Prima participare românească la Târgul Internaţional de Carte de la Minsk

În perioada 28 februarie - 4 martie 2018, România va participa, în premieră, la Târgul Internațional de Carte de la Minsk, cu un stand național, organizat de Ambasada României în Republica Belarus și Institutul Cultural Român de la Varșovia.

Pe rafturile standului vor fi expuse cărţi în limba română şi traduceri în diverse limbi internaţionale, de asemenea albume publicate de Editura ICR.

Un loc aparte îl va ocupa colecția de lucrări despre viața și opera lui Constantin Brâncuși, parte din această colecție fiind oferită de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” de la Târgu Jiu. Va fi prezentat primul volum tradus în limba belarusă din opera lui Mihai Eminescu, publicat în 2017 la editura Kolas, în colecţia „Poeţii Planetei”. Seria de caiete de partituri semnate de George Enescu, apărută la Editura ICR în îngrijirea violonistului Şerban Lupu, cu siguranță va intra în atenția mediului muzical belarus.

Publicul va avea la dispoziție și o multitudine de materiale promoționale, traduse în limba belarusă, printre care un grupaj de fragmente literare românești din Mihai Eminescu, Mircea Cărtărescu, Marin Sorescu și Cristian Teodorescu. De asemenea, vor fi oferite flyere având ca temă gastronomia tradiţională românească, semne de carte, broşuri despre editurile din România, inclusiv pliante de promovare a programelor de traduceri ale Centrului Național al Cărţii, TPS şi Publishing Romania.

Un eveniment special la standul României va avea loc pe 1 martie 2018, când va fi marcată recenta înscriere a Mărțișorului în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO. În această zi, vizitatorii vor primi mărțișoare din colecția handmade pregătită de elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu. Cu această ocazie, vizitatorii belaruşi vor aprecia și degustarea de dulciuri româneşti, propuse, în mod promoţional, de producătorul Kandia Dulce, sponsorul standului României la această ediție a târgului de carte de la Minsk.

Concepția grafică a standului va scoate în relief aniversarea Centenarului Marii Uniri, iar sigla românească, special realizată pentru acest an, va fi expusă pe materialele promoționale, distribuite gratuit vizitatorilor.

Târgul Internaţional de Carte de la Minsk este un eveniment cultural de mare importanţă şi vizibilitate, la care participă în fiecare an numeroase ţări din întreaga lume. La ediţia din 2017 au participat 320 de expozanţi din 31 de ţări, iar târgul a fost vizitat de aproximativ 58 000 de persoane.

Organizarea în premieră a unui stand românesc va oferi o oportunitate deosebită de promovare a culturii române în Belarus, atât în rândul publicului larg, cât şi în relaţia cu instituţii culturale şi mass-media din această ţară.