Prinţul de Wales, la ICR Londra: Este minunat să văd contribuția comunității românești din Regatul Unit

Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales a fost prezent, joi, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra, unde a inaugurat expoziţia de fotografie „Apertures of a Revolution. Fotografii din decembrie 1989”, ocazie cu care a marcat 30 de ani de la Revoluţia Română, alături de ambasadorul României în Regatul Unit, Dan Mihalache.

În discurs, Alteţa Sa Regală s-a referit la originile sale din Transilvania şi a subliniat legăturile cu România, dar şi contribuţia comunităţii româneşti în Regatul Unit.

„Excelența voastră, îmi cer scuze că v-am făcut să așteptați mai devreme, dar mi-am dorit foarte mult să vin pentru a aduce un omagiu României la această importantă aniversare. Îmi amintesc foarte bine ce s-a întâmplat atunci, ceea ce spune ceva despre vârsta mea.

Când am aflat, cu ani în urmă, că am avut o stră-stră-străbunică din Transilvania, al cărei sat natal urma să fie distrus, am înțeles și mai bine suferințele teribile pe care românii au trebuit să le îndure atât de mult timp.

Legăturile cu România înseamnă foarte mult pentru mine și este minunat să văd schimbările din acești 30 de ani, care au avut loc ca urmare a eforturilor depuse de foarte mulți oameni.

La fel de minunat este să văd contribuția imensă a comunității românești din Regatul Unit. Să văd atât de multă lume adunată aici, din toate domeniile de activitate, aducându-și contribuția specială la această țară în atât de multe feluri, mă face să mă simt foarte mândru.

Vreau să mă folosesc de această ocazie pentru a spune cât de mult apreciez ceea ce faceți aici și cât de mult reprezentați pentru diversitatea acestei țări. De aceea vreau să vă mulțumesc. Mi-a făcut o mare plăcere să fiu alături de voi cu această ocazie specială. Doresc României tot succesul posibil pe viitor, eu voi păstra mereu cea mai mare afecțiune pentru România și oamenii ei”, a afirmat Prinţul de Wales.

Expoziția, organizată de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu Ambasada României și Agenția Națională de Presă AGERPRES, spune vizual povestea Revoluției Române, folosind fotografii făcute acum 30 de ani la Timișoara și București. 

Ambasadorul Dan Mihalache i-a mulțumit Prințului de Wales pentru înalta onoare de a celebra împreună cu poporul român momentele excepționale de curaj, în căutarea libertății, din Decembrie 1989.

Cu această ocazie, doamna Magda Stroe, coordonatorul activității ICR Londra, i-a prezentat ASR Prințul de Wales pe artiștii români care vizitează școli din Marea Britanie în cadrul proiectului educațional „Legacies of Courage / Moșteniri ale Curajului”, dedicat Revoluției Române. La eveniment au participat membri ai comunității românești din Londra, fotoreporterul AGERPRES Sorin Lupșa, unul dintre autorii imaginilor expuse, precum și parteneri britanici ai Institutului Cultural Român și ai Ambasadei României.

La sfârșitul vizitei, ambasadorul Dan Mihalache și doamna Claudia Nicolae, director general AGERPRES, i-au oferit ASR Prințul de Wales o fotografie din expoziție, care are mesajul „Copiii noștri vor fi liberi”.

Evenimentul a continuat cu proiecția filmului documentar „After the Revolution / După revoluție”, martor al societății românești imediat după căderea regimului comunist, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Laurențiu Calciu și producătorul Rupert Wolfe Murray.

Pentru mai multe detalii despre acest eveniment și programul de evenimente al ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.ukşihttps://www.facebook.com/ICRLondon