Primarul Dublinului, Christy Burke, deschide expoziția „Măiastra – Povestea nespusă a iei” din capitala Irlandei

În cea de-a doua săptămână a Zilelor Culturii Române la Dublin, după câteva zile intense de dialoguri literare, muzică simfonică și film, e rândul artelor vizuale să împlinească desenul complex și divers al identității culturale românești în fața publicului irlandez.

Miercuri, 14 octombrie 2014, în spațiul expozițional al Casei Uniunii Europene din Dublin, va fi vernisată expoziția „Măiastra – Povestea nespusă a iei”, realizată de Galeria Galateca împreună cu Institutul Cultural Român și Muzeul Horniman din Londra. Cuvintele de deschidere vor fi rostite de dna Barbara Nolan, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la Dublin, dna Manuela Breazu, ambasadoarea României în Irlanda, dna Roxana Gibescu, curator al expoziției, și, ca invitat special, dl Christy Burke, primarul Dublinului. Expoziția va rămâne deschisă până la 24 octombrie.

Devenită faimoasă datorită uneia dintre picturile lui Matisse și intrată în modă o dată cu generația hippie, bluza tradițională românească este rezultatul seducător al mai multor secole de inovație sartorială și de creativitate cromatică. Expoziția care se deschide la Dublin aduce în centrul atenției ia ca obiect de artă, dar și ca simbol identitar. Nucleul expoziției - prezentată într-o primă variantă la București, în august 2013, de Galeria Galateca împreună cu asociația La Blouse Roumaine - este constituit de o selecție de ii de patrimoniu etalate sub forma unei instalații artistice. Acestea sunt însoțite de faimoasele fotografii de arhivă ale Majestății Sale Regina Maria în veșminte tradiționale românești, o serie de 200 de fotografii din perioada interbelică provenind din colecția britanicei Beryl de Zoete și fragmente de texte antropologice și etnografice ce dezvăluie semnificația semnelor cusute pe ii. Li se adaugă o serie de creații recente - opere de artă, obiecte de design contemporan - influențate de motivele și semnele cusăturilor tradiționale, purtând semnăturile artiștilor Aurel Tar și Vlad Tenu, precum și ale designerilor din spatele brandurilor Ziurel, Una ca Luna, The Craft Lab, Lana, RONATIV, Murmur, Iutta, FurgaMurga ș.a.

Zilele Culturii Române la Dublin (7-25 octombrie 2014) sunt un program cultural amplu, organizat de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu Ambasada României în Irlanda, care urmăreşte să pună în evidenţă, pentru publicul irlandez, o Românie a reuşitelor culturale superlative din domeniile muzicii, filmului, teatrului, reflecţiei intelectuale, literaturii şi artelor vizuale.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk și http://dublin.mae.ro