Președintele ICR, Liliana Țuroiu, de Ziua Academiei Române: „Academia Română reprezintă reper și, deopotrivă, aspirație”

Presedintele ICR, Liliana Turoiu, de Ziua Academiei Romane Academia Romana reprezinta reper si, deopotriva, aspiratie

„Cu prilejul zilelor de naștere omenești, obișnuim să le urăm sărbătoriților La mulți ani! Pentru o instituție a nemuritorilor, o asemenea urare ar putea suna redundant: dăinuirea este, în acest caz, de la sine înțeleasă. „Cupola Academiei” înseamnă, astfel, mai mult decât un element de structură arhitecturală: dacă putem vorbi despre o „ființă națională”, Academia Română constituie, pentru ea, un organ vital. Valorile căreia îi este dedicată – adevărul, binele, frumosul – transcend, fără îndoială, naționalitatea. Dar orice căutare a lor, dacă e să aibă un sens, trebuie să pornească de undeva – și să aibă, totodată, un orizont. Academia Română reprezintă pentru noi ceva asemănător cu ceea ce navigatorii din zorii civilizației numeau terra firma: reper și, deopotrivă, aspirație”, a declarat doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, cu ocazia Zilei Academiei Române.

Academia Română este un partener de excepție al Institutului Cultural Român, colaborarea dintre cele două instituții concretizându-se într-o suită de acțiuni de promovare a culturii și istoriei țării noastre. Această colaborare a fost oficializată printr-un Acord de Parteneriat semnat la începutul anului 2018 de președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu, și de domnul academician Cristian Hera, președintele Academiei Române de la acel moment.

În Anul Centenar, Institutul Cultural Român și Academia Română au organizat împreună, în capitale europene, o serie de evenimente dedicate Marii Uniri; dintre acestea amintim: conferințe cu participarea unor distinși academicieni, expoziția dedicată generalului Berthelot, care a fost prezentată la Academia Română și apoi itinerată de Institutul Cultural Român în Franța, realizarea lucrării The History of Transylvania (vol. I-III), coordonatori Ioan-Aurel Pop, Thomas Nägler şi András Magyari, apărută în 2018 la Editura Institutului Cultural Român.

Ziua Academiei Române este sărbătorită în fiecare an la 4 aprilie, data la care a fost instituită, în anul 2000, de către prezidiul instituţiei, cu prilejul „Zilei Porţilor Deschise” la Academia Română. Instituţie de prestigiu, a fost înfiinţată la 1/13 aprilie 1866, ca „Societate Literară Română”, începându-şi activitatea în anul următor, sub numele de „Societatea Academică Română”. La 29 martie 1879, prin înalt decret, Societatea Academică Română a fost declarată institut naţional, sub numele de Academia Română.