Președinția română a EUNIC Global – bilanț la final de mandat

Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, a predat miercuri, 8 iunie 2011, la Lisabona, preşedinţia EUNIC – European Union National Institutes for Culture. Evenimentul a avut loc în cadrul întâlnirii conducătorilor institutelor din reţeaua EUNIC, organizată la sediul lusitan al Institutului Camões în intervalul 7-9 iunie 2011. Mandatul de președinte EUNIC a fost preluat de președinta Institutului Camões, Ana Paula Laborinho.

România a fost reprezentată, prin președintele ICR, la conducerea EUNIC începând din 2008, când, la reuniunea EUNIC de la Berlin, Horia-Roman Patapievici a fost ales vicepreşedinte al reţelei. În iunie 2010 a avut loc la Bucureşti reuniunea în cadrul căreia Horia-Roman Patapievici a preluat mandatul de preşedinte al EUNIC.
Bilanţul preşedinţiei române a EUNIC poate fi rezumat prin formula "from accidental to strategic", prin care Hans-Georg Knopp (preşedinte EUNIC 2008-2009 şi secretar general Goethe-Institut) a sintetizat obiectivul central al EUNIC. A fost privilegiul Institutului Cultural Român să realizeze acest obiectiv. EUNIC a fost transformat, în numai un an de zile, dintr-o reţea informală şi colegială într-o structură dotată cu statut legal (în sistemul belgian), mecanisme interne de funcţionare (au fost înfiinţate un Birou permanent la Bruxelles, un Grup Strategic de reflecţie şi analiză, au fost adoptate proceduri de eligibilitate, precum şi criterii de raportare la misiunile ambasadelor) şi un buget reproductibil. De asemenea, la propunerea ICR, EUNIC a adoptat un mecanism care permite institutelor mici şi medii să fie prezente cu programe inclusiv pe pieţele culturale unde nu beneficiază de reprezentare instituțională.

Miercuri, 15 iunie 2011, de la ora 17.00, la sediul Grupului pentru Dialog Social (Calea Victoriei nr. 120, Bucureşti) a avut loc o întâlnire pe tema bilanțului președinției române a EUNIC.
EUNIC (www.eunic-europe.eu) este reţeaua institutelor culturale naţionale din Europa. Constituită la Praga, în 2006, la iniţiativa British Council, EUNIC reuneşte în prezent 29 de organizaţii culturale de nivel naţional din 25 de ţări europene. Printre membri se numără instituţii prestigioase precum British Council, Institut Français, Goethe-Institut, Instituto Cervantes, Instituto Camões, Institutele Italiene de Cultură. În 2007, preşedinte EUNIC a fost ambasadorul Emil Brix (Austria, Ministerul de Externe), în 2008 funcţia a fost exercitată de Hans-Georg Knopp (Germania, Goethe-Institut), iar în 2009 i-a revenit lui Finn Andersen (Danemarca, Danske Kulturinstitut). România, prin Institutul Cultural Român, a aderat la această reţea în iunie 2007, iar în intervalul iunie 2010 – iunie 2011, a deţinut preşedinţia reţelei prin preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici. Din primăvara lui 2008 funcţionează şi organizează proiecte culturale clusterul EUNIC în România.




***

Horia-Roman Patapievici invitat la emisiunea Garantat 100% - TVR.ro
Realizator: Cătălin Ştefănescu 19 iunie 2011

Vezi înregistrarea AICI. 


***

Horia-Roman Patapievici invitat la Clubul Dilema veche Moderator: Mircea Vasilescu
13 iulie 2011

Vezi înregistrarea AICI.


***


Horia-Roman Patapievici invitat la Grupul pentru Dialog Social Conferinţa România - temă de cugetare. Proiectul instituţional ICR
15 iunie 2011
Citeşte articolul publicat în Revista 22 AICI.


***


Horia-Roman Patapievici la Masa Adevărului
Interviu publicat în cotidianul Adevărul
Autor: George Rădulescu
1 iulie 2011

Citeşte interviul AICI.