Președintele ICR , la prezentarea „Elementelor de Port Popular“: „Un adevărat ghid pentru generațiile următoare”

Parada costumelor populare românești și recitalurile tinerilor interpreți de muzică populară au fost doar două dintre momentele Galei Magazin Focloric, ce a avut loc, luni,  în curtea Bisericii Sfântul Antonie cel Mare,  eveniment la care a fost prezentă și doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român (ICR).

Un moment important în desfășurarea evenimentului l-a constituit, totodată, lansarea DVD-ului Elemente de Port Popular, care prezintă particularități ale costumelor românești din diferite zone ale țării, aflate în patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Doamna academician Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie şi Folclor C. Brăiloiu din Bucureşti și doamna dr. Doina Ișfănoni, Istoric de Artă, Cercetător Etnolog la Muzeul Satului au vorbit despre importanța lansării unui asemenea proiect despre portul popular.

„Sunt fericită să fiu în preajma atâtor oameni frumoși, a atâtor specialiști români reputați care duc mai departe tradițiile și care, iată, în această seară nu au făcut altceva decât să aducă în fața noastră un adevărat ghid prin care înțelegem, cunoaștem și educăm generațiile următoare cu privire la această moștenire extraordinară care este costumul tradițional românesc, parte a patrimoniului nostru identitar. Noi, la Institutul Cultural Român, știm câtă muncă și cercetare este în spatele fiecărei lucrări pe care cu multă dăruire o aducem în fața publicului. Salut pe doamna academician Sabina Ispas și îi mulțumesc pentru efortul de a aduce la lumină această lucrare; o salut pe doamna doctor Ișfănoni, profesorul care a șlefuit și educația mea artistică. Să ai șansa de a avea în preajma ta un asemenea dascăl este un adevărat noroc și o binecuvântare. Sper ca acest DVD să ajungă, și cu ajutorul ICR, la cât mai mulți dintre iubitorii portului popular”, a declarat doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

Gala și prezentarea DVD-ului au fost prilejuite de împlinirea a doi ani de la debutul emisiunii  Magazin Folcloric, difuzată de Trinitas TV.