Profesioniști ai industriei cinematografice internaționale prezenţi la BIEFF 2011, cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român este partener al Festivalului Internațional de Film Experimental București – BIEFF 2011, desfăşurat în perioada 17-20 noiembrie 2011 la Cinema Scala (Bd. Gheorghe Magheru nr.2). Cu sprijinul ICR, din juriul internaţional al festivalului fac parte Sergio Fant (selecţioner al Festivalului de Film de la Veneţia, secţiunea Orizzonti), Miguel Valverde (director al Festivalului de Film Independent IndieLisboa) şi Hilke Doering (director artistic al Festivalului de Film Oberhausen), alături de Marzena Moskal (selecţioner al Festivalului Intl de film de la Cannes – Quinzaine des Realisateurs 2011), Anna Abrahams (şefa departamentului de film experimental al EYE Film Institute Netherlands), Roxana Călinescu (expert, Direcţia Arte Vizuale, ICR Bucuresti) şi Juhani Alanen (director artistic al Tampere Intl Film Festival).
BIEFF 2011 continuă iniţiativa de a promova pe plan internaţional tinerele talente, inițiativă ce a debutat cu succes anul trecut grație excelentei colaborări cu Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam şi cu Festivalul Internaţional de Film Independent Lisabona. Anul acesta, la BIEFF vor fi prezenţi din nou profesioniști de marca ai industriei cinematografice internaționale, atât în calitate de membrii ai Juriul Competiției Internationale, cât şi ca specialişti în cadrul seminariilor BIEFF 2011:

Sergio Fant, selecționerul de scurtmetraj al Festivalului Internațional de Film de la Veneţia, secțiunea Orizzonti - selecţie dedicată cinema-ului contemporan inovativ. Prezenta sa la Bucuresti este posibilă cu sprijinul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Hilke Doering, directorul Competiţiei Internaţionale a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Oberhausen, este prezentă la București ca membru al Juriului BIEFF, cât și în calitate de curator al Programului Special Oberhausen, difuzat în cadrul Festivalului Internațional de Film Experimental Bucureşti BIEFF 2011. Prezenţa sa este posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Berlin.
Marzena Moskal, membru în comitetul de selecţie al Quinzaine des Realisateurs – Cannes 2010 şi 2011 şi coordonator al Festivalului Internaţional de Film Varşovia. Împreună cu Gaelle Vidalie, membru în acelaşi comitet de selecţie Quinzaine şi jurat al primei ediții BIEFF, Marzena Moskal prezintă Programul Special Quinzaine des Realisateurs în cadrul Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF 2011.
Tot în dublă ipostază vine la București și Juhani Alanen, Directorul Executiv al Festivalului International de Scurtmetraj Tampere si de 25 de ani in echipa aceluiasi festival. Este atat membru în Juriul Competiției Internaționale BIEFF 2011 cat si curator al Programului Special Tampere. Prezenţa sa este posibilă cu sprijinul Ambasadei Finlandei în România.
Anna Abrahams este Project Leader Programming în cadrul Eye Film Institute Netherlands, cea mai importantă instituiţie destinată arhivării, difuzarii şi distribuţiei producţiei contemporane de film experimental din Olanda. Anna Abrahams este, de asemenea, un regizor multipremiat de film experimental, lucrările sale fiind fost prezentate în festivaluri de prestigiu, precum Rotterdam, Montreal, Marseille, Indielisboa, Jihlava, Huesca etc, şi profesor de cinema la universităţile de arta din Haga, Rotterdam, Tilburg, Maastricht, Utrecht şi Amsterdam. Anna Abrahams este membru al Juriului BIEFF 2011 şi reprezentant al EYE Film Institute Netherlans, oferind publicului bucureştean Programul Special Dutch Experimental Film and Visual Art, ce continuă parteneriatul de succes initţat de BIEFF în 2010 cu cei mai importanţi doi distribuitori olandezi de film experimental si arta vizuală, EYE Film Institute Netherlands şi Netherlands Media Art Institute. Prezenţa Annei Abrahams la Bucureşti este posibilă cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţarilor de Jos în România.
Roxana Călinescu, membru al Juriului BIEFF 2011, este Expert Arte Vizuale la Institutul Cultural Român, unde coordonează Seara de Film, program care promovează tinerii regizori români, fiind, de asemenea, selecționer și organizator al Festivalului Filmului European şi jurnalist de cinema.
Miguel Valverde, membru al Juriului BIEFF 2011, este unul dintre directorii şi curatorii Festivalului Internaţional de Film Independent Lisabona Indielisboa şi unul dintre membrii săi fondatori. A făcut parte din juriul mai multor festivaluri de film precum Uppsala, Cork, Brest, Barcelona etc, din juriul ICAM pentru Producţia de scurtmetraje şi mediu-metraje de animaţie şi este membru permanent al Comisiei ICA. A participat ca expert la mai multe seminarii naţionale şi internaţionale despre scurtmetraj, promovare de film şi organizare de festivaluri de film. Prezenţa sa la Bucureşti este posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona.

Detalii: http://bieff.ro/