Președintele ICR, Radu Boroianu, a participat la conferința de presă în care s-a anunțat cel mai important eveniment cultural-muzical al stagiunii 2016-2017 – «Parsifal» de Richard Wagner, la Ateneul Român

Presedintele ICR, Radu Boroianu, a participat la conferinta de presa in care s-a anuntat cel mai important eveniment cultural-muzical al stagiunii 2016-2017 - Parsifal de Richard Wagner, la Ateneul Roman Presedintele ICR, Radu Boroianu, a participat la conferinta de presa in care s-a anuntat cel mai important eveniment cultural-muzical al stagiunii 2016-2017 - Parsifal de Richard Wagner, la Ateneul Roman Presedintele ICR, Radu Boroianu, a participat la conferinta de presa in care s-a anuntat cel mai important eveniment cultural-muzical al stagiunii 2016-2017 - Parsifal de Richard Wagner, la Ateneul Roman

Pe data de 22 iunie 2016 a avut loc conferința de presă  în care s-a anunțat cel mai important eveniment cultural-muzical al stagiunii 2016-2017 - «Parsifal» de Richard Wagner, eveniment care va fi găzduit de Ateneul Român și la care Institutul Cultural Român este partener.

Christian Badea, cel mai important și cunoscut dirijor român de operă din lume și Fundația Română pentru Excelență în Muzică, în partenariat cu Filarmonica «George Enescu», prezintă două concerte-spectacol cu actul I din opera PARSIFAL, de Richard Wagner, pe 7 și 8 octombrie 2016, la Ateneul Român. 

Publicul va beneficia de două spectacole de înaltă ținută artistică, susținute de artiști de renume mondial. Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla orchestra și corul Filarmonicii «George Enescu» și soliștii invitați Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), considerați printre cei mai mari interpreți wagnerieni la ora actuală. 

Societatea Wagner România

Evenimentul «Parsifal la Ateneu» va contribui la crearea unei tradiții wagneriene de cel mai înalt nivel artistic internațional în România și va atrage un public fidel din țară și din străinătate - iubitorii muzicii lui Wagner fiind celebri pentru pasiunea cu care călătoresc de la un capăt al altuia al lumii, pentru a participa la spectacole. Cu ocazia acestui eveniment, a fost creată Societatea Wagner România, care va funcționa ca o platformă de dialog cultural și forum de informare și întâlnire a iubitorilor muzicii lui Wagner. Președinte de onoare al Societății Wagner România este E.S. domnul ambasador Werner Hans Lauk, ambasador al Republicii Federale a Germaniei. 

Un concept nou și unic de spectacol

Concertele-eveniment «Parsifal la Ateneul Roman» sunt un concept nou și unic atât în România, cât și în lume. Ele prezintă creația lui Wagner într-un spectacol în care publicul se află în mijlocul acțiunii și care împletește în mod firesc componentele muzicale (orchestră, cor, soliști) cu elemente de teatru complexe (lumini, decor, costume, efecte speciale vizuale și de sunet),  folosind caracteristicile acustice și arhitecturale ale sălii Ateneului. De altfel, sala Ateneului în sine - o sală-monument istoric - joacă un rol esențial prin arhitectura și acustica sa unică în lume, astfel încât experiența publicului este directă și copleșitoare.

„Wagner se cântă foarte rar în România. Nu există o tradiție în acest sens și nici o școală de canto care să formeze soliști pentru acest repertoriu. Din acest punct de vedere, România se află cu mult în urma țărilor europene cu tradiție culturală, dar am constatat cu bucurie că există un potențial de afinitate muzicală și stilistică deosebită a orchestrei și corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner. Proiectul «PARSIFAL la Ateneul Român», inițiat în luna mai 2015, este un început de construire a unei tradiții a stilului wagnerian în România, care implică artiștii români în colaborare cu artiști străini renumiți, pentru a familiariza publicul cu opera marelui compozitor german", declară dirijorul Christian Badea.  

„Sunt bucuros să constat că un proiect ambițios ce a debutat anul trecut cu prezentarea actului trei din Parsifal și continuă anul acesta cu actul I al acestei atât de teatrale opere wagneriene se împlinește cu ajutorul Institutului Cultural Român. Sub bagheta lui Christian Badea, alături de internațional recunoscuți soliști wagnerieni, orchestra și corul Filarmonicii „George Enescu" își consolidează astfel publicul meloman rafinat și lipsit de mult timp de subtila și mereu redescoperita modernitate a paginilor maestrului de la Bayreuth, apropiindu-se iar de prestigiul marilor orchestre. Promotor al valorilor românesti în context european și mondial, ICR va continua să susțină proiecte de asemenea anvergură", a declarat domnul Radu Boroianu, președintele ICR.