Prezență românească la cea de XV-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema Independent IndieLisboa

La cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internațional de Cinema Independent IndieLisboa, care se va desfășura în capitala Portugaliei între 26 aprilie și 6 mai 2018, cinematografia românească va fi reprezentată de două lungmetraje: Pororoca de Constantin Popescu, în cadrul Competiției Internaționale și Țara Moartă de Radu Jude, în cadrul sectiunii Silvestre. La invitația organizatorilor festivalului și cu susținere din partea Institutului Cultural Român de la Lisabona, la actuala ediție va participa criticul de film Oana Ghera.

Program proiecţii: Pororoca de Constantin Popescu (Competiția Internațională), în data de 29 aprilie 2018, ora 20.30, la Cinema Ideal și în data de 4 mai, ora 21.15, la Cinema São Jorge – Sala MO; Țara Moartă de Radu Jude (Secțiunea Silvestre), proiectat în data de 1 mai 2018, ora 17.00, la Cinema São Jorge – Sala 3, şi în data de 6 mai 2018, ora 18.00, la Cinema Ideal.

Centrat pe creativitatea şi independenţa autorilor, IndieLisboa a devenit, în ultimii doisprezece ani, unul dintre reperele vieţii festivaliere internaţionale. Festivalul îşi propune să contribuie la popularizarea în Portugalia a unor noi filme şi cineaşti din universul cinematografiei independente, naţionale dar şi internaţionale. Obiectivul principal îl constituie stimularea difuzării publice a filmelor care nu sunt distribuite în circuitele tradiţionale de cinema din Portugalia. După succesul pe care România l-a avut în anul 2008 (în urma participării la festival ca invitat de onoare cu 35 de filme – documentare, scurt şi lungmetraje – şi larga mediatizare din presa portugheză şi internaţională), ICR Lisabona a continuat an de an promovarea cinematografiei româneşti în Portugalia.

Oana Ghera este absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC „I.L. Caragiale“ București, secția Comunicare Audiovizuală. În calitate de critic de film scrie cronici și articole de sinteză pentru Film Menu și contribuie cu articole pentru publicații online precum Liternet.ro sau Acoperișul de Sticlă. Din 2014, coordonează programul de educație cinematografică pentru liceeni Education à l'image, iar din 2015 este selecționer al Festivalului Internațional de Film NexT.