Prim-balerini ai Operei Naționale București invitați la Gala Internațională de Balet de la Pécs

Prim-balerini ai Operei Nationale Bucuresti  invitati la Gala Internationala de Balet de la Pecs
 

Institutul Cultural Român Budapesta susține participarea artiștilor Cristina Dijmaru şi Bogdan Cănilă, prim-balerini ai Operei Naționale București la Gala Internațională de Balet de la Pécs din data de 18 septembrie 2017, ora 19.00, Centrul Kodály (Promenada Breuer Marcell nr. 4, 7621, Pécs).

Gala Internațională de Balet este organizată în cadrul celei de a11-a ediții a Festivalului Internațional de Dansde la Pécs din perioada 15-21 septembrie 2017. Festivalul Internațional de Dans reunește companii renumite de dans din străinătate, precum și companii de dans din Ungaria. Baletul modern și dansul contemporan își asumă rolul principal, dar și dansul folcloric și alte câteva genuri apar în programul acestui festival. Festivalul este de asemenea o platformă de lansare și prezentare pentru școlile locale de dans și ansamblurile de dans.

În cadrul Galei Internaționale de Balet, alături de cei doi prim-balerini ai Operei Naționale București vor participa balerini din Estonia, Ungaria, Lituania, Austria şi Germania. Vor fi prezentate spectaculoase părți din piese de dans modern şi din repertoriul clasic.

Cristina Dijmaru s-a născut în anul 1988 la Buftea, România. Începe să studieze dansul clasic la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”. După absolvire, își continuă studiile, timp de trei ani, la Universitatea Română de Științe și Arte „Gh. Cristea”, secția: Artele Spectacolului-coregrafie.

A urmat mai multe stagii de dans cu maeștrii Vladimir Vasiliev, Gilbert Meyer și Sergiu Ștefanski pentru dans clasic, cu Rosa Olimpya Estrella pentru flamenco și un stagiu de perfecționare a tehnicii Kylián cu Arlette Von Boven. În anul 2007 se alătură corpului de balet al Operei Naționale București, iar din 2012 este numită Prim-Balerină. În această perioadă își îmbogățește repertoriul cu numeroase roluri din spectacole clasice și contemporane, este invitată să danseze pe diferite scene din Italia, Germania, Spania, India și Taiwan.

Bogdan Cănilă s-a născut în 1987 la Iași, România. A început să studieze dansul clasic la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași şi apoi a continuat la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti. După absolvire, şi-a continuat studiile, timp de trei ani, la Universitatea Română de Științe si Arte „Gh. Cristea”, secția: Artele Spectacolului-coregrafie.

Atât pe parcursul studiilor cât și după finalizarea lor, se perfecționează prin stagii susținute de către personalități artistice precum Vladimir Vasiliev și Gilbert Mayer. În anul 2007 se alătură corpului de balet al Operei Naționale București, iar din 2012 este numit Prim-Balerin, este invitat să danseze pe diferite scene din Italia, Spania, Germania, India, Japonia, Taiwan și America.

http://www.tanctalalkozo.hu/program/2017-09-18