Primăvara debutează cu evenimente culturale românesti în Turcia

ICR Istanbul a lansat sezonul de primăvară al evenimentelor culturale românesti în Turcia sprijinind organizarea unei lansări de carte în cadrul târgului dedicat diasporei la Istanbul și participarea Teatrului de Păpuși Puck din Cluj Napoca la Festivalul „Izmir International Puppet Days”.
La inițiativa asociației diasporei române din Istanbul, Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială, ICR Istanbul a găzduit, pentru al patrulea an consecutiv, un târg de primăvară, în ziua de vineri, 7 martie 2014, între orele 18.00-20.00. Cu ocazia târgului, holul central al ICR Istanbul a fost decorat în alb și roșu cu imagini cu tema Mărțișorului, în spiritul anotimpului, cu scopul de a păstra şi a promova obiceiul românesc de primăvară într-un spațiu nefamiliarizat cu astfel de tradiții. În deschidere, directorul ICR Istanbul, Silvana Rachieru, a susținut o prezentare multimedia cu o scurtă trecere în revistă a evenimentelor organizate de institut de la înființare până în prezent, cu ocazia împlinirii a 9 ani de activitate a institutului. Prezentarea s-a încheiat cu imaginea hărții Turciei pe care au fost marcate cu tricolor locurile unde cultura română a fost promovată în ultimii ani cu sprijinul ICR Istanbul, aproximativ 20 de orașe.
În aceeași seara, în prezența excelenței sale domnul Radu Onofrei, ambasador al României în Turcia și a doamnei Adriana Ciamba, consul general al României la Istanbul, a avut loc lansarea volumului „România din afara României: Avem!” de Monica Săvulescu Voudouri, o carte de eseuri despre imigranţii români, apărută la editura Tracus Arte. Stabilită de peste 26 de ani în străinătate, Monica Săvulescu Voudouri este un consacrat scriitor al diasporei, cărțile autoarei fiind cunoscute cititorilor din Belgia, Olanda, Grecia și România. Sociolog, prozatoare, eseistă, poetă și traducătoare (din literatura olandeză), a cărei creaţie a trecut graniţele limbii române, Monica Săvulescu Voudouri are o parte din cărţile ei traduse în olandeză, greacă, franceză etc. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Olanda, Belgia și preşedinte a Societăţii Culturale Balcania Contemporană fondată la Atena în 2004. Atât reprezentanții misiunilor diplomatice și consulare românești, cât și diaspora din Istanbul au putut aprofunda fenomenul emigrării, interferența culturală și perpetuarea specificului național românesc prin atingerea de performanțe în diverse domenii. Lectura a fost urmată de o sesiune de autografe.

În a doua săptămână a lunii martie, ICR Istanbul a mers la Izmir. Teatrul de păpuși PUCK a fost singurul teatru din România invitat să participe la cea de-a 8 ediție a Festivalului „Izmir International Puppet Days” care se desfășoară în perioada 06-23 martie. Spectacolul „Motanul vrăjitoarei” după Korky & Thomas a avut patru reprezentații în zilele 10, 11, 12 și 13 martie 2014, scenariul și regia fiind semnate de Decebal Marin și Sandu Marian. Câștigătoare a premiului pentru arta animației la Festivalul „Valise” din Lomza, Polonia 2005, piesa de teatru s-a bucurat de un mare succes și în rândul celor peste 700 de mici spectatori care au urmărit toate reprezentațiile cu viu interes și au reacționat cu mult entuziasm. La finalul fiecărei reprezentații, micuții s-au întâlnit cu marionetele din spectacol și cu actorii din spatele lor cărora le-au adresat cele mai diverse întrebări referitoare la arta mânuirii păpușilor.

Susținerea prezenţei teatrului de păpuşi PUCK la acest eveniment se înscrie în strategia de promovare a teatrului românesc de marionete, marcând o premieră românească într-unul din cele mai vizibile şi de succes festivaluri de profil din Turcia. În urmă cu doi ani „Izmir International Puppet Days” a fost ales al doilea ca importanță la nivel european după Festivalul Internațional de Teatru din Sarnafil, Franța. Participarea din acest an reprezintă deschiderea unui parteneriat gândit pe o lungă durată, transmite ICR Istanbul.