Președintele ICR, Liliana Țuroiu, a participat la Adunarea Generală a EUNIC de la Bruxelles

Presedintele ICR, Liliana Turoiu, a participat la Adunarea Generala a EUNIC de la Bruxelles

În perioada 8-9 iunie a.c., președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu, a participat la Adunarea Generală EUNIC, organizată de Biroul EUNIC Global, la Bruxelles.

Principalele subiecte abordate pe agenda Adunării Generale au fost strategia europeană pentru relațiile culturale internaționale și recentul parteneriat între rețeaua EUNIC, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă.

Dublată de substanța dialogului și a temelor abordate, în cadrul discuțiilor, au fost stabilite contacte la nivel de omologi cu institutele culturale membre ale EUNIC pentru a pune bazele unor parteneriate specifice cu statele vecine României în vederea promovării unor obiective comune.

Un punct important pe agenda reuniunii a fost preluarea mandatului de președinte al rețelei EUNIC de către domnul Koen Verlaeckt. Diplomat de carieră, Koen Verlaeckt este, din 2008, Secretarul General al Ministerului de Externe al Guvernului flamand.

În cadrul discuțiilor, a fost dezbătut rolul diplomației culturale a Uniunii Europene și căile prin care politicile culturale ale Uniunii vor susține spațiile extra-europene ale UE.

Președintele ICR s-a întâlnit, de asemenea, cu Directorul General al EUROPALIA International, domnul Koen Clement, și cu directorul Palatului de arte frumoase din Bruxelles (BOZAR), domnul Paul Dujardin. Principalele subiecte abordate au vizat organizarea unor ambițioase programe culturale în perioada 2018-2019 dedicate marcării Centenarului României moderne, exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene și Festivalului EUROPALIA 2019.Agenda programelor menționate se construiește pe imaginea unei Românii europene, moderne și creative. Aflat de peste un deceniu la conducerea BOZAR, domnul Paul Dujardin a declarat că „povestea României a fost întotdeauna în ADN-ul nostru”.

În contextul marcării „Zilei Românilor de Pretutindeni” și a „Zilei Universale a Iei”, la 7 iunie a.c., președintele ICR a fost invitat să participe la un eveniment dedicat românilor din afara granițelor organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Parlamentul European.Evenimentul, intitulată Ia - simbol al comunităților românești din Europa, a reunit reprezentați ai instituțiilor guvernamentale, ai ICR, europarlamentari, experți, muzeografi și a avut în centru elementele tradiționale ale culturii românești. Cu acest prilej, a fost prezentată o expoziție dedicată iei românești.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, doamna Andreea Păstârnac, a subliniat importanța păstrării elementelor identitare naționale în spațiul multicultural european. Trebuie să înțelegem că nu este simplu să păstrăm acest element de identitate atât de diferit și care atât de ușor se integrează în noul spațiu european. (...) Ne-am adunat astăzi pentru a vorbi despre această nouă identitate globală, europeană, românească, despre rolul acestui mic obiect vestimentar încărcat de atâtea emoție, care este, până la urmă, un obiect strâns legat de identitatea noastră și ne place să credem că atunci când îl îmbrăcăm devenim vizibili și ne putem apăra mai mult și mai bine și mai vocal drepturile noastre de români în această nouă lume caracterizată de mobilitate, integrare și de păstrare a valorilor culturale, a spus Andreea Păstârnac.

Vernisajul expoziţiei „Ia românească – Zestrea de acasă” a fost urmat de un sensibil recital la nai al Danielei Ghiţă.Excelenţa sa, doamna ambasador Luminița Odobescu, reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană, a arătat că forța unei națiuni constă în legăturile pe care le cultivă între oameni și în felul în care își promovează tradițiile.„Parlamentul European, ca instituție în care sunt aleși reprezentanții popoarelor din statele membre ale UE, reprezintă prin excelență un spațiu al multiplelor confluențe și influențe culturale ce ilustrează în mod evident conceptul de unitate în diversitate. Organizarea unui eveniment dedicat iei, ca marcă identitară românească, dobândește valențe multiple prin reiterarea importanței valorilor noastre spirituale pe harta reperelor fundamentale europene”, a subliniat oficialul român.

Președintele Institutului Cultural Român a declarat: „Ia este asemeni unui martor care, dăinuind peste veacuri, a transmis generațiilor mesajul unei creații artistice autentice. Ia este un prețios document istoric, social și artistic deopotrivă. (...) Ia românească a fost și va rămâne un adevărat pașaport al identității noastre naționale. (...) Vom susține întotdeauna, alături de valorile contemporane, tradiția și valorile tradiționale românești. Purtați cu mândrie ia românească, oriunde v-ați afla în lume!”.

Au mai susținut scurte alocuțiuni șiMarin Gherman, preşedinte al Centrului Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, Cristian Istrătescu-Tîrgoviște, cercetător în domeniul antropologiei culturale,Irina Păcurariu, realizator emisiuni TV, TVR,Cătălina Iliescu, profesor titular doctor, Universitatea din Alicante, Spania,Doina Işfănoni,istoric de artă şi cercetător etnolog, Muzeul Naţional al Satului„Dimitrie Gusti”.