Prezentarea catalogului de artă Nina Batalli, la Roma

Miercuri, 2 mai 2012, de la ora 18.00, în Sala de Conferinţe a Accademia di Romania din Roma va avea loc prezentarea catalogului de artă Nina Batalli (1913-1993). Una pittrice tra Romania e Italia/Nina Batalli (1913-1993). O pictoriţă între România şi Italia. Autoarea albumului este Claudia Zaccagnini, introducerea fiind semnată de prof. Gheorghe Carageani. Catalogul a fost publicat recent la prestigioasa editură Pacini (Pisa) cu suportul financiar al Institutului Cultural Român.

La eveniment vor lua cuvântul prof. Gheorghe Carageani, prof. Dario Evola (Accademia di Belle Arti, Roma), Claudia Zaccagnini (critic de artă) și Patrizia Pacini (Pacini Editore). Eveniment realizat sub patronajul Ambasadei României în Italia.

„Originala personalitate artistică a Ninei Batalli (Snagov - Bucureşti 1913 - Roma 1993) e pusă în evidenţă prin acest aprofundat studiu critic în care, printr-un bogat aparat iconografic, e analizată opera artistei începând de la formarea sa iniţială în România, în cadrul Academiei de Belle – Arte din Bucureşti până la fuga în Italia, Ţară în care se stabileşte definitiv în 1948. Eclectismul ce caracterizează pictura Ninei Batalli, ulterior enfatizat de contactul cu mediile artistice italiene, se împleteşte cu personalitatea sa culturală. Casa ei din Roma a fost un important loc de întâlnire şi de schimburi între intelectualii italieni şi români din exil, plecaţi din ţară din motive politice. Artei Ninei Batalli i-au fost aduse numeroase omagii, primind recunoaşteri atât în Italia, cât şi în străinătate în mod deosebit pentru sensibilitatea-i acută în a citi peisajele în lumina unor delicate şi intense note emotive. (fragment preluat din catalogul Nina Batalli (1913-1993). Una pittrice tra Romania e Italia)

Istoric şi critic de artă, Claudia Zaccagnini a studiat Istoria Artei Medievale la Universitatea „La Sapienza” din Roma, după care s-a perfecţionat în cadrul Şcolii de Specializare în Istoria Artei medievale şi Moderne a aceleiaşi Universităţi. A predat Istoria muzeelor la Universitatea din Siena şi este membru al Centrului de Studii ale Antichităţii al aceleiaşi Universităţi. Claudia Zaccagnini este autoare a numeroase articole ştiinţifice privind pictura medievală, Muzeografia, pictura sec. XIX la Roma şi arta contemporană.