Președintele ICR, Liliana Țuroiu: "Ce rămâne important, în urma evenimentelor organizate de ICR, este de găsit în inimile celor care au luat parte la acestea"

Imediat după succesul de peste hotare de la începutul lunii mai, violonistul român Alexandru Tomescu a început, în România, Turneul Internațional Stradivarius – „VIVE LA MUSIQUE!”, ce va include 15 concerte în România. La începutul lunii mai, cu susținerea ICR, Alexandru Tomescu a concertat pe cunoscuta scenă londoneză de la Cadogan Hall, alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea şi Royal Philharmonic Orchestra, după care a susținut un concert și la Winchester Cathedral, unul dintre cele mai impresionante monumente arhitectonice în stil gotic din Europa. "Mulţumesc din toată inima ICR şi reprezentanţei sale din Londra, pentru că au facut posibil acest concert pe care îl voi ţine minte toată viaţa”, a declarat  Alexandru Tomescu, imediat după succesul din Marea Britanie.

Prezentă la concertul de pe 10 mai, de la Filarmonica de Stat din Brașov, președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, a anunțat continuarea colaborării dintre ICR și Alexandru Tomescu, prin susținerea a patru evenimente din seria concertelor ce fac parte din turneul VIVE LA MUSIQUE!. „Este o mare încântare și o extraordinară satisfacție pentru noi să aducem pe marile scene internaționale și în fața publicului din întreaga lume un artist român precum Alexandru Tomescu. Este firesc să îi fim aproape și în concertele din țară pentru ca publicul român să se bucure de acest dialog artistic extraordinar între muzică si dans contemporan, Alexandru Tomescuavându-i alăturiînacest proiect pe Lari Giorgescu, actor al TNB și pe Delphine Benhamou, o talentată artistă de origine franceză.Cred că ceea ce rămâne cu adevărat important din cele aproape 3000 de evenimente organizate de Institutului Cultural Român în 2018, continuate cu numeroase alte proiecte în 2019, este de găsit în mințile și inimile celor care au luat parte la acestea. Așa cum zecile și sutele de titluri traduse și publicate cu sprijinul ICR trăiesc nu pe rafturi, ci în cugetul a mii și zeci de mii de cititori“, a subliniat doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

Alături de harpista de origine franceză, Delphine Benhamou, și actorul TNB, Lari Giorgescu, Alexandru Tomescu și a sa vioară Stradivarius Elder-Voicu aduc în atenția publicului un adevărat dialog între muzică și dans - un concert de vioară, harpă și dans contemporan. Turneul se desfășoară timp de aproape o lună, într-un număr de 15 concerte în România, fiind menit să conecteze publicul la cele mai cunoscute și apreciate compoziții clasice românești și franceze care definesc o lume magică, plină de culoare și prospețime.

Turneul Internațional Stradivarius VIVE LA MUSIQUE! a debutat pe 9 mai, la Cluj-Napoca - Opera Maghiară, și a continuat pe 10 mai, la Brașov, la Filarmonica de Stat. Pe 14 mai, turneul va continua la Sebes - Centrul Cultural „Lucian Blaga”, pe 15 mai, la Oradea - Filarmonica de Stat, pe 16 mai, la Timișoara - Teatrul Național, pe 17 mai, la Arad - Filarmonica de Stat, pe 19 mai, la Târgu-Mureș - Filarmonica de Stat, pe 20 mai, la Mihăileni/Botoșani - Casa George Enescu, pe 21 mai, la Iași - Palatul Culturii, pe 22 mai, la Piatra-Neamț-Teatrul Tineretului, pe 25 mai, la Târgu-Jiu - Parcul Coloana fără Sfârșit a lui Brâncuși, pe 26 mai, la Craiova - Filarmonica Oltenia,pe 30 mai și 2 iunie, la București - Sala Radio, pe 31 mai, la Sibiu, - Filarmonica de Stat, Sala Thalia.

