Prințul Harry, la ICR Londra

După ce, în 2014, Alteța Sa Regală Prințul de Wales a fost oaspetele de onoare al Institutului Cultural Român din Londra cu ocazia „Festivalului Transilvania”, un al doilea membru al familiei regale britanice a trecut marţi seară pragul reprezentanței românești din 1 Belgrave Square.

Vizita Prințului Harry a fost prilejuită de deschiderea expoziției de pictură „Peisaje transilvănene” a artistei britanice Clare Inskip, dedicată frumuseților naturale și tradițiilor din vechea provincie românească. Prințul Harry, care patronează el însuși mai multe inițiative caritabile, împărtășește preocupările tatălui său, ASR Prințul Charles, pentru proiectele de conservare a patrimoniului natural și istoric din zona Transilvaniei și s-a arătat încântat să poată participa la eveniment.

ASR Prințul Harry a petrecut aproape o oră în galeria Institutului. Întâmpinat de ES dl. Mihnea Motoc, ambasadorul României, și de dl. Dorian Branea, directorul ICR Londra, tânărul prinț a zăbovit pe îndelete în fața lucrărilor prezentate în expoziție, angajându-se în lungi conversații cu ceilalți invitați, care au inclus un număr mare de membri marcanți ai establishment-ului britanic.

Expoziția face parte dintr-un şir de evenimente organizate de ICR Londra prin care Institutul urmărește să prezinte publicului din capitala Marii Britanii aspecte definitorii ale culturii noastre prin intermediul lucrărilor unor artişti britanici cunoscuţi - plasticieni, fotografi, dar și scriitori -, având în același timp scopul de a crea o arhivă britanică a descoperirii României cu ajutorul mai multor arte.

Autoarea, Clare Inskip, a luat parte, în anul 2013, alături de alţi artişti britanici, la o tabără de pictură în România cu sprijinul ASR Prinţul Charles, care a avut ca rezultat o expoziție colectivă deshisă anul trecut tot la ICR Londra, în contextul „Festivalului Transilvania”, cu prilejul împlinirii a zece ani de existență a Fundației româno-britanice ADEPT. Printre expoziţiile personale ale artistei se numără cele organizate la The Mall Galleries, The Lennox Gallery, The Gallery at Cork Street şi The Studio din Londra, precum şi participarea la expoziţiile anuale ale Royal Society of British Artists, The Animal Art Fair şi London Art Fair.

„Peisaje transilvănene” cuprinde un set de 60 de picturi şi câteva sculpturi inspirate de călătoriile artistei în Transilvania şi de fascinaţia acesteia pentru spaţiul românesc. Pentru a completa această incursiune vizuală în universul rural românesc, expoziţia, care poate fi vizionată până în data de 6 noiembrie, va fi completată astăzi, 4 noiembrie, de o conferinţă organizată împreună cu Fundația ADEPT şi susţinută de dr. John Akeroyd, celebru botanist şi consilier al Prinţului Charles, care va vorbi despre importanţa conservării speciilor florale din Munții Carpați.