Prezențe cinematografice românești la Festivalul de Film din Cottbus

Prezente cinematografice romanesti la Festivalul de Film din Cottbus

Cinema de calitate, documentare provocatoare, descoperiri cinematografice din Europa Centrală și de Est sunt punctele forte ale Festivalului Internațional de Film Cottbus, care va avea loc între 5 și 10 noiembrie 2013. Institutul Cultural Român din Berlin este partener de tradiție al festivalului și susține anual prezențele cinematografice românești la Cottbus.

Juriul internațional format din actrița franceză, Elisabeth Duda, actorul german Stipe Erceg, regizoarea slovacă Mira Fornay, directorul Festivalului de Film de la Odessa, Denis Ivanov și producătorul francez Luc Ntonga, va acorda premii celor mai bune dintre cele 11 filme selectate în competiția de lungmetraj și prezentate în premieră germană la Cottbus.

România ocupă două locuri în cadrul acestei competiții, cu peliculele „Roxanne“, în regia lui Valentin Hotea și „La limita de jos a cerului“, în regia lui Igor Cobileanski, concurând pentru premiul cel mare cu producții din Polonia, Serbia, Bosnia-Herțegovina, Slovacia, Croația, Ucraina, Rusia și Slovenia.

În fiecare an festivalul prezintă și o selecție de până la 15 scurtmetraje în deja tradiționala Lungă Noapte a Scurtmetrajului la Cottbus. La această secțiune au fost invitați să participe din România regizorul Andrei Tănase cu pelicula „Claudiu și peștele”, filmul „Probleme de familie“, în regia Ruxandrei Ghițescu, precum și scurtmetrajul „Colecția de arome”, în regia lui Igor Cobileanski. Juriul secțiunii de scurtmetraj este format din Jana Černík, director AG Kurzfilm, englezul Damian Le Bas și kosovarul Sami Mustafa.

Totodată Festivalul Internaţional de Film Cottbus prezintă în cadrul secţiunii Spektrum peliculele „Killing Time“, în regia lui Florin Piersic Jr. și „Lupul“, în regia lui Bogdan Mustață.

La secțiunea Fokus - Osteuropa der Regionen va fi proiectat filmul „Talking Letters“, a cărui regie este semnată de artistul vizual, Pavel Brăila.

Nu în ultimul rând, la platforma de co-producții a festivalului, Connecting Cottbus, care a inclus până în prezent 173 de proiecte, va fi prezentat și proiectul “17 SECUNDE” al lui Andrei Crețulescu.

Premiul cel mare al festivalului în valoare de 20.000€ va fi acordat de către membrii juriului în cadrul ceremoniei de premiere, care va avea loc în seara zilei de 9 noiembrie.

Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook.