Președintele ICR la Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România 2017

Presedintele ICR la Gala Premiilor Uniunii Artistilor Plastici din Romania 2017

Link video NAȚIONAL TV : https://www.youtube.com/watch?v=1HbsthcpiCM 

Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România 2017, la Râmnicu Vâlcea, un eveniment care marchează un nou început și o stare de normalitate în ceea ce priveşte recunoaşterea performanţelor artistice în domeniul Artelor vizuale. Au fost acordate premiile pe 2016 pentru 26 de categorii, care au inclus atât creație, cât și recunoașterea sprijinului acordat artelor vizuale.


GHEORGHE DICAN, vicepreședinte U.A.P.

”Am avut mari emoții pentru că formatul acesta de eveniment nu a fost experimentat de către Uniunea Artiștilor Plastici din România.”


ZUZU CARATĂNASE, grafician

„O seară splendidă, un moment unic din 2 puncte de vedere și anume, este pentru prima dată când se face în teritoriu astfel de gală și, doi la mână, este pentru prima dată când este la o asemenea anvergură și dimensiune. Felicit Uniunea Artiștilor Plastici din România și postul dumneavoastră.

Printre premiile acordate, cel de Excelență are o semnificație aparte, deoarece este o recunoaștere a valorii unuia dintre cei mai mari pictori români contemporani: Vladimir Zamfirescu! Din cauza stării precare de sănătate, maestrul nu a putut participa la Gală. Pictorița Carmen Olteanu, fostă studentă a acestuia și unul dintre oamenii apropiați, a primit trofeul și i l-a transmis mai apoi.


CARMEN OLTEANU, pictoriță

„Am un privilegiu extraordinar să fi fost eleva profesorului meu Vladimir Zamfirescu, care mi-a îndrumat pașii atât la facultate cât și la masterat și nu numai că am fost studenta dumnealui, am avut o relație și avem o relație care continuă și care va dăinui extraordinară.Este o mare bucurie și un mare privilegiu pentru că astfel de oameni se nasc rar, foarte rar.”


HORIA-ROMAN PATAPIEVICI, filosof

„Deci m-am bucurat foarte mult că a fost ales Râmnicu Vâlcea, pentru că Râmnicu Vâlcea este orașul natal al lui Virgil Ierunca, iar el este un mentor pentru mine."


LILIANA ȚUROIU, președintele ICR

„Cred că ceea ce Uniunea Artiștilor Plastici din România a realizat aici la Râmnicu Vâlcea, prima ediție a acestei gale a premiilor uniunii este un început foarte bun și vreau să cred voi putea susține în continuare atât seria de evenimente realizate în România, dar mai ales evenimentele pe care artiștii români, uniunile de creație își doresc să le organizeze cu ajutorul ICR.” 


Printre invitați s-a numărat și Cătălin Cherecheș, primarul orașului Baia Mare. El a invitat Uniunea Artștilor Plastici din România să organizeze ediția de anul viitor a premiilor la Baia Mare.


CĂTĂLIN CHERECHEȘ, primar, Baia Mare

"Cineva trebuie să deschidă ușa acestor artiști, să-i primească și să înțeleagă că, mai ales în România, că artiștii nu trebuie să fie o breaslă asistată social, nu trebuie să le lezăm demnitatea, ci trebuie să le dăm posibilitatea să aibă spațiu unde să creeze, să aibă resurse financiare, să aibă confort și din perspectiva medicală și din perspectiva calității vieții în general putând să facă acest lucru sau compensând aceste lucruri prin creațiile pe care le fac.


GHEORGHE DICAN, vicepreședinte U.A.P.

”Eu sper să fie un început pentru ca artiștii plastici, membrii ai Uniunii Artiștilor Plastici din România să se pună mai bine în valoare, să câștige în fața autorităților locale credibilitate, să câștige terenul pe care l-au pierdut în 27 de ani în care puterea nu a reușit să-și arunce privirea spre nevoile lor.”

Vernisajul expoziției cu lucrări ale artiștilor distinși cu Premiile Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2016 a avut loc, vineri, la Galeriile Artex din Râmnicu Vâlcea.