Producţii cinematografice româneşti la Festivalul Internaţional de Film Cinema City de la Novi Sad

Lungmetrajul Două lozuri de Paul Negoescu şi scurtmetrajul Farul de Ionuţ Gaga şi Bogdan Ilieșiu vor fi prezentate la Festivalul Internaţional de Film Cinema City de la Novi Sad (Serbia), care se desfăşoară în perioada 1-3 septembrie 2017, în Fortăreaţa Petrovaradin / Gradić. Filmul Două lozuri (2016) va fi difuzat sâmbătă, 2 septembrie, de la ora 20.00, în cadrul secţiunii Fresh Danube Films, dedicată promovării cinematografiei din regiunea dunăreană. Regizorul Paul Negoescu va participa la festival cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena. Producţia Farul (2017) va fi difuzată duminică, 3 septembrie, de la ora 20.30, în cadrul secţiunii Up to 10.000 Bucks, dedicată filmelor cu buget redus.

Două lozuri a avut premiera internaţională în august 2016 în cadrul Festivalului de Film de la Zürich, unde a câștigat mențiunea specială a juriului. Institutul Cultural Român de la Viena a sprijinit participarea echipei la festival, şi prezentarea filmului atât în cadrul Săptămânilor Filmului European din Bosnia şi Herţegovina (2016, în oraşele Zenica şi Prijedor), cât și în închiderea celei de-a cincea ediţii a festivalului internaţional de film LET’S CEE de la Viena (21-27 martie 2017).

Scenariul, inspirat din nuvela Două loturi de Ion Luca Caragiale și scris de Paul Negoescu, spune povestea a trei bărbați din provincie (Dinel, Sile și Pompiliu) care, după ce află că au câștigat marele premiu la loto, descoperă că biletul nu mai e de găsit, așa că sunt nevoiți să pornească într-o călătorie ca să-l recupereze. Pelicula îi are în rolurile principale pe Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, iar rolurile secundare sunt jucate de absolvenți ai școlii actoriedefilm.ro.

Scurtmetrajul Farul a fost prezentat în cadrul unor evenimente precum Festivalul de Film de la Cannes – secţiunea Short Film Corner, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF, Cluj-Napoca), Festivalul Internațional de Scurtmetraje Short to the Point (România), Expressions Short Film Festival (Nagpur, India), Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL (Sfântu Gheorghe), Concorto Film Festival (Piacenza, Italia).

Sinopsis: Dumnezeu susține că încă există oameni onești pe Pământ. Diavolul îl contrazice. Cei doi fac rămășag pe zece mii de suflete. Acestea vor atârna în balanța înaltelor principii morale ale domnului Radu Iovan. În întârziere s-o vadă pe fiica sa care urmează să plece din țară, acesta e tras pe dreapta de poliție din cauza unui far nefuncțional.

Din distribuţie fac parte Andi Vasluianu, Adrian Titieni şi Andrei Crişan.

Festivalul Internațional de Film Cinema City de la Novi Sad a fost fondat în anul 2008, având ca scop promovarea tinerilor cineaşti şi a producțiilor independente din întreaga lume. De-a lungul edițiilor anterioare, festivalul a prezentat peste 600 de filme vizionate de aproximativ 300.000 de cinefili și a avut ca invitaţi 2.500 de profesioniști din domeniul cinematografiei de pe plan internaţional. Intrarea este liberă la toate evenimentele festivalului. Pentru mai multe informaţii accesaţi http://eng.cinemacity.org.

Institutul Cultural Român de la Viena, Argentinierstr. 39, 1040, Tel: +431 319 10 81; office@rkiwien.at www.rkiwien.at www.facebook.com/RKIWien.ICRViena