Prima ediție a Bucharest Art Film Festival îi va fi dedicată lui Constantin Brâncuși

Prima editie a Bucharest Art Film Festival ii va fi dedicata lui Constantin Brancusi

Asociația culturală Docuart și Institutul Cultural Român (ICR) anunță prima ediție a Bucharest Art Film Festival, care va avea loc în perioada 8-11 septembrie 2016 la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru, 38, Sector 1) și la Cinema Muzeul Țăranului - MȚR (Strada Monetăriei 3, Sector 1).

Această primă ediție a festivalului de(spre) artă îi este dedicată lui Constantin Brâncuși, aducând în atenție materiale bogate privind viața și opera sa, în anul în care se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui sculptor.

Pentru cunoașterea, apropierea și pătrunderea sensurilor operei brâncușiene, filmul, cu precădere eseul documentar, ni-l aduce prin această primă ediție pe Constantin Brâncuși în București și poate, în viitor, prin noi realizări cinematografice, în mănunchiul de evenimente ce ar merita să preocupe mai consistent autoritățile din Târgu Jiu", spune Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român.

Festival de film de(spre) artă, BAFF îşi inaugurează prima ediţie joi, 8 septembrie, prin gala de deschidere de la Institutul Cultural Român, de la ora 19:00. La gală va fi proiectată producţia de film mut „Brancusi Filmé", ale cărei imagini de arhivă vor fi acompaniate de interpretarea la pian a muzicianului Mircea Tiberian. 

Festivalul continuă la Cinema Muzeul Țăranului - Sala Horia Bernea cu proiecții de film dedicate lui Constantin Brâncuși, filme în premieră în România, dar și cu dezbateri care adună nume importante din domeniile creative, artistice și de cercetare.  

Vineri, de la ora 16:00 are loc dezbaterea „Arta publicitară: campaniile și endorserii de cultura", care reunește profesioniști din agențiile de publicitate. Sorin Psatta (Grafitti BBDO), Bogdan Naumovici (23 Communication Ideas), Lucian Georgescu (GAV) , Roxana Memetea (DDB / The Group),  Robert Tiederle (Papaya Advertising) și Mirela Matyas (Blue Masters Marketing) sunt cei care o să vorbească despre implicațiile integrării personalităților culturale în campaniile de advertising. Evenimentul continuă cu 3 proiecții de film, prima din listă aparținându-i regizorului Jean Pradinas, scenariul lui Marin Sorescu, Brâncuși sau scoala de a privi (1972). Aceasta este urmată de Coloana sau lecția despre infinit (R. Laurentiu Damian; 2002), iar cea care închide seara reprezintă o premieră în București: În căutarea tatălui pierdut în regia lui Ionuț Teianu, și ilustrează povestea fiului nerecunoscut al lui Brâncuși. Ultimele două filme sunt însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu realizatorii. 

Ziua de sâmbătă debutează cu o nouă dezbatere de la ora 16:00: „Arta de a ne iubi patrimoniul". Invitați sunt Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO, Iulian Olteanu, restaurator și expert în piatră, Pavel Șușară, istoric și critic de artă și Sorana Georgescu Gorjan, cercetător și brâncușolog, oameni care vor vorbi despre conservarea, restaurarea și revitalizarea patrimoniului. La finalul dezbaterii se dă startul unei noi serii de filme dedicate sculptorului. Sculpture: Brancusi (2013), în regia lui Alain Fleischer, va fi proiectat în premieră în țară, ca și producția ce îl urmează, Sculpture: Bourdelle (R. Jean Baptiste Mathieu; 2013). Seara continuă cu o nouă premieră marca BBC, Tony Cragg on Constantin Brancusi (R. Cristopher Swayne; 1992) și se termină cu creația cinematografică a lui Manase Radnev și Constantin Chelba de la ora 20:00, „Cumințenia Pământului" (1991). La această ultimă proiecție regizorul Chelba va fi prezent în sală pentru discuții cu spectatorii. 

Ultima zi a Bucharest Art Film Festival 2016 pregătește un seminar: „Brâncuși pentru începători", în care criticul de artă Pavel Șușară ține alături de participanți (ora 16.00) o lecție introductivă în opera și viața artistului național. De la 18:30 începe ultima serie de proiecții cu producția lui Alexandru Maftei, La un pas de eternitate (2016). De la 19:00,  va fi proiectat Brâncuși a lui Cornel Mihalache(1996), iar evenimentul se încheie cu o altă premieră de film francez, Regele Rodin (R. Alain Fleischer, 2013). Alexandru Maftei și Cornel Mihalache vor sta de vorbă cu cinefilii prezenți după proiecții. 

În cadrul festivalulului va fi prezentă artista Alina Gurguță cu o expoziție de costum inspirată de operele lui Brâncuși. Endless Dress pleacă de la Coloana fără sfârșit, „Rochia nesfârșită" fiind rezultatul mai multor încercări de transpunere a elementelor caracteristice din opera sculptorului în costumul neconvențional.

Evenimentul este organizat de asociația culturală Docuart și Institutul Cultural Român (ICR), având ca parteneri Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și Muzeul Național al Țăranului Român (MȚR). Printre obiectivele festivalului se numără promovarea formelor și produselor de artă naționale, promovarea creațiilor de film despre artă și aducerea la suprafață a moștenirii lăsate de Constantin Brâncuși.

Programul festivalului îl găsiți aici.