Președintele ICR Liliana Țuroiu: „Bookfest Chișinău înseamnă un mod de a fi împreună pe tărâmul culturii de expresie românească“

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău, aflat la cea de-a treia ediție, sărbătorește în anul Centenarului Marii Uniri cartea scrisă în limba română de pe ambele maluri ale Prutului. Institutul Cultural Român este orgnizator al Târgului de Carte Bookfest, care se desfășoară în perioada 29 august – 2 septembrie 2018, la Moldexpo Chișinău.

Deschiderea Bookfest Chișinău a avut loc, miercuri, 29 august, la Moldexpo, Chișinău,în prezența unor invitați de marcă precum Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Andrei Novac, directorul Centrului Cărții ICR și Valeriu Matei director ICR Chișinău, din partea Institutului Cultural Român, Nicolae Brânzea, director adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni și Grigore Arsene, președinte al Asociației Editorilor din România.

„Una dintre direcțiile importante de acțiune ale Institutului Cultural Român o constituie promovarea peste hotare, în lumea largă, a autorilor care scriu în românește. Chișinău este un loc în care autorii români nu au nevoie de traducere, așa cum autorii de limbă română din acest spațiu nu au nevoie, la vest de Prut, de traducători. Dacă de traducători între noi ne putem, așadar, lipsi, există, cred, o mare nevoie căruia acest eveniment îi răspunde: avem nevoie unii de alții. Autorii au nevoie de cititori, literatura română are nevoie de scriitorii de aici, iar cititorii de aici au nevoie de cărți apărute pe tot cuprinsul spațiului românofon. A III-a a Târgului de Carte Bookfest găzduită de Centrul Expozițional MOLDEXPO oferă o cale privilegiată de apropiere între editori, scriitori și publicul cititor. În Anul Centenarului, Bookfest Chișinău este, deopotrivă, un mod de a fi împreună pe tărâmul culturii de expresie românească. Le mulțumesc tuturor celor au contribuit la transformarea acestei inițiative într-un demers, iată, durabil, pe care Institutul Cultural Român este mai mult decît onorat să-l susțină. Îmi doresc să citim, să ne citim și recitim, pe românește, nenumărate ediții de-acum încolo“, a fost mesajul transmis de doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

Peste 50.000 de cărți de la cele mai importante edituri din România și Republica Moldova sunt expuse în peste 60 de standuri la Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău.

Joi, de la ora 16.00 editura Știința a Academiei de Științe a Republicii Moldova, a pregătit un eveniment special dedicat liricii basarabene. Astfel, criticul Mircea V. Ciobanu va fi gazda a două evenimente dedicate unor poeți relevanți din perioada interbelică: Alexandru Robot, a cărui ediție de Scrieri apare la editura Știința în coordonarea Ninei Corcinschi și Andrei Ciurunga, cu un volum având același titlu Scrieri,coordonat de Mihai și Teodor Papuc.

De la aceeași oră 16, dar în ziua următoare, vineri, pe 31 august, concomitent cu Sărbătoarea „Limba noastră cea română”, editura ARC provoacă publicul la redescoperirea modului în care a fost formată și deformată personalitatea cetățenilor Basarabiei în perioada ocupației sovietice. Talentatul istoric Octavian Țîcu a grupat aceste mecanisme într-o carte care poartă titlul sugestiv Homo Moldovanus Sovietic. Teorii și practici de construcție identitară în R(A)SSM (1924-1989) și pe care a lansat-o cu succes și la Salonul Internațional de Carte Bookfest de la București din acest an.

O serie de lansări este programată pentru ziua de sâmbătă, 1 septembrie, când publicul este așteptat pentru început cu a doua serie de Semnale editoriale. Amiaza cărților junimiste, în intervalul 11.30-12.30 (prima serie începând de la 12.00, în ziua precedentă). De la ora 13, editura RAO a programat două lansări incitante, prima fiind a unuia dintre cele mai bine vândute volume dintre cele dedicate Centenarului, mai ales că este intitulat chiar Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri; alături de autorul Bogdan Bucur va fi prezent directorul editurii RAO, Ovidiu Enculescu, care va rămâne apoi pe scenă pentru a introduce publicului pe Larry L. Watts, cunoscutul istoric american preocupat de trecutul recent al României. Noua carte a lui Larry L. Watts se numește Oaia Albă în turma neagră - politica de securitate a României în perioada Războiului Receși a fost lansată pe piață la ediția Bookfest de la București, din urmă cu trei luni.

Tot cu două cărți vine în fața publicului din Chișinău și editura Humanitas, care a pregătit de la ora 14.oo,două întâlniri cu doi jurnaliști de calibru, Vitalie Ciobanu și Marian Voicu, care vor vorbi despre volumul colectiv Vin rușii, dar și despre Matrioșka mincinoșilor. Fake news, manipulare, populism, volum semnat de Marian Voicu. Ambele volume tratează probleme extrem de actuale pentru întreaga lume, fenomenul știrilor false fiind strâns legat de creșterea propagandei de proveniență rusească.

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău este cea mai bună ocazie pentru toți părinții și copiii care pot ajunge la Moldexpo între 29 august și 2 septembrie să își facă stocul de cărți și auxiliare școlare pentru anul de învățământ care începe pe 3 septembrie. Reducerile de prețuri vor fi în unele standuri și de 60% din prețul de librărie, ceea ce reprezintă un avantaj enorm pentru orice cumpărător. Iar evenimentele pregătite pentru aceste cinci zile de Bookfest Chișinău sunt încă un motiv solid pentru ca Pavilionul Central de Moldexpo să fie plin de oameni pe întreaga perioadă Bookfest Chișinău.

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău va putea fi vizitat zilnic între 10:00 – 20:00.

Intrarea va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia.

Organizatori: Ministerul Culturii, Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociația Editorilor din România.

Parteneri media: TVR Moldova, Publika TV, Publika FM, Moldova 1, Teleradio Moldova

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă, ajuns anul acesta la ediția a XIII-a. Începând din 2012, Bookfest s-a extins și în alte orașe din România - Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Tîrgu Mureș, Brașov - având și două ediții speciale de Crăciun la București. În 2018, salonul a fost organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, invitatul de onoare fiind Statele Unite al Americii. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel și Suedia.