Este o mare bucurie să pot prezenta publicului din România acest program atât de special. Muzica românească, cu oglindirile sale franeze, va fi transpusă în sonoritățile minunate ale viorii și ale harpei, cu latura spectaculoasă adusă de dansul contemporan semnat de actorul Lari Giorgescu. Aștept cu mare nerăbdare revederea cu iubitorii muzicii și ai frumosului. Împreună vom păși în fascinantele lumi ale căror porți ni le vor deschide compozitorii români și francezi. Vom pune o dată în plus forța muzicii de a ne transforma în oameni mai buni, după cum spunea Beethoven și vom strânge în cadrul concertelor turneului fonduri pentru campania "Daruiește viața-Spitalul de Oncologie Pediatrică". Este cel mai important și frumos lucru pe care îl putem face împreună,” a precizat violonistul Alexandru Tomescu.

Ca element de noutate, programul din acest an al Turneului Internațional Stradivarius – „VIVE LA MUSIQUE !” include harpa, alături de muzica viorii, într-o formă unică și nouă de interpretare. Concertul de vioară și harpă propune o combinație sonoră mai puțin obișnuită pe scenele de concert, iar dansul contemporan, cu actorul Lari Giorgescu, vine să susțină vizual tabloul compozițiilorromânești foarte cunoscute, dar și piese contemporane, compuse exclusiv pentru acest turneu, de compozitoarea Sabina Ulubeanu, precum și celebrele piese clasice franceze.  Programul conține lucrări de George Enescu –Balada, Béla Bartók - 6 dansuri romanesti, Camille Saint-Saëns- Cygne, Camille Saint-Saëns - Fantaisie op. 124, Jules Massenet- Méditation, Camille Saint-Saëns - Introduction et Rondo Capriccioso, Sabina Ulubeanu - Pas Encore - piesă contemporană, compusă special pentru acest proiect, Maurice Ravel – Tzigane.

Ca în fiecare an, Turneul Internațional Stradivarius este dedicat unei cauze sociale și de interes public, iar în acest an sprijină initiativa ONGului „Dăruiește Viață. Investește în fericire“ pentru a contribui la construcția Primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică.

Parteneri Instituționali: Institutul Cultural Român, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Filarmonica Brașov, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Național Timișoara, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica Târgu-Mureș, Palatul Culturii Iași, Filarmonica Oltenia/Craiova, Teatrul Tineretului Piatra-Neamț, Filarmonica Sibiu-Sala Thalia, Primăria Mihăileni/Botoșani, Primăria Târgu-Jiu și Scoala Populară de Artă Târgu-Jiu, Primăria și Consiliul Local Sebeș, Primăria Iași, Centrul Cultural Arad și Primăria Arad.

**************************

Despre artiști:

Alexandru Tomescu - vioară. Cariera muzicală fructuoasă a lui Alexandru se construiește de la debutul său, în 1985, în concerte de succes susținute în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio sau pe scena muzicală a Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri, precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte. 

Delphine Benhamou- Harpă. Absolventă a Conservatorului Național de Muzică și Dans din Paris, unde a obținut Masterul în 2010, Delphine Benhamou este frecvent invitată de numeroase orchestre naționale din Franța (Orchestra Operei Naționale din Paris, Orchestra Filarmonică a Radio France), precum si de orchestrele filarmonicilor din Lyon, Nancy, Bordeaux-Aquitaine, Strasbourg, Metz, Rennes sau în mari festivaluri: Festival des Forêts, Festival Normandie impressionniste, Entrecasteaux, pentru interpretarea unor repertorii clasice, lirice sau contemporane. 

Lari Giorgescu – Actor. Astăzi angajat la Teatrul Național din București, a ajuns să înțeleagă că "publicul nu te iartă". S-a nascut in Craiova, la 28 noiembrie 1986. Absolvent al UNATC, secţia actorie, prof.coord. Adriana Popovici, clasa prof. Marius Gâlea şi Liviu Lucaci, Lari Giorgescu a primit Premiul Maria Filotti la Gala Tânărului Actor (2008), Premiul publicului „Pledez Pentru Tineri”, Piatra Neamţ (2009), Premiul cel Mare, Gala Star, Bacău (2011) și Premiul Ştefan Iordache, Gala Star Bacău (2011).