Prezentare de carte, la ICR Berlin, pe tema istoriei Transilvaniei

ICR Berlin va organiza luni, 19 septembrie 2016, în spațiile proprii, în parteneriat cu Deutsches Kulturforum Ostliches Europa din Potsdam (Forumul Cultural German Europa de Est), prezentarea a două volume pe teme ținând de istoria Transilvaniei. 

Volumele, editate în limba germană, sunt: „Transilvania între Monarhie Habsburgică și Imperiul Otoman - Situația și practica sub aspectul Dreptului Internațional a unui Principat Est-Central-European 1541-1699”, autor Gerald Volkmer, respectiv „Ghid arhivistic al istoriei germanilor în Brașov și în Țara Bârsei - Îndrumar prin fondurile Arhivelor Statului Brașov și ale arhivelor Comunității Honterus, cu accent pe manuscrise”, autori Bernhard Heigl, Petra Rezac și Thomas Șindrilariu. 

Programul va cuprinde următoarele referatul „Principatul Transilvaniei - o curiozitate sub aspectul Dreptului Internațional”, susținut de către istoricul Daniel Ursprung, de la Universitatea din Zurich, referatul „Curiozități și ciudățenii sub aspectul politicii externe și al Dreptului Internațional dintr-un secol și jumătate de statalitate transilvăneană proprie” - susținut de către istoricul Gerald Volkmer, de la Universitatea Oldenburg și prezentarea „Un teritoriu cultural pe post de teritoriu arhivistic - Ghid arhivistic ca îndrumar turistic? - Prezentarea unor probe de materiale arhivistice - susținută de istoricul Thomas Șindrilariu, directorul arhivei Bisericii Evangheliche din Brașov.

Gerald Volkmer - doctor în filozofie și în drept, este specialist în istoria Europei de Est și totodată istoric al Dreptului, cu predilecție pentru spațiul carpato-danubian. A fost conducător științific al Institutului Transilvania din cadrul Universității Heidelberg, ulterior colaborator științific și director adjunct al Institutului pentru Istorie și Cultură Sud-Est-Europeană, din cadrul Universității din Munchen. Din anul 2013 este director adjunct al Institutului Federal pentru Cultură și Istorie a Germanilor din Europa de Est, în cadrul Universității Oldenburg. 

Thomas Șindrilariu - istoric, arhivist, Magister artium, coloaborator al Centrului Cultural „Frioedrich Teutsch” al Bisericii Evanghelice de confesiune Augsburgică din România. Din anul 2004 este directorul arhivei comunității Evangheliche Honterus din Brașov. Este inițiatorul și editorul a numeroase publicații referitoare la istoria Transilvaniei. 

Daniel Ursprung - istoric specializat pe Europa de Est, în cadrul Universității din Zurich. Domeniile sale de cercetare sunt Renașterea Timpurie, cu accent special pe Principatele Române. 

Deutsches Kulturforum Ostliches Europa, (Forumul Cultural German Europa de Est) din Potsdam - este un institut finanțat de către Însărcinatul Federal pentru Cultură și Mass Media, dedicat cercetării și transmiterii istoriei și culturii germane din Europa de Est. Are în vedere cercetarea cu privire la regiunile unde au trăit / încă mai trăiesc germani, organizând, în parteneriat cu instituții și specialiști din întreaga lume, expoziții și manifestări științifice. În seria proprie de publicații Potsdamer Bibliothek ostliche Europa apar lucrări de specialitate, albume fotografice și ghiduri culturale de înaltă ținută științifică.

Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook.