Pro şi contra: "Bizanţ după Bizanţ" - Actualitatea lucrării lui Nicolae Iorga, în dezbatere la Institutul Cultural Român

Luni, 13 aprilie, ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti), a doua dezbatere din seria „Pro şi contra la ICR" va porni de la întrebarea Cât de actual mai este volumul Bizanţ după Bizanţ de Nicolae Iorga? Întâlnirea este organizată de Institutul Cultural Român în colaborare cu Fundaţia „Calea Victoriei".
La dezbaterea moderată de Ştefan Vianu vor participa Andrei Pippidi, Ovidiu Olar, Anca Manolescu şi Petre Guran.

Printre punctele de pe „ordinea de zi": sensul încercării elitelor locale de a susţine supravieţuirea unui centru spiritual extern distrus prin cucerirea otomană – Constantinopol – şi motivele pentru care nu a fost adoptată, mai curând, o strategie a înlocuirii vechiului centru cu unul nou, aflat pe teritoriul controlat de respectivele elite locale.

„Pro şi contra la ICR", program al Institutului Cultural Român, are ca valori centrale onestitatea interogativă şi curajul dezacordului cordial. Prin dezbaterile din această serie, organizatorii îşi propun să promoveze eleganţa intelectuală ca instrument de cunoaştere într-un mediu public devenit tot mai străin de aceste opţiuni.