Președintele ICR s-a adresat diplomaților străini la București

Președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu, a răspuns cu plăcere invitației Ministerului Afacerilor Externe de a prezenta diplomaților străini acreditați la București date despre misiunea și activitatea ICR în țară și în lume. Întâlnirea cu membrii corpului diplomatic a avut loc la sediul Institutului Diplomatic Român, în cadrul unui seminar organizat de acesta cu scopul familiarizării ambasadorilor străini cu contextul politic, economic și socio-cultural din țara noastră.

Președintele Institutului Cultural Român le-a vorbit celor prezenți despre proiectele culturale pe care ICR le realizează anual, prin intermediul celor 18 reprezentanțe, însumând peste 2000 de evenimente, în țară și în afara României.

Să fiu vorbitor despre România creativă, aici, ar putea părea puțin paradoxal. Pentru că misiunea principală a ICR constă în promovarea culturii românești în străinătate, iar acest seminar trebuie să vă aducă informații despre evenimentele culturale care se întâmplă în interiorul țării noastre. Paradoxul este, desigur, numai aparent. Pentru că noi ne aflăm în permanent contact cu alte culturi, cu artiști, cu scriitori și diplomați și aici, în România, și în străinătate. Cultura este un fenomen viu, dinamic. Noi, la Institutul Cultural Român, derulăm importante evenimente de diplomație culturală, iar în ultima perioadă acestea s-au intensificat și beneficiază de o mare deschidere din partea corpului diplomatic acreditat în țara noastră. Îmi face plăcere să amintesc, în acest context, că au fost alături de noi, în diverse evenimente, E.S. doamna Michèle Ramis, ambasadorul Franței la București și E.S. domnul Hans Kelmm, ambasadorul Statelor Unite”a subliniat doamna Liliana Țuroiu.

Președintele ICR a făcut, pentru cei prezenți, o incursiune în activitatea institutului, vorbindu-le, cu exemple, despre toate segmentele culturale și artiștii pe care-i susține acesta, precum și despre evenimentele pe care le organizează sau la care este partener ori gazdă. Domnia sa a menționat, de asemenea, aflilierile internaționale ale ICR, precum și o serie de evenimente de mare amploare, care au avut ecouri puternice în media internațională. Un exemplu este deschiderea stagiunii Filarmonicii londoneze, în septembrie 2017, cu opera Oedipe, de George Enescu, cu sprijinul ICR Londra, susținerea artistei Geta Brătescu la Bienala de la Veneția, lansarea Lunii Enescu la ICR, sprijinul pentru evenimente dedicate marelui sculptor român Constantin Brâncuși, susținerea unor festivaluri de film și teatru, precum și a unor reprezentanți ai filmului românesc. Totodată, doamna Liliana Țuroiu a vorbit despre pregătirile intense ale Institutului Cultural Român în organizarea și desfășurarea unor evenimente de amploare în următorii ani: Sezonul Cultural România-Franța, participarea României ca țară invitată de onoare la Festivalul Internațional Europalia, sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, precum și pregătirile pentru preluarea, de către țara noastră, a președinției Consiliului Uniunii Europene.

La finalul intervenției sale, doamna Liliana Țuroiu a subliniat deschiderea Institutului Cultural Român și a lansat celor prezenți invitația de a colabora în proiecte comune.