Președintele ICR, Liliana Țuroiu, participă la evenimentele de Ziua Culturii Naționale de la Viena


Ziua Culturii Naționale este sărbătorită oficial la 15 ianuarie, odată cu ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu. Această zi este marcată și în acest an de reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate prin numeroase manifestări.

Președintele ICR este prezentă, la Viena, la evenimentul care marchează Ziua Culturii Naționale. Cu acest prilej, Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu Ambasada României la Viena şi Asociaţia „Mihai Eminescu“ din Viena, organizează, la sala Eroica a Theatermuseum din Viena, luni, 15 ianuarie, de la ora 19.00, un recital de poezie eminesciană susţinut de actorii Mercedes Echerer (în limba germană) şi Gerhard Brössner (în limba română).

În alte reprezentanțe ICR,evenimentele sunt dedicate atât Zilei Culturii Naționale, cât și debutului unei serii ample de proiecte care marchează Centenarul Marii Uniri. Programul reunește recitaluri de poezie, concerte, expoziții, spectacole de teatru, evenimente literare, proiecții de film și conferințe

 „ICR are, de fapt, 365 de zile ale culturii pe an, dacă luăm în considerare evenimentele care au loc aproape zilnic într-una din cele 19 reprezentanţe ICR din lume”, afirmă președintele ICR, Liliana Țuroiu.

La ICR Londra se va desfăşura, pe 15 ianuarie, concertul Imago Mundi – „100”. Concertul evocă, printr-o fuziune originală de sonuri clasice şi folclorice, stilurile muzicale tradiţionale din regiunile istorice ale României. Imago Mundi, va prezenta, cu această ocazie, o incursiune într-un secol românesc de creaţie muzicală. Proiectul cuprinde lucrări culte, semnate de mari compozitori români, dar şi muzică tradițională din regiunile istorice ale României – Banat, Crișana, Maramureș, Ardeal, Bucovina, Moldova, Basarabia, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Programul muzical va fi completat de proiecțiile foto și video realizate de Florin Ghenade.

 ICR „Titu Maiorescu” din Berlin, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Federală Germană, organizează, pe 15 ianuarie, un recital Eminescu în interpretarea actorului Ion Caramitru, acompaniat la clarinet de către Aurelian Octav Popa. Totodată, la eveniment va participa academicianul Eugen Simion, care va susține o conferință despre rolul lui Mihai Eminescu, alături ceilalți mari clasici, în construirea literaturii române moderne.

Institutul Cultural Român de la Paris propune organizarea unui recital excepţional susţinut de pianista Suzana Bartal și violonistul Virgul Boutellis-Taft, pe 15 ianuarie 2018, la Sala Bizantină a Ambasadei României în Franţa. Concertul este de asemenea dedicat Centenarului creării României moderne. De asemenea, la ICR Paris, va avea loc, pe 17 ianuarie, recitalul de poezie românească Treptele Unirii – texte din poezia clasică și contemporană, în interpretarea actorului Emil Boroghină.

Actorul Emil Boroghină, director al Festivalului Internațional Shakespeare și președinte al Fundației „William Shakespeare”, va interpreta, joi, 18 ianuarie 2018, spectacolul de poezie „Treptele Unirii” și la Reședința Ambasadorului României de la Bruxelles, Belgia. Evenimentul este organizat de ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei pentru celebrarea Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie) și a Unirii Principatelor Române (24 ianuarie).

Tot cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 26 ianuarie, ca urmare a propunerii Ambasadei României în Republica Franceză, Institutul Cultural Român de la Paris organizează, în colaborare cu Centre Wallonie-Bruxelles (CWB) o reprezentaţie a spectacolului „Clara Haskil, prélude et fugue” de Serge Kribus, spectacol produs de Atelier Théâtre Jean Vilar din Belgia şi reprezentat în sala de spectacole a CWB.

Pentru a marca Ziua Culturii Naționale, ICR Istanbulorganizează concertul susținut de Iosef Ion Prunner și Cvartetul ARTMUZIK pe 12 ianuarie 2018, la Opera de Stat Süreyya. ICR Istanbul va organiza şi un recital excepțional, realizat împreună cu Ambasada României la Ankara, pe 16 ianuarie 2018. Concertul va fi susținut de pianistul Vlad Dimulescu.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în colaborare cu Sala cu Orgă şi Ambasada României în Republica Moldova organizează, pe 16 ianuarie, un concert extraordinar de muzică clasică cu prilejul Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul va avea loc la Sala cu Orgă şi va fi susţinut de: Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă, sub bagheta maestrului Cristian Florea şi soliştii Radu Banariuc (vioară), Ştefan Negură (Nai) şi Ion Negură (flaut).

Reprezentanţele ICR, ICR în totalitatea sa, a obţinut recent cel mai important buget anual din istorie, aproximativ 41 milioane de lei, o creștere deci de 30 % faţă de anul precedent. O altă veste bună este suplimentarea cu aproximativ 300.000 de euro a bugetului alocat traducerilor, în vederea celor două târguri internaționale de carte unde România este invitat de onoare în 2018, Leipzig și Retiro, în Spania.

Programul de Ziua Culturii la reprezentanțele ICR:

http://icr.ro/pagini/icr-sarbatoreste-ziua-culturii-nationale