a filmului „Columna” regizat de Mircea Drăgan în urmă cu 45 de ani, urmată de o discuţie cu starul britanic Richard Johnson, invitatul special al serii.

Lansarea seriei va fi moderată de Dorian Branea, directorul ICR Londra, şi va avea loc în prezenţa ambasadorului României în Marea Britanie, dr. Ion Jinga, şi a domnului Liviu Jicman, vicepreședinte al Institutului Cultural Român.

Expoziția de fotografie „Columna”, realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, cuprinde 125 de imagini stereoscopice ale scenelor de luptă de pe reliefurile monumentului și animații 3D, semnate de arhitectul Matei Filip. Expoziția va fi ilustrată de o lucrare audio inspirată de instrumente antice, creată special de artistul Rochițe (Cătălin Matei) și va fi deschisă de către dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, şi de către autorul fotografiilor.

După vernisaj, va avea loc proiecția specială a filmului „Columna”, regizat de Mircea Drăgan în 1968 după scenariul romancierului Titus Popovici, cu Antonella Lualdi, Richard Johnson Amza Pellea și Ilarion Ciobanu în rolurile principale. Filmul a primit Diploma de Merit la Festivalul Internaţional de Film de la Adelaide, Australia, în 1969, şi a fost propunerea României la premiile Oscar pentru cel mai bun film străin, de asemenea în 1969.

Actorul Richard Johnson, unul dintre marile staruri britanice ale anilor şaizeci şi şaptezeci, membru-fondator al Royal Shakespeare Company şi prima opţiune a producătorilor pentru rolul James Bond (refuzat de actor din motive profesionale), va discuta cu jurnalista Henrietta Foster de la BBC şi cu publicul despre experiența filmărilor de la Brașov și despre ce a însemnat acest rol în cariera sa.
Programul „Columna lui Traian 1900" este primul proiect românesc de anvergură realizat în colaborare cu prestigiosul Muzeu Victoria & Albert, una dintre instituțiile culturale cele mai cunoscute ale Londrei și cel mai mare muzeu de arte decorative şi design din lume. Cuprinzând șase evenimente dedicate aniversării a 19 secole de la ridicarea, la Roma, a Columnei lui Traian, unul dintre cele mai importante monumente antice și o referință esențială pentru istoria și identitatea românilor, programul comemorează totodată 140 de ani de la inaugurarea sălii Casts Court a muzeului londonez, în 1873, creată special pentru a găzdui o replică unică în Europa, în mărime naturală, a Columnei, achiziționată în timpul Reginei Victoria.

Cele șase evenimente, derulate în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014 la sediul ICR Londra şi în spațiile renumitului V&A, urmăresc să recupereze semnificația celebrului monument atât din perspectivă istorică și identitară, cât și ca sursă de inspirație pentru formele cele mai inovatoare ale artei contemporane.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.