Președintele ICR, Liliana Țuroiu, la Balul Operei Naționale Române Cluj Napoca: „Să celebrezi valorile cetății este un lucru admirabil”

Presedintele ICR, Liliana Turoiu, la Balul Operei Nationale Romane Cluj Napoca Sa celebrezi valorile cetatii este un lucru admirabil

Preşedintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Ţuroiu, a înmânat premiul „Alexandru Fărcaș”, pentru tinere talente, în cadrul unui eveniment cultural de excepție organizat, în 9 martie, la Cluj-Napoca: Balul Operei Naționale Române. La ediția 2019 a Balului Operei, premiul a fost acordat sopranei Lorena Puican, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, fiind în prezent studentă în anul doi de masterat, la secția canto, la clasa Lect. univ. dr. Cristian Hodrea. În mai 2018, a debutat la Opera Națională Română din Cluj Napoca, cu rolul Berthei din opereta „Lăsați-mă să cânt” de Gherase Dendrino. În prezent, Lorena Puican este soprană în studioul de operă „Lya Hubic” al Operei Naționale Române din Cluj Napoca.

Cu prilejul prezenței sale în orașul de pe Someș, președintele ICR a acordat, înaintea începerii evenimentului, un interviu la TVR Cluj. Cu această ocazie, doamna Liliana Țuroiu a declarat: „Mă aflu pentru prima dată la Cluj Napoca, în calitate de președinte al Institutului Cultural Român și trebuie să vă mărturisesc că sunt foarte încântată de conceptul acestei seri. Să celebrezi valorile cetății este un lucru admirabil și, pentru că misiunea ICR este aceea de a promova aceste valori naționale în afara granițelor, sunt aici pentru a întâlni, pe de o parte, muzicieni pe care i-am ascultat de curând (…) precum Anita Hartig și Teodor Ilincăi, dar și pentru a cunoaște tineri artiști, tineri muzicieni, pe care sper să-i cooptăm în programele ICR.” Rugată să vorbească despre planurile de viitor ale Institutului Cultura Român, doamna Liliana Țuroiu a spus: „Firul roșu al tuturor evenimentelor prezentate în rețeaua ICR este patrimoniul național, cultura contemporană și creativitatea românească în general, pentru că, în ultimul timp, am promovat foarte multe proiecte din zona industriilor creative. În acest moment, pregătim evenimente majore, primul dintre acestea fiind Târgul de carte de la Paris, un eveniment la care România a participat în ultimii 12 ani printr-un stand organizat de ICR, stand care anul trecut a obținut performanța de a fi clasat, de către organizatorii francezi, pe primul loc. De asemenea, trebuie să amintesc faptul că anul acesta țara noastră este invitată de onoare la Târgul de carte de la Beijing, moment unic pentru promovarea scriitorilor și editorilor români în China. Pregătim, de asemenea, participarea României la Bienala de artă de la Veneția (…) asta, în condițiile în care există și foarte multe evenimente dedicate Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, pentru a încheia anul cu prezența țării noastre în calitate de țară invitată la marele festival de arte EUROPALIA de la Bruxelles, unde vom prezenta peste 250 de proiecte.”

Anul acesta, Balul Operei a fost organizat pentru cea de-a 25-a oară, fiind deschis de directorul general al operei, Florin Estefan și deValer Daniel Breaz, Ministrul Culturii și Identității Naționale, iar programul muzical a inclus momente orchestrale, solistice – vocale și instrumentale: valsuri, arii, balade, fragmente muzicale care respectă caracterul dansant, fiind astfel redate și prin mișcare scenică, prin participarea perechilor de soliști ai Ansamblului de Balet al Operei Naționale Române clujene. Invitații de prestigiu ai acestei ediții au fost soprana Anita Hartig, tenorul Teodor Ilincăi și dirijorul Vladimir Lungu.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența unor personalități importante precum domnul Valer Daniel Breaz, Ministrul Culturii și Identității Naționale, domnul Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, precum vicepremierul Vasile Dâncu, Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului sau prefectul județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheş.​

La Balul Operei, au mai fost decernate premiile de excelență ,,Dimitrie Popovici Bayreuth”, acordat tenorului Teodor Ilincăi și ,,Lia Hubyc”, acordat sopranei Anita Hartig, precum și marele premiul al Fundației „Transilvania Leaders”, acordat academicianului Ionel Haiduc.