Program românesc divers şi consistent în cadrul Târgului de artă contemporană Art 15 din Londra

Galeria AnnArt şi Asociaţia PostModernism Museum participă, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la ediţia de anul acesta a Târgului internaţional de artă contemporană Art 15, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate artelor vizuale din Londra, care se va desfăşura în perioada 21-23 mai 2015.

Proiectele propuse de cele două galerii bucureștene au în centrul lor atât arta românească de astăzi, cât şi tradiţia mai puţin cunoscută a modernismului românesc interbelic. Galeria AnnArt prezintă, în cadrul secţiunii London First, opere ale sculptorului Virgil Scripcariu, unul dintre cei mai prodigioşi artişti români ai momentului. Expunerea este însoţită şi de un proiect foto-video, realizat împreună cu tânărul artist român Dimitris Palade, care documentează artistic procesul tehnic şi ideatic, precum şi semnificaţiile creaţiei sculptorului. Lucrările lui Virgil Scripcariu – sculptură şi grafică - vor putea fi vizionate şi în Galeria „Brâncuşi” a ICR Londra, în cadrul unei miniexpoziţii al cărei vernisaj va avea loc în seara zilei de 22 mai.

Asociaţia PostModernism Museum propune un demers recuperator, care repune în circulaţie perioada românească, mai puţin cunoscută dar nu mai puţin interesantă, a cunoscutei artiste Hedda Sterne (1910-2011) care a devenit, după stabilirea sa în SUA, după cel de-al Doilea Război Mondial, un membru important al avangardei new-yorkeze. Proiectul, denumit "Hedda Sterne. Early Years", cuprinde lucrări (desen, colaj, sculptură), dar şi obiecte personale cu semnificaţii speciale precum fotografii, scrisori, pagini de jurnal. Tot cu această ocazie va fi lansat albumul "Heda Strene: The Discovery of Early Years. 1910-1941" al istoricului şi curatorului Cosmin Năsui, care va susţine şi conferinţa "10 Things You Didn't Know About Romanian Art", dedicată unui public format din curatori, colecţionari, directori de muzee. De asemenea, în perioada 21-23 mai, PostModernism Museum este invitat să participe la conferinţa globală a muzeelor private, un eveniment exclusivist de prestigiu, unde participă muzee, galerii şi centre culturale private din toată lumea.

Pe lângă cele două instituţii artistice, prezenţa românească la târgul londonez de anul acesta mai e completată de galeriile Quadro şi IAGA (International Art Gallery Angels), fiind cea mai consistentă şi diversă din ultimii ani.

Aflat la cea de-a treia ediţie, Art15 London reprezintă una dintre cele mai importante platforme de artă contemporană europeană, cu deschidere şi relevanţă globale. Ediţia din 2014 a reunit 180 de galerii din 40 de ţări şi peste 30.000 de vizitatori, facilitând comunicarea între tendinţe artistice şi operatori culturali din toată lumea. Astfel, Art15 este mai mult decât o manifestare cu multiple valenţe sociale, culturale şi politice, este un nod cultural în care se întâlnesc cele mai noi şi experimentale direcţii ale artei şi civilizaţiei contemporane.
Virgil Scripcariu (n. 1974, Vatra Dornei) este unul dintre cei mai originali sculptori români contemporani. A contribuit memorabil la conceptul şi structura Pavilionului României la Bienala de arhitectură de la Veneţia în 2008 – unde a expus şi prototipul scaunului „Bubico”. A studiat sculptura la Universitatea Națională de Artă din Bucureşti între 1998 şi 2005, la clasa prof. Vasile Gorduz, a fost bursier Theodor Aman în 2003, bursier al UAP în 2005 şi finalist al marelui premiu Prometheus Opera Prima în 2004. Scripcariu a participat la numeroase expoziţii din ţară: Romanian Design Week în 2013, personala de la MNAC în 2010, şi pe plan internaţional, în Israel, Belgia, Japonia. Are binecunoscute lucrări în spaţii publice din România şi din străinătate, printre care sculptura din metal Maternitate, Hilltown House, Irlanda, fântâna cu sculptura 'Maternitate' din str. Arthur Verona, instalaţia 'Arca lui Noe' din Scuarul Cărtureşti sau bustul arhitectului Paul Smărăndescu de pe str. Romulus, Bucureşti. În 2014 a participat la ViennaFair în cadrul secţiunii Dialog: New Energies şi a început colaborarea cu Galeria AnnArt prin expoziţia personală „Supermam”.

Hedda Sterne s-a născut într-o familie de intelectuali evrei care i-a încurajat aptitudinile artistice. În adolescenţă a luat cursuri de artă la Viena, iar mai târziu a urmat istoria artei şi filosofia la Universitatea Bucureşti. Artista s-a apropiat, în anii treizeci, de mişcarea suprarealistă bucureşteană, frecventând întâlnirile grupării de la Lăptăria lui Enache. În 1938, a avut prima participare expoziţională importantă, fiind prezentă la o expoziţie a celei de-a XI-a ediţii a Salon des Surindépendants din Paris. În 1941, Hedda Sterne emigrează în Statele Unite, unde se împrieteneşte cu Peggy Guggenheim. Influenta colecţionară o ajută să se integreze rapid mediului artistic new-yorkez, artista de origine română devenind membră a grupului The Irascible Eighteen, din care făceau parte Willem de Kooning, Adolph Gottlieb, Ad Reinhardt, Richard Pousette-Dart, William Baziotes, Jimmy Ernst, Jackson Pollock, James Brooks, Clyfford Still, Robert Motherwell, Bradley Walker Tomlin, Theodoros Stamos, Barnett Newman, şi Mark Rothko. În timp, pictura Heddei Sterne a glisat de la suprarealism spre expresionismul abstract. Lucrările ei fac parte din importante colecţii din Statele Unite, precum MoMA, Galeria Naţională şi Muzeul de Artă al Femeilor Artiste din Washington sau Institutul de Artă din Chicago.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk