Primul proiect de amploare dedicat culturii tradiţionale româneşti în Marea Britanie

Institutul Cultural Român de la Londra împreună cu prestigiosul muzeu de antropologie şi etnologie Horniman lansează, pe 3 octombrie 2014, cel mai amplu program de celebrare a artei şi culturii populare româneşti organizat până în prezent în capitala Marii Britanii, însumând o serie de evenimente care se vor desfăşura în incinta muzeului, precum și în grădinile acestuia, pe toată durata primului weekend al acestei luni, între 3 și 5 octombrie 2014.
„România esențială” își propune prezentarea surselor ancestrale și profunde ale identității românești prin intermediul mai multor expoziții, concerte, demonstrații de meșteșuguri tradiționale, proiecții de film antropologic și colocvii, adresându-se unui public larg, internațional. Totodată, este o sărbătoare a românilor din Marea Britanie și urmărește să contribuie la întărirea sentimentului comunitar al diasporei românești. Programul se derulează cu sprijinul Ambasadei României la Londra, Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Ileana Artisan, Maestro Deli, Media Cars și cu susținerea media a „Diaspora românească”, „Ziarul românesc”, „Gazeta românească”, Biskit Radio și „Români în UK”.

Programul este prilejuit de deschiderea marii expoziţii de obiecte, ţesături şi costume populare româneşti „Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate” (‘Revisiting Romania: Dress and Identity’), prin care publicul britanic va putea admira, timp de un an, peste 500 de obiecte casnice, țesături şi costume populare din diferite zone etnografice ale României. Expoziția, a cărei pregătire a început în anul 2011, este curatoriată de muzeografa Fiona Kerlogue și realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român și al mai multor muzee etnografice din România.
Alături de această mare expoziţie etnografică va fi deschisă şi expoziţia de fotografie „Români din Londra” (‘Portraits from London’), o galerie de 35 de portrete ale unor români stabiliți în capitala britanică, semnate de Ion Paciu. Fotografiile românilor care trăiesc la Londra - o selecție diversă, reprezentând toate categoriile de vârstă şi sfere sociale diferite - vor fi însoţite de scurte fragmente narative documentate de poveştile de viaţă ale acestora. Printre protagoniștii expoziției se numără Sir George Iacobescu, Șerban Cantacuzino, Anda Anastasescu, Anamaria Marinca, Alexandru Bălănescu ș.a.
Lansarea oficială a programului va avea loc la Muzeul Horniman în seara zilei de 3 octombrie, prin vernisajul celor două expoziţii, care vor fi deschise de d-na Janet Vitmayer, director general al Muzeului Horniman, d-na Fiona Kerlogue, curatorul expoziției, și dl. Dorian Branea, directorul ICR Londra. Vor susține intervenții, ca invitați din România, d-na Ioana Drăgan, directorul general al Direcţiei Generale a Reprezentanțelor în Străinătate din cadrul Institutului Cultural Român, și d-na Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

A doua zi, în 4 octombrie, Weekendul românesc va debuta cu ateliere demonstrative de meşteşuguri, având ca protagoniști trei dintre cei mai cunoscuţi meşteri populari din România: Daniel Leş, Mihaela Bădescu şi Paul Buţă. Cele trei ateliere vor presupune realizarea unor vase ceramice din lut, demonstraţii de pictură de icoane pe sticlă, piatră şi lemn, cât şi executarea unor măşti populare, însoțite de descrierea orală, aşa cum sunt transmise tradiţiile de la o generaţie la alta.
În paralel, cei prezenţi vor putea viziona, în sala de proiecţii a muzeului, o selecţie de filme cu caracter etnografic, precum „Blestemul ariciului” (r. Dumitru Budrala, 2004) şi „Pe drumuri neumblate” (r. Dieter Auner, 2011).
Atelierele demonstrative şi proiecţiile de filme etnografice, programate pentru ambele zile ale weekendului, vor fi completate, în data de 5 octombrie, de un eveniment literar susținut de poetele Ioana Ieronim şi Fiona Sampson. Evenimentul, urmare a strânsei colaborări dintre cele două autoare la proiectul Village Europe: An East-West Dialogue, va avea o tematică inspirată de universul rural, propunând o privire comparativă a vieţii la sat în România şi Anglia. Cele două autoare vor discuta despre tradiţie, satul românesc, existența în spațiul rural, punctând dialogul cu lectura unor fragmente din propriile scrieri.
Pentru a da mai multă savoare incursiunii în universul tradițional românesc, dar și pentru că bucătăria națională rămâne o dimensiune fundamentală a identității noastre, România esențială va însemna, în aceste două zile pline de evenimente, și o expoziție culinară, realizată de Ileana Artisan și Maestro Deli, care vor oferi celor prezenți posibilitatea de a descoperi sau redescoperi gusturile și aromele celor mai cunoscute bucate românești.
Nu în ultimul rând, fiecare dintre cele două zile de weekend se va încheia cu o sărbătoare a muzicii româneşti de inspiraţie tradiţională, cu participarea câtorva dintre cei mai apreciaţi muzicieni în rândul iubitorilor de sonorităţi folclorice autentice: Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Fanfara 10 Prăjini pe 4 octombrie, iar pe 5 octombrie, Irina Sârbu împreună cu un grup de muzicieni români şi britanici din Londra: Bogdan Văcărescu (vioară), Vasile Cozma (ţambal), Matt Bacon (chitară) şi Paul Moylan (contrabas).

Mai multe detalii la: www.icr-london.co.uk.