„Printre rânduri“ / „Mezi řádky“

10 noiembrie – 10 decembrie 2008

Pe 10 noiembrie 2008 a avut loc la Praga, în foaierul Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii Caroline, vernisajul expoziţiei de fotografie „Printre rânduri" / „Mezi řádky", pregătită de Andrea Varga şi realizată cu materiale din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Expoziţia îşi propune să fixeze în memoria colectivă importanţa evenimentelor din România anului 1956. Este destul de puţin cunoscut faptul că, în acel an, 24 de cetăţeni români au fost executaţi şi câteva mii trimişi în închisoare şi torturaţi. Şi aceasta nu numai pentru a se fi solidarizat făţiş cu Revoluţia Anticomunistă Maghiară, dar şi pentru a fi încercat să organizeze o rezistenţă armată antisovietică în România. Expoziţia este dedicată, aşadar, memoriei acestor eroi.
Prin amploarea lor, a reprimării brutale care a urmat şi a pedepselor hotărâte de instanţele politice, evenimentele din România anului 1956 se înscriu în linia marilor mişcări antitotalitare care au zdruncinat lagărul comunist, alături de Revoluţia Anticomunistă Maghiară (1956), Primăvara de la Praga (1968) sau grevele primelor sindicate libere poloneze din Gdansk (1980).

Expoziţia itinerantă „Printre rânduri" a sosit la Praga de la Cracovia şi Poznan. Următoarele escale ar trebui să fie Bruxelles, Paris, Vatican şi Milano. În Cehia, expoziţia a fost organizată de ICR Praga, în colaborare cu Universitatea Carolină, Institutul Ceh Pentru Studierea Regimurilor Totalitare, Institutul Ceh pentru Istorie Contemporană, Institutele Culturale Polonez şi Maghiar şi Administraţia Naţională a Centrelor Cehe, sub auspiciile EUNIC Praga. Expoziţia va rămâne deschisă o lună, până pe data de 10 decembrie 2008.


La vernisaj, care s-a bucurat de participarea a peste 70 de persoane, în majoritate studenţi şi tineri intelectuali, au fost prezenţi doamna Laura Stancu, directorul Direcţiei Arhive din cadrul C.N.S.A.S., cercetători de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, Anna Godlewska, director adjunct al Institutului Cultural Polonez, Helena Kovarikova, secretar general al Administraţiei Centrelor Cehe, Zsuzsanna Gurszki, ataşat cultural la Ambasada Republicii Ungare în Cehia.