Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, i-a înmânat compozitorului Vasile Şirli premiul de deschidere a Galei Celebrităţilor din Sibiu

Presedintele ICR, Liliana turoiu, i-a inmanat compozitorului Vasile sirli premiul de deschidere a Galei Celebritatilor din Sibiu

Aleea Celebrităților din Sibiu s-a îmbogățit sâmbătă, 17 iunie 2017, cu șase personalități marcante din cultura „planetară“, aşa cum a numit-o directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac. Vasile Șirli, Philippe Genty, Rimas Tuminas, Ohad Naharin, Marcel Iureș și Robert Wilson au fost artiștii ale căror nume au completat colecția de stele de pe aleea dintre zidurile-simbol ale Cetății Sibiului, "cetate care nu a fost cucerită până acum decât de artişti". Institutul Cultural Român (ICR) a fost reprezentat la festivitate de președintele instituției, Liliana Țuroiu, și de vicepreședintele Krizbai Béla Dan.

Ceremonia de pe Aleea Celebrităţilor a continuat cu Gala Celebrităților, unde fiecare artist cu „stea“ a fost onorat, pe scena Sălii Thalia, de personalităţi invitate în cadrul FITS, ajuns la cea de-a 24-a ediţie.

Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, a deschis Gala Celebrităţilor de la Sibiu şi i-a înmânat primul premiu compozitorului Vasile Şirli.

„Vasile Şirli este un artist extraordinar, un om cu adevărat delicat şi dedicat. Tema acestei ediţii a Festivalului este «Iubire», iar Vasile Şirli rămâne compozitorul de suflet al tinereţii noastre, autorul «Neîmplinitelor iubiri». Un om absolut fermecător, de încredere, pe care toţi cei care l-au întâlnit îl iubesc necondiţionat. Este o onoare şi o bucurie pentru mine ca, în numele Institutului Cultural Român, să-i decernez lui Vasile Şirli acest premiu în cadrul Galei Celebrităţilor de la Sibiu“, a declarat preşedintele ICR.

În cadrul Galei Celebrităţilor au fost decernate patru premii speciale. Premiul „Virgil Flonda” a fost acordat actorului Miklós Bács, pentru contribuția excepțională în dezvoltarea artei interpretării, Premiul „Iulian Vișa” a ajuns în acest an la Eugen Jebeleanu, pentru vocea unică de artist al tinerei generații, Premiul pentru un parteneriat de excepție a fost acordat domnului Virgil Șoncutean, director general Allianz Țiriac, iar domnul Stelian Iacob, General Manager al Therme București, a fost distins cu Premiul pentru un parteneriat de excepție.

La Gala FITS 2017, care a avut loc la Sala Thalia, publicul a avut ocazia săîntâlnească o parte dintre invitații speciali ai festivalului și să se bucure de revederea cu María Pagés, Group TAGO, Helga Davis și Fado Violado și să simtă iubirea cu care aceștia dăruiesc actul artistic.

ICR a continuat, și în acest an, parteneriatul bine statornicit cu o manifestare artistică autohtonă care a dobândit o relevanță mondială. Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului a propus, în perioada 9 - 18 iunie 2017, un program care a adus în orașul de pe Cibin peste 2.850 de artiști din peste 70 de ţări.Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural local şi regional, operatori culturali străini, zeci de mii de spectatori din comunitatea locală, regională şi internaţională s-au întâlnit la Sibiu pentru a întregi, pe parcursul a zece zile, sărbătoarea Thaliei.

Desfăşurat sub genericul „Iubire”, Festivalul i-a avut ca invitaţi de marcă pe celebrul dansator şi coregraf Mikhail Baryshnikov, artistul avangardist Robert Wilson, regizorul Varely Fokin, coregraful Ohad Naharin de la celebra Batsheva Dance Company din Israel.

Institututul Cultural Român s-a dovedit un partener important al festivalului.Ca la fiecare ediție, ICR a sprijinit o serie de proiecte, traduceri, spectacole din cadrul FITS, printre care: „#EMOJIPLAY“ (16 iunie, Teatrul Gong), "Aglaja" (10 iunie, Teatrul Gong), "All over your face Reactor de creație și experiment" (16 iunie, Teatrul Gong), "În adâncuri" (12 iunie, Fabrica de Cultură), "O mie de motive" (15 iunie, Teatrul Gong), "Soldatul de ciocolată" (9 iunie, Sala Thalia), "Frig"(13 iunie, Teatrul Gong), "Variațiunile Goldberg" (14 iunie, Biserica Romano-Catolică), "Creditul"(14 iunie, Teatrul Gong), "În largul mării"(17 iunie, Teatrul Gong), "Migraaaaanți" (9 iunie, Teatrul Gong), "Deșteptarea primăverii" (11 iunie, Fabrica de Cultură). De asemenea, ICR a sprijinit traducerile, proiectele literare și artistice realizate de Bogdan Georgescu, Eugen Jebeleanu, Raluca Rădulescu, Camelia Oana, Elena Richard, Alexandra Stoicescu, Mirella Patureau.

Parteneriatul dintre Sibfest şi ICR a creat reale şanse legate de promovarea, în ţară şi mai ales înafară, a artelor scenei, prin interrelaţionare culturală, prin prezentarea şi aducerea unor trupe şi artişti de excepţie, dar şi a criticilor, producătorilor, distribuitorilor şi reprezentanţilor unor festivaluri internaţionale de teatru. A fost creată o platformă de conexiuni culturale naţionale şi internaţionale.

„Spectacol şi spectaculos, FITS nu este doar un festival. Timp de 10 zile FITS a fost – şi pentru artişti, şi pentru spectatori (dar cine poate rămâne doar spectator?) – un mod de a trăi.

Prezenţa Institutului Cultural Român alături de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este un gest de preţuire a muncii şi talentului artiștilor noştri şi de susţinere a mesajului de iubire pe care ei îl transmit întregii lumi. Ne dorim ca valorile culturale din România să devină cât mai vizibile și să se bucure de aprecierea pe care o merită în lume iar Institutul Cultural Român să poată contribui la îndeplinirea acestui deziderat. Fie ca Iubirea să triumfe nu doar în minunata lume a teatrului, ci și în inimile fiecăruia dintre noi!“, consideră preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu.