Prima expoziție solo a artistului român Alex Mirutziu în Israel

Centrul de Artă Contemporană din Tel Aviv în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Tel Aviv prezintă prima expoziție solo a artistului român Alex Mirutziu în Israel. În cadrul acesteia vor fi prezentate lucrări video ale artistului și un performance interpretat de dansatori israelieni. Vernisajul va avea loc în data de 14 martie, la ora 20:00, lucrările video și performance-ul putând fi vizionate la Centrul de Artă Contemporană din Tel Aviv (str.Tsadok ha-Cohen nr. 2a) până în 18 aprilie 2019.

Expoziția Gaining in a State of Debt cuprinde următoarele lucrări video ale lui Alex Mirutziu:

Dignity to the Unsaid, 2017. Performance, HD video, 17:42 min.

But as a Document, 2015. Performance to camera, HD video, 12:01 min.

Doing sub Thinking, 2018. Performance, HD video, 10:51 min.

The Gaze is a Prolapse Dressed in Big Business, 2018. Performance, HD video, 14:37 min.

Stays Against Confusion, 2016. Performance, HD video, 14:52 min.

Lucrările vor fi acompaniate de prezentarea performance-ului „Bottoms Know It”.

„Proiectul de expoziție și performance își propune să pună trei performeri (dansatori) locali în situații de alienare vizuală prin inversarea privirii clasice cu cea a privirii mediate de oglinzi retrovizoare, prin ricoșeu. Intenția de la care a plecat artistul privește o redistribuire a privirii sau a văzului înspre alte părți ale corpului. Mai precis, o mutație a organului văzului și implicit moduri de relaționare și comunicare atipice. Întrebarea pe care o pune acest proiect este în ce măsură privirea clasică va compromite sau nu modurile adiacente de recoltare a informației? În ce măsură directețea privirii oculare intră în remisie când alte simțuri intră în atenție? Privirea ca simptom de recoltare a informației traversează era postmodernă, însă capătă forme acute în social și mediile globalizatoare, tendință care va fi urmărită și prin acest proiect. La baza concepției artistice a performance-ului stau, printre altele, noțiuni precum conceptul de „bine”, așa cum apare el exemplificat în opera lui Iris Murdoch și continuă cu preceptele lui Leo Bersani despre constructul socio-cultural și formele de exprimare ale puterii“ – Alex Mirutziu

În 2004 Alex Mirutziu (n. 1981) a absolvit Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și în 2008 a obținut diploma de master de la Huddersfield University (UK) în teatru și performance.

Alex Mirutziu este un artist care, prin performance, instalații sau text, e preocupat de maniera în care spațiul se reorchestrează în urma unei finalități. Mirutziu folosește de asemenea în practica sa colectivul artistic, incluzând un hiper-obiect – el însuși la vârsta de 29 de ani – prin care definește structura conceptuală a practicii sale, marcată de ironia retrospectivă. Dincolo de activitatea sa artistică, Mirutziu e interesat și de practicile teoretice, colaborând cu diferiți artiști, scriitori, muzicieni, designeri sau filosofi străini sau instituții de prestigiu, precum Royal College of Arts, London, Von Kraal Theatre, Estonia, Konstfack, Stockholm, Bezalel University of Art and Design, Tel Aviv.

„Asemeni modelului de gândire al lui Alexandru Dragomir care își asumă mai întâi practica de a înțelege ce e cu el și cu lumea în care trăiește, mă angajez în a metaboliza o problematică, în a-i găsi armătura. Sunt conștient că întreprinderile mele în diverse forme (scrieri, obiecte, acțiuni vii) sunt o idealizare arbitrară a realității. Funcționez în paradigma lumea ca sumă de probleme, în postura unui lucrător lingvistic. Mă interesează un soi de înțelegere cu condiția asumării eșecului de a înțelege. Sunt un artist în contra - timp, conștient că încerc să dau un sens existenței lucrurilor când e prea târziu. Profesia mea e cea a unui delimitator”. – Alex Mirutziu