Președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu i-a înmânat diploma de Susținător al Culturii Române doamnei Ingvild Goetz

Institutul Cultural Român a primit azi vizita celebrului curator și colecționar de artă german, doamna Ingvild Goetz, prilej cu care s-au pus bazele unei colaborări mai strânse pentru proiectele viitoare.


O personalitate precum doamna Goetz, o vizită atât de importantă nu putea fi găzduită decât de Institutul Cultural Român și suntem foarte onorați. În calitatea sa de curator de notorietate, de filantrop, doamna Goetz ne-a făcut această bucurie. Este o bucurie pentru că știu cu cât profesionalism și mai ales cu câtă pasiune s-a implicat, de-a lungul timpului, în promovarea artiștilor la nivel mondial, și mă refer aici la mai mulți artiști români. Sunt convinsă că această vizită la ICR va fi urmată de multe altele și că vom începe o colaborare foarte frumoasă, că mulți artiști români vor avea posibilitatea să fie prezenți în colecțiile deja foarte cunoscute ale doamnei Goetz”, a declarat doamna Liliana Țuroiu la finalul întrevederii.

Cu această ocazie, președintele ICR i-a înmânat oaspetelui german diploma de Susținător al Culturii Române.

„Sunt foarte mândră că am primit această distincție din partea Institutului Cultural Român și pentru mine înseamnă foarte mult că meritele mele de curator și filantrop sunt recunoscute și în alte țări în afara Germaniei. Am venit in România să vizitez Institutul Cultural Român și să o întâlnesc pe Geta Brătescu. Astăzi o voi întâlni pentru prima dată și sunt foarte încântată să o cunosc. Cred că în România sunt foarte mulți artiști minunați și cred că mulți ar merita să facă parte din colecțiile mele; vreau să știți că sunt foarte multe galerii internaționale care vor să-i reprezinte pe artiștii români și tocmai de aceea mă voi întoarce cu siguranță în România” a spus doamna Ingvild Goetz.

La întâlnire au mai participat vicepreședintele ICR, domnul Mirel Taloș și directorul adjunct al ICR Berlin, domnul Claudiu Florian. După întâlnirea de la sediul Institutului Cultural Român, președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu și doamna Goetz i-au făcut o vizită doamnei Geta Brătescu, autorul proiectului Apariții, prezentat la Bienala de la Veneția.

***

Doamna Ingvild Goetz este o personalitate binecunoscută la nivel mondial pentru activitatea sa în sfera artistică, pentru colecțiile de mare valoare și pentru pasiunea cu care s-a dedicat, de-a lungul timpului, activităţilor din domeniul cultural.

Această pasiune s-a concretizat în ample proiecte caritabile și de susținere a educației și artelor. Aceste activități, care au marcat viața multor comunități, o recomandă drept un autentic mecena și ambasador al culturii în lume. După cum se ştie, domnia sa a donat landului Bavaria o colecție impresionantă de artă, estimată la peste 40 de milioane de dolari.

Personalitate centrală a artei contemporane românești începând din anii '60, doamna Geta Brătescu este un artist vizual cu o operă bogată și complexă, care cuprinde lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie și ilustrație de carte, instalații. În 2008 a primit titlul de Doctor honoris causa a Universității Naționale de Arte din București. Domnia sa este prezentă, în acest an, la Bienala de la Veneția, cu expoziția APARIȚII. Aceasta constituie o sinteză a parcursului său artistic, concepută prin prisma unor nuclee tematice, incluzând și cea mai recentă etapă a practicii ei artistice, într-o încercare de a oferi o oglindire a spațiului atelierului, înțeles ca spațiu fizic dar și ca entitate meta-artistică.