Prestigioasa orchestră britanică Academy of St Martin in the Fields, în Seria „Concertelor Enescu” de la ICR Londra

Seria „Concertelor Enescu”, popularul program al Institutului Cultural Român din Londra, continuă, pe data de 7 februarie, cu primul eveniment al anului 2019 - o seară de muzică și film ce are în centrul său prestigioasa orchestră londoneză Academy of St Martin in the Fields. Proiectul vine în continuarea concertelor recente pe care ICR Londra le-a susținut în parteneriat cu câteva dintre cele mai importante și faimoase orchestre britanice: London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra și Philharmonia Orchestra.

Fondată de Sir Neville Marriner în 1958 și condusă de celebrul violonist Joshua Bell, Academy of St Martin in the Fields este una dintre cele mai bine cotate orchestre camerale ale lumii. În cadrul evenimentului de la ICR Londra, un trio de coarde compus din muzicieni de top ai ansamblului – Catherine Morgan (vioară), Will Schofield (violoncel) și Fiona Bonds (violă) – va interpreta, alături de „Aubade”, celebra lucrare a lui George Enescu închinată aniversării datei de căsătorie a suveranilor României, Carol I și Elisabeta, compoziții de Franz Schubert, Ludwig van Beethoven și Ernő Dohnányi. Recitalul va fi precedat de proiecția, în exclusivitate, a unor fragmente din concertul susținut de Academy of St Martin in the Fields la ediția din 2017 a Festivalului Internațional „George Enescu”, în cadrul căruia Joshua Bell a interpretat, printre altele, Concertul pentru vioară al lui Max Bruch.


Academy of St Martin in the Fields a fost înfiinţată în 1958, ca un ansamblu cameral restrâns. Condusă de Sir Neville Marriner (1924–2016) şi atrăgând câţiva dintre cei mai buni instrumentişti ai Londrei, orchestra s-a concentrat, la început, pe repertoriul din perioada barocă, dezvoltând un stil de interpretare ce a marcat revitalizarea, în anii ‘60, a muzicii acestei perioade. Primul ei concert a avut loc în noiembrie 1959 la biserica St. Martin in The Fields din Trafalgar Square, de unde și denumirea sub care s-a impus. Celebră în special pentru înregistrările lucrărilor lui Mozart (cu Sir Neville Marriner la pupitru) şi coloana sonoră a filmului “Amadeus”, orchestra s-a bucurat de aprecieri superlative pentru înregistrările cu muzică de Bach, alături de pianistul Murray Perahia, concerte de Kurt Weill şi Peteris Vasks cu violonistul britanic Anthony Marwood, CD-ul de debut al sopranei Kate Royal, o înregistrare live cu Recviemul de Fauré ș.a. În prezent, Academy of St Martin in the Fields este condusă de violonistul Joshua Bell și, din 2002, este orchestră rezidentă a Festivalului “Mostly Mozart” de la Barbican Centre din Londra.

Violonista Catherine Morgan este membră a Academy of St Martin in the Fields încă din anul 2000 și colaborează, în calitate de solist principal, cu mai multe orchestre britanice cunoscute printre care London Sinfonietta, London Mozart Players, Scottish Ensemble, Philharmonia și London Chamber Orchestra. Violista Fiona Bonds, membră fondatoare a Emperor String Quartet, este prima violă a orchestrei City of London Sinfonia. Will Schofield a studiat sub îndrumarea violoncelistului român Radu Aldulescu la Roma, dintre proiectele sale remarcându-se colaborarea cu Jonny Greenwood, chitaristul formaţiei Radiohead, în cadrul unor proiecte diverse precum crearea coloanei sonore a filmului “There Will Be Blood” (2007).

Seria Concertelor Enescu, derulată fără întrerupere începând cu anul 2007, este un program permanent al ICR Londra în cadrul căruia muzicieni români şi străini deopotrivă sunt invitați să omagieze geniul creativ și personalitatea uriașă a lui George Enescu.


Pentru mai multe detalii despre acest eveniment și programul muzical al ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk şi https://www.facebook.com/ICRLondon/.