Prezențe românești la cea de-a 79-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția

După succesul de anul trecut, cinematografia românească revine la Veneția cu numeroase participări în competițiile Festivalului Internațional de Film de la Veneția și evenimentele adiacente.

Cea de-a 79-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția va avea loc pe Lido de la Veneția în perioada 31 august – 10 septembrie 2022. Festivalul este recunoscut oficial de FIAPF (Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film) și este unul dintre cele mai importante evenimente internaționale de film din lume. Detalii suplimentare și programul întregului Festival: https://www.labiennale.org/it/cinema/2022/79-mostra.

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția sprijină participarea la Festival a filmelor Spre Nord / To the North (2022, regia Mihnea Mincan), selecționat în secțiunea competitivă Orizzonti, și Anhell69 (2022, regia Theo Montoya), participant în secțiunea Settimana Internazionale della Critica.

Spre Nord / To the North, lungmetrajul de debut al regizorului Mihnea Mincan (co-producție România, Franța, Grecia, Bulgaria, Cehia) a fost realizat cu participarea Centrului Național al Cinematografiei. Mihai Mincan este și autorul scenariului, director de imagine este George Chiper-Lillemark (director de imagine al filmului Touch Me Not, regia Adina Pintilie; co-regizor și director de imagine al filmului Imaculat, distins anul trecut cu trei premii la Veneția) iar montajul este realizat de Dragoș Apetri. Sound designul filmului este semnat de Nicolas Becker (distins cu premiul Oscar pentru coloana sonoră a filmului Sound of Metal), iar muzica originală de Marius Leftărache. Directoarea de casting, Florentina Bratfanoff, va fi prezentă la Festival cu sprijinul IRCCU Veneția.

Sinopsis: Joel, un marinar credincios filipinez descoperă un pasager român urcat clandestin pe vasul pe care lucrează. Știind că tânărul Dumitru riscă să fie aruncat peste bord dacă va fi descoperit de căpitan și ofițeri, Joel intră într-un joc periculos de a-l salva, implicându-și echipajul, credința în Dumnezeu și deopotrivă, viața unui om nevinovat. Filmul este inspirat din fapte reale.

Proiecțiile cu public vor avea loc luni, 5 septembrie, de la ora 14:00, la sala Darsena și marți, 6 septembrie, de la ora 13:00, la PalaBiennale.

Detalii suplimentare și bilete: https://www.labiennale.org/en/cinema/2022/orizzonti/spre-nord-north

Anhell69, co-producție Columbia, România, Franța și Germania, este lungmetrajul de debut al regizorului Theo Montoya. Din România, din echipa filmului fac parte: Bianca Oana (co-producător); Vlad Feneșan și Marius Leftărache (muzica); Marius Leftărache, Victor Miu, Marian Bălan și Dragoș Știrbu (sunet); Delia Oniga (montaj), care vor fi prezenți la Festival cu sprijinul IRCCU Veneția. Filmul a beneficiat de finanțare din partea Centrului Național al Cinematografiei și de contribuția Televiziunii Române.

Sinopsis: După ce membri ai scenei queer din Medellín, Columbia, sunt selectați pentru un film cu vampiri, protagonistul filmului – Camilo Najar – moare din cauza unei supradoze de heroină la vârsta de 21 de ani. În timp ce tinerii din Columbia se luptă cu sinuciderea și supradozele de droguri, Anhell69 încearcă să exploreze mentalitatea „non-viitor” a generației.

Proiecțiile cu public vor avea loc miercuri, 7 septembrie, de la ora 14:00, la Sala Perla și joi, 8 septembrie, de la ora 19:30, la sala Corinto.

Detalii suplimentare și bilete: https://www.sicvenezia.it/en/films/anhell69/

În programul Festivalului regăsim și alte nume românești: Cristina Groșan, regizoarea filmului Eșecuri Comune / Ordinary Failures, în competiția Giornate degli Autori, Sebastian Dascălu în distribuția filmului Vera (regia Tizza Covi, Rainer Frimmel).

În paralel cu Festivalul, în finala concursului de finanțări pentru proiecte organizat de European Producers Club, dedicat producătoarelor de film din Europa, este selecționat proiectul serialului românesc Export Only (producător Ada Solomon, scenariul Cristina Iliescu).

Anul trecut, Imaculat (regia Monica Stan și George Chiper Lillemark), prezentat în premieră mondială în secțiunea Giornate degli Autori a celei de-a 78-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, a obținut trei premii: Leone del Futuro – Premio Venezia Opera Prima ”Luigi de Laurentiis”, Giornate degli Autori GdA Director's Award și Autrici Under 40, pentru cel mai bun scenariu. De asemenea, în secțiunea Orizzonti, a fost selecționat Miracol, în regia lui George Bogdan Apetri.

Festivalul își propune să promoveze cunoașterea și diseminarea cinematografiei internaționale în toate formele sale de artă, divertisment și industrie, într-un spirit de libertate și dialog. O secțiune este dedicată îmbunătățirii operațiunilor de restaurare a filmelor clasice pentru a contribui la o mai bună cunoaștere a istoriei cinematografiei, în special în beneficiul publicului tânăr.

În acest an, Festivalul Internațional de Film de la Veneția (Biennale Cinema), considerat unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de film, celebrează 90 de ani, fiind cel mai vechi festival de film din lume